Terrícola, editorial de la paraula viva

A Terrícola són ecologistes, respectuosos amb la naturalesa i somniadors amb els peus a terra. És per això que, amb la bellesa com a premissa, els editors Laia Noguera i Esteve Plantada s'estrenen amb la col·lecció de poesia Infinitesimal, una col·lecció de petites plaquettes

N’hi ha que creuen que és bo escampar paraules arreu, fer-ho amb entusiasme, gust i amb cura. Així és com ha nascut Terrícola, petita i preciosista editorial a mans dels poetes Esteve Plantada i Laia Noguera. Qui millor que uns sensibles experts en aquest art per a fer néixer una nova editorial, un bressol on editar només poesia que estimin i admirin, en català. S’estrenen amb obres de Carles Hac Mor, Meritxell Nus i Jordi Valls Pozo.

A Terrícola són ecologistes, respectuosos amb la naturalesa i somniadors amb els peus a terra. És per això que, amb la bellesa com a premissa, Terrícola s’estrena amb la col·lecció Infinitesimal. Aquesta col·lecció de petites plaquettes, cada una amb personalitat pròpia tant en el contingut com en la forma, s’edita amb un paper especial. Un paper que germina perquè el podrem esmicolar, remullar i si el plantem, hi creixeran margarides. Un paper on les lletres passegen per qualsevol racó amb total naturalitat: ho fa el disseny i enginy de l’ecodissenyadora Núria Vila i l’Albert Grèbol, junt amb la tipografia Pradell, d’Andreu Balius. Un paper tan efímer com la mateixa poesia.

El part va ser dissabte passat a la llibreria La Gralla de Granollers. El públic barrava el pas a la porta i al passadís, els editors, amb els ulls brillants, envoltats dels primer autors de l’editorial, d’altres poetes, d’amics, de curiosos…terrícoles de tota mena.

Mestre de cerimònies, Esteve Plantada va descobrir el procés de creació, de disseny i d’edició vindicant la marca “petita, compromesa i de proximitat”. I Laia Noguera, amb aquell coratge que la caracteritza, va avisar “això ho hem fet perquè ens ha donat la gana, perquè estimem la poesia, perquè respectem la paraula i creiem en la llengua, perquè estem farts de tantes males notícies…la cultura serveix per dir-nos que si, que podem”.

A Granollers, la col·lecció Infinitesimal, que obre el foc de l’editorial,va tenir dos veus i una presència fantasmagòrica. Jordi Valls, de dilatada experiència, va celebrar la bona nova amb una curiosa però entusiasta normalitat i ho va combinar amb els poemes d’inspiració oriental del seu L’esfinx. Després d’ell, amb aquella delicadesa quasi innocent, que t’enamora i et fa aturar el temps, la inèdita Meritxell Nus va assegurar “només cal veure què han fet, per entendre que això serà un èxit”. Sense Permís, és el seu gra de sorra, de connexió directa amb l’editorial, evoca la terra i expressa la natura que hi ha en l’ésser. I, finalment, el fantasma de Carles Hac Mor va ser invocat per Laia Noguera en llegir un petit fragment d’el cel barrat, manifest del no i el casual com a causa creativa.

I, després, tal com havien enunciat els editors, la presència de Lluís Calvo va servir per dir que Terrícola havia nascut per publicar, també, llibres. Calvo va elogiar la feina de les editorials petites, dels agitadors, que com Noguera i Plantada, fan viure, de debò, la nostra cultura. I amb l’habitual resistència afirmativa, va llegir alguns dels poemes d’un llibre, “Llegat Rebel”, que promet bellesa i batalla que, si tot va bé, veurà la llum entre abril i maig d’aquest mateix any.

Edicions Terrícola és i serà petita, compromesa i de proximitat per afirmar que la poesia és aquell terreny on la lleugeresa de la paraula guanya totes les batalles.

Enllaç: Edicions Terrícola

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació