On els poetes són abelles que brunzen

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga celebra la sisena edició del RUSC (Festival de Poesia).

Arribem a les darreries de la setmana i la cultura es fa un lloc a l’Espluga de Francolí. Anem a pams per explicar-ho. El Museu de la Vida Rural, creat i gestionat per la Fundació Carulla, torna a organitzar el seu propi festival de poesia, el RUSC. A la celebració del festival, que serà demà, se li sumarà, divendres, la inauguració de l’exposició Orografies, que mostra fotografies de Toni Moreno. I tercer punt: allargant la bona lírica del RUSC, dissabte arribarà El Rusquet, és a dir, versos per a la canalla. Ja ho veuen: final de setmana completíssim, ric, entretingut, al cor de la Conca de Barberà, “entre alba i albera”.

El programa de presentació del RUSC obre amb un poema de Màrius Sampere, poeta del caos mort fa un parell de mesos. “Tot ben adormit, tot en una taca”. Sampere va ser un de les abelles del festival, que demà arriba a la sisena edició. Ho farà amb un eixam d’abelles irrebatible (“espès, indicible prodigi!”, com va escriure Virgili). Poetes, en general, joves, coneguts, amb una presència notable al circuit: Mar Fontana, Gerard Cisneros, Josep Pedrals i Maria Cabrera. Les mels de les noves veus es barrejarà amb una de consagrada, la de Carles Duarte. El trio Versaleta, format per les poetes Mari Carme Rafecas i Alba Vinyes i la cantautora Marina Ràfols, també participarà en la vetllada. El recital, intimista i teatral, serà al Museu de la Vida Rural a les 20 h.

El protagonisme, divendres, se l’endurà Toni Moreno, que inaugura (19 h) l’exposició Orografies a la Sala Maria Font del museu. Tot i que la vocació l’empeny a la pintura, l’obra de Moreno té “un fil argumental perenne” que el fa practicar la fotografia des d’una posició gens convencional. Amb les seves fotografies, descontextualitza objectes i paisatges. “Reinterpreta i recrear textures, fragments, detalls”. Tot allò on posa el focus rep una protagonisme insòlit. Orografies, com resa el programa, és un “retrat personal dels pobles de la Conca de Barberà”. “Un perible de textures i detalls” escollits en cada localitat que ha visitat. Les parets el criden i ell hi entrelluca ombres, formes i senyals exclusius a la seva mirada.

Moreno serà una mena de pausa: el dissabte El Rusquet prendrà el relleu del RUSC. Entre 11 i 12.30 h, els menuts del poble (i altra canalla visitant) gaudiran del seu propi i personal festival de poesia. L’espectacle central de la versió petita del festival serà La llavor del foc, de Carlota Subirós i Babou Cham. La dramaturga i l’actor (que interpreta El Viatger) proposen a les criatures qüestionar-se “com era el món abans de ser com és ara” o “d’on va sortir el primer arbre”. Preguntes essencialistes (i alguna resposta) amb pell teatral. La llavor del foc, a més, se serveix de mites africans, grecs i xinesos que donen a l’espectacle una cadència mestissa.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació