Oferiu flors als rebels que fracassaren

L'ICUB presenta avui el programa de la Setmana de la Poesia de Barcelona, amb els dos nous directors del Festival: Sam Abrams i Ernest Farrés. Ahir mateix Eduard Escoffet i Martí Sales, que han dirigit el Festival els dos darrers anys, s'acomiadaven des del blog Barcelona Poesia 2012.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Avui el tinent d’alcalde Jaume Ciurana presenta davant la premsa el programa de la Setmana de la Poesia de Barcelona (8-14 de maig), amb els dos nous directors del Festival: Sam Abrams i Ernest Farrés. Ahir mateix Eduard Escoffet i Martí Sales, que han dirigit el Festival els dos darrers anys, s’acomiadaven des del blog Barcelona Poesia 2012.

 

En el seu text de comiat, Eduard Escoffet i Martí Sales fan un breu repàs de la història del Festival, des que l’any 1985 Àlex Susanna i Mario Muchnick el van impulsar i fan  balanç de la seva gestió durant aquests dos últims anys que han dirigit Barcelona Poesia. Fins al 2009, Jocs Florals, Festival Internacional i Barcelona Poesia tenien direccions i programacions separades, tot i que compartien imatge, difusió i equip organitzatiu. A finals de 2009, Martí Sales i Eduard Escoffet van rebre l’encàrrec per part de Jordi Martí, delegat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona llavors, de dirigir Barcelona Poesia i obrir una nova etapa en la història del festival.

“Els eixos que van determinar el nostre projecte van ser l’ampliació de públics, la interdisciplanerietat (el diàleg amb la creació contemporània), la projecció internacional i, en definitiva, la transformació de Barcelona Poesia en un festival de ciutat” expliquen Escoffet i Sales al blog Barcelona Poesia.

“Crèiem que la poesia catalana necessitava un festival de referència en el panorama poètic internacional i que això podria ajudar molt en la difusió dels poetes catalans en el mercat exterior”, expliquen Escoffet i Sales en el balanç que fan de la seva gestió. Segons els directors sortints, Barcelona Poesia s’havia d’homologar amb els festivals de poesia més prestigiosos d’Europa, un repte pendent de feia anys. Dels nombrosos festivals de poesia que hi ha a Catalunya, el de Barcelona és dels pocs que des dels seus inicis ofereix de forma regular programació internacional. “Vam estendre la programació internacional a tot els dies del festival, vam establir col·laboracions amb els principals festivals d’Europa i amb diversos instituts estrangers (Goethe-Institut, British Council, Institut Cultural Romanès) i vam iniciar amb l’Institut Ramon Llull un programa que permetia convidar directors de festivals de poesia estrangers a Barcelona amb l’objectiu que coneguessin el festival i l’escena poètica catalana”, afirmen els exdirectors en el post que han publicat aquesta setmana.

L’estiu passat la direcció de l’ICUB va considerar que calia una renovació i va decidir rellevar Eduard Escoffet i Martí Sales de la direcció del Festival, quan encara els quedaven dos anys per acabar de complir l’encàrrec. “La cultura necessita mobilitat personal i continuïtat institucional ‒canvi en els noms i temps perquè els projectes caminin‒, justament el que no hi ha hagut a Catalunya en els darrers 20 anys”, afirmen en el seu escrit els dos exdirectors, alhora que defensen la seva gestió al capdavant del Festival.

Sales i Escoffet han estat els dos directors més efímers de Barcelona Poesia i consideren que no han tingut prou temps per desplegar del tot el seu projecte: “Nosaltres dos vam plegar veles abans d’acomplir el pla traçat, però creiem que vam obrir moltes portes, vam dibuixar noves possibilitats, i que vam avançar cap a l’objectiu de dotar Catalunya d’un festival de referència i apostar per la professionalització del sector poètic”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació