Redescobrint Joan Brossa

La Fundació Joan Brossa prepara un seguit d’accions per acostar-se a l’obra de l'artista des de la infantesa, la catalanitat i el marc històric que va envoltar el poeta.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

La Fundació Joan Brossa prepara un seguit d’accions per acostar-se a l’obra de l’artista des de la infantesa, la catalanitat i el marc històric que va envoltar el poeta. A mitjan novembre, amb data encara pendent de confirmació, tindrà lloc una sortida al Museu de la Immigració de Sant Adrià de Besòs. Allà es troba el monument de denúncia brossià “Record d’un malson”, que reflexiona sobre l’especulació urbanística associada al boom immigratori dels anys 60 i la  intervenció agressiva en el paisatge urbà per part de l’alcalde de Barcelona de l’època franquista, Josep M. de Porcioles. Aquesta és una de les accions previstes dins del programa ‘Joan Brossa: Accions i Territori’ que analitza els missatges de l’obra brossiana, però n’hi haurà moltes més. Podeu consultar totes les activitats al blog, que la Fundació ha estrenat fa pocs dies.

La mirada irònica, el compromís social i polític, l’art com a vehicle crític, el pas del temps o les metamorfosis màgiques ens vénen al cap quan pensem en l’obra de Joan Brossa. Qui va influir en l’artista? Quins episodis històrics el van marcar? De quina manera podem acostar-nos més intensament als seus poemes visuals,  a les seves obres teatrals o als seus versos? El projecte Accions i Territori intenta donar resposta a aquestes preguntes. “L’obra de Brossa és polièdrica i per acostar-nos-hi fixem la mirada en tres experiències creatives diferents que conflueixen en l’experiència vital i obra de l’artista”, explica l’artista visual Toni Giró, integrant del projecte. “L’eix conductor d’enguany és la biografia de l’artista però no pas la història personal del poeta, sinó la infantesa, l’adolescència i la maduresa d’una generació que tingué una infància feliç, una joventut estroncada per la guerra civil i una maduresa marcada per la repressió de la dictadura franquista i les seves seqüeles”, afegeix Moisès Maicas, director escènic i col·laborador de l’equip Accions i Territori. Els llocs que s’han triat per fer les accions “són representatius d’uns moments històrics i alhora de la biografia i la manera de ser de Joan Brossa”, diu Maicas. Aquestes accions “pretenen fer una ‘relectura’ de l’obra brossiana i alhora un seguiment de les seves petjades en el territori. A diferència del que s’havia fet anteriorment –com per exemple el llibre Itineraris brossians– no es tracta de resseguir només els espais on hi ha obra corpòria de Brossa o els indrets literaris que contenen topònims significatius en la seva obra literària –com ara el Montseny o Montserrat-, sinó que les accions busquen descriure les característiques d’una generació i com la geografia explica, en gran mesura, el que va representar per a Brossa i la resta d’artistes amb qui va relacionar-se”, destaca Glòria Bordons especialista en Brossa i membre del Patronat de la Fundació. “Alhora que redibuixem Brossa, descrivim les característiques d’una generació que està a la base de l’avantguarda  actual i analitzem què ens ha deixat i quina orientació pot donar el seu exemple a la societat actual”, especifica Bordons. El Projecte Accions i Territori vol ser un “diàleg entre diferents disciplines, la història emocional, la vida quotidiana i, per descomptat, tots els vessants de l’obra brossiana –i no només l’estrictament artística-”, segons Bordons.

Un projecte que abraça cinc anys

El Projecte Joan Brossa: Accions i territori aprofundirà en els missatges de l’obra de l’artista, la seva vida i corpus artístic des d’enguany fins l’any 2016. “Cada any tindrà un eix temàtic. Durant aquest primer any, l’acostament a l’artista i a l’obra s’ha fet a partir de fets  biogràfics. “Com en qualsevol persona, tot el context ajuda a definir el personatge. El jo es construeix a partir d’allò que vivim, amb qui ens relacionem, els llocs que trepitgem… Tot plegat, juntament amb el component més ‘interior’ conforma el personatge. Nosaltres no pretenem ‘definir-lo’ sinó acostar-nos als fets que visqué, a persones que conegué o a indrets on estigué, per redescobrir aspectes de la història conjunta o del territori que ens ajudi a entendre millor la força de la seva obra. El que descobrim a partir de Brossa ens ha de portar a una nova creació i a una redefinició de la societat. No volem fer una biografia sinó que el món particular d’un personatge com Brossa ens il·lumini en la cerca de nous camins artístics, socials i personals” apunta Bordons.

“Les accions previstes per al 2013 giraran al voltant del món cultural de Brossa: la música, la literatura, la tradició, la pintura, el cinema… i coincidiran amb el bicentenari de Wagner. Repassarem la influència de Picasso sobre Brossa o l’expansió de l’avantguarda en poblacions properes a Barcelona, com ara Mollet del Vallès”, afegeix Bordons. El 2014 tindrà com a eix “les relacions personals de Brossa, tant aquelles que el van marcar i orientar –com ara Miró i Foix– com aquelles amb les quals coincidí i plegats dibuixaren el camí del futur, com fou el cas dels companys de viatge de Dau al Set o les generacions més joves dels setantes que agafaren Brossa com a model”.  Bordons avança que el 2015 es dedicarà “a la catalanitat i als lligams de Brossa amb els Països Catalans”, mentre que el 2016 es destinarà a “la màgia com a paradigma del poder transformador de l’obra de Brossa”. El projecte conclourà amb una exposició on es recullin les reflexions que es derivaran de cadascuna de les activitats.

Activitats per a escoles, famílies, amants de l’art i curiosos

De cara a detallar bé el programa d’activitats, la Fundació acaba de crear un blog que recull material vinculat a les activitats que s’han celebrat i informa de les properes trobades. “El blog s’anirà actualitzant a mesura que vagi creixent el projecte i sempre amb una certa constància, ja que el nostre sistema de treball es basa en un work-in-progress permanent. Insistim en el fet que no es tracta d’un blog sobre la vida de Joan Brossa, sinó d’una lectura polièdrica del seu esperit d’acord amb els nostres temps. D’aquesta manera, els usuaris podran trobar-hi textos de Brossa escollits per a cada acció, fotografies dels assajos dels actors que participin en determinats moments, imatges de la preparació dels materials escollits, enllaços sobre esdeveniments o figures en les quals ens hem inspirat i, el més important, els resultats de cadascuna de les diferents accions”, destaca Judith Barnés, gestora cultural de la Fundació Joan Brossa i coordinadora d’activitats. A l’apartat ‘Accions en curs’ els curiosos podran assabentar-se de les properes activitats i recollir material relacionat. Les accions estan destinades a tot aquell qui vulgui redescobrir la vida i obra de Joan Brossa d’una manera activa, creativa i transversal. “El conjunt de l’obra de Brossa és poc conegut i la gent que s’hi apropa, ho acostuma a fer només des d’un angle (poesia literària, teatre o obra plàstica). El plantejament de les accions que proposem en aquest projecte és totalment interdisciplinari i creiem que pot ajudar a entendre aquesta mirada polièdrica de Brossa i a descobrir obres i textos molt poc coneguts fins ara”, conclou Glòria Bordons.

 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació