Núria Martínez-Vernis i Martí Sales són #ingràvids

Els propers 19, 20 i 21 de setembre l'Arts Santa Mònica acollirà un tast de les activitats del Festival Ingràvid que prepara. Divendres 19 es presentarà l'espectacle "Es lloga poeta", a càrrec de Núria Martínez-Vernis, Martí Sales, Josep Pedrals, Meritxell Cucurella-Jorba i Eduard Carmona, a les 16h.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Els propers 19, 20 i 21 de setembre l’Arts Santa Mònica acollirà un tast de les activitats que el Festival Ingràvid prepara. El Festival de Cultura Contemporània de l’Empordà arriba a la sisena edició aquest mes d’octubre, però ofereix per primer cop una mostra de les seves accions culturals a Barcelona, a l’Arts Santa Mònica. 

El dia 2 de setembre ja es van inaugurar les 6 vídeocreacions de la convocatòria Ingràvid-Arts Santa Mònica, realitzades pels artistes Blai Mesa, Gabriela Berti, Francesc Xavier Centeno, Kenneth Ruso, Les Salonnières i Vanesa Varela Vázquez, que es podran visitar fins el dia 21 d’aquest mes, juntament amb la instal·lació sonora del poeta Eduard Escoffet. I aquest cap de setmana diversos músics, artistes visuals i poetes sacsejaran l’Arts Santa Mònica.

Un dels espectacles de l’Ingràvid que es presenta a Barcelona, a l’Arts Santa Mònica, és “Es lloga poeta”, a càrrec de Núria Martínez-Vernis, Martí Sales, Josep Pedrals, Meritxell Cucurella-Jorba i Eduard Carmona. “Farem un espectacle d’art efímer, la tria de poemes inclou temàtiques variades que ens porten a la reflexió i, també, estils poètics molt diferents: n’hi ha de combatius, de filosòfics, de còmics, de més foscos i hermètics, de rupturistes i de clàssics”, ens diuen Sales i Martínez-Vernis. “És un espectacle que és dinàmic, viu, i l’anem variant i adaptant per fer que no sigui rígid”, explica Vernis. Versos de Gerard Horta, fragments de la Bíblia, una cançó del Peret -en caló- i també una tria de poemes dels mateixos poetes que els recitaran són algunes de les sorpreses que els espectadors podran gaudir. Aquest festival sonor del vers tindrà lloc aquest divendres 19 de setembre a les 16h i anirà seguit d’un concert d’Enric Casasses i Don Simon i Telefunken (19h), que farà que poesia i música s’empeltin.

Durant el matí de divendres, a partir de les 11h, es presentaran al públic els projectes “Marges i fronteres” de Jordi Lafon, “El desenterrador” de Dr. Alonso -que inclourà una performance- i el passi del documental “Morra” d’Ivó Vinuesa.

Rafael Camps, codirector del festival amb Esther Pujol, ha posat l’èmfasi en la importància i la satisfacció de “treballar i divulgar la cultura contemporància de la Catalunya nord, de l’Empordà però també de França (Perpinyà), i acostar-la al centre, fer-la visible a la capital”. Aquest any l’Ingràvid s’instal·la a Barcelona uns dies i l’objectiu és “enllaçar territoris i sectors diferents. Posar de costat sectors aparentment desconnectats que tenen en comú la cultura com a eina de coneixement, amb la qual aprofundim en qüestions quotidianes com la creativitat i la innovació, que poden aplicar-se en diferents regions del territori”. Destaca les vídeocreacions presentades i la instal·lació sonora d’Eduard Escoffet, que es pot visitar aquests dies a l’Arts Santa Mònica.

Per la seva banda, Esther Pujol ha explicat que l’Ingràvid vol “acostar la ciutadania al festival i fer que el públic sigui partícip dels projectes que es presenten, ja sigui submergint l’espectador en el procés creatiu dels artistes, o bé, fent que l’espectador pugui interaccionar amb l’obra d’art o l’acció cultural presentada”. El Festival de Cultura Contemporània de l’Empordà, Ingràvid, “barreja cultura i acció social”, diu Pujol. Per tant, “les 6 vídeoprojecccions que es poden veure a l’Arts Santa Mònica inclouen reflexions artístiques i socials vinculades a la ciència, la filosofia, problemàtiques socials com els desnonaments i la precarietat, i es podran visitar a Barcelona dins el dia 21 de setembre i després també s’exposaran a Figueres, del 9 al 12 d’octubre“.

Pujol ha remarcat la necessitat de “fer viure la cultura als més petits” i, per aquest motiu, s’ha programat un conjunt d’activitats familiars per aquest dissabte 20 de setembre a Barcelona. “Hi trobareu des de tallers creatius, fins a robòtica reciclada, i també concerts”. L’artista Lyona realitzarà un taller de dibuixos animats aquest dissabte de 11 del matí fins la una del migdia.  I la Mònica Ríkik ensenyarà als petits de la casa com construir petits robots. A les set de la tarda tindrà lloc un concert d’Esperit!, de Mau Boada.

El Festival Ingràvid continuarà divulgant cultura i enllaçant artistes amb el territori a Figueres, del 9 al 12 d’octubre. S’intervindrà l’espai públic, hi haurà instal·lacions artístiques, activitats familiars -com el concurs de dibuixos infantils que demana als nens que es dibuixin en estat d’ingravidesa-, espectacles poètics i musicals, i també taules rodones i diverses exposicions.

Spot Ingràvid 2014 from ingravid on Vimeo.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació