Música i poesia al monestir

Torna el Juliol de música i poesia al Monestir de Santa Maria de les Franqueses

S’apropa la cinquena edició del Juliol de música i poesia de Balaguer, que omplirà de música el Monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses els diumenges d’aquest mes d’estiu.

Monestir de Santa Maria de les Franqueses

El concert que donarà el tret de sortida, el 3 de juliol, “Un món de cançons i danses”, serà conduït per Vidalba Música i l’Orfeó Balaguerí, que interpretaran diverses peces al Convent de Sant Domènec de Balaguer.

La resta de propostes tindran lloc al Monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses, un espai històric, que ha estat l’espai central del cicle de poesia i música des de la seva primera edició. El monestir data del segle XII, i va ser part d’una estratègia de repoblació de les terres conquerides als sarraïns, per part de l’orde cistercenc. El monestir estava dedicat a la Mare de Déu i adscrit a l’orde femení del Císter. Des dels seus inicis, el patrimoni de les Franqueses va anar creixent i la comunitat va anar prosperant. A partir del segle XIV va començar la decadència perquè van disminuir les donacions i les rendes, i créixer la crisi demogràfica i econòmica. El monestir es va anar mantenint, servint a diversos usos i fent de refugi pels veïns de Balaguer durant la guerra civil, fins que l’any 1984 va ser declarat bé cultural d’interès nacional. Des de llavors s’han dut a terme iniciatives per salvaguardar el monestir que, des de 2003, és propietat de la societat Identirama, que busca recuperar-lo, fer-ne un ús públic amb vocació pedagògica i propiciar-ne la inclusió a la ruta del Císter.

El dia 10 de juliol el monestir acollirà “País de poetes i un raig de Llull!”, un espectacle interpretat pel Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida amb motiu del setè centenari de la mort de Ramon Llull. Enric Arquimbau, actor de llarga trajectòria, s’encarrega de la concepció de l’espectacle i de la veu. Dirigeix l’espectacle Xavier Puig, al voltant del qual va haver-hi polèmica fa uns mesos –ens en vam fer ressò a Núvol– després que publiqués un text al seu web denunciant la situació econòmica cada vegada més precària de certs sectors del món de la música que defensen iniciatives d’interès artístic però no de vocació massiva, i de reivindicació del patrimoni musical.

El diumenge 17, Kalina Macuta (violí) i Daniel Blanch (piano) interpretaran obres de Toldrà, Mompou, Lamote de Grignon, Grau i Manuel de Falla. El duo, amb una àmplia trajectòria, realitza nombrosos concerts amb un repertori internacional però també de reivindicació de música poc divulgada dels seus respectius països. L’espectacle, titulat “Sonets i cançons”, també comptarà amb la participació de l’actor Sergi Mateu, que farà de rapsode.

4x4 Sextet.

Tancarà l’edició d’enguany “Del vals al ragtime”, el 24 de juliol. El quartet vocal i piano a quatre mans 4×4 sextet interpretarà obres de Brahms, Guastavino, Barber i Greer. L’espectacle reuneix músiques procedents de diferents tradicions i promet convidar-nos a dansar.

Podeu consultar la programació completa del Juliol aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació