Maria del Mar Bonet esprem Cuba

Maria del Mar Bonet i José María Vitier actuen demà al Teatre Joventut de L’Hospitalet de Llobregat.

Maria del Mar Bonet continua esprement Cuba. De l’illa en va germinar, el 2017, el que és el seu últim disc, Ultramar (Picap). Un treball magnífic on hi col·labora el pianista José María Vitier. Ell i la cantautora actuen demà al Teatre Joventut de L’Hospitalet de Llobregat (20.30 h) en un concert que és fruit de l’amistat i l’afecte. Un recital emmarcat dins del festival Barnasants.

Amb el recital, Bonet se sostrau una espina que tenia clavada des de fa temps: no haver ideat un espectacle on tots dos comparteixin cançons de les seves respectives illes. El concert –apunta la cantautora– “neix d’Ultramar però segueix ja un camí una mica diferent; un camí que està molt començat”. Vitier va col·laborar en dos temes de l’àlbum, Amor i Danza de fin de siglo. El concert al Joventut dona, doncs, continuïtat a un hipotètic Cicle de Cuba. “Més intervencions, més col·laboracions. Un diàleg més intens”, diu ella. Cuba no s’acaba mai. De fet, la inspiració que desprèn l’illa hauria pogut convertir Ultramar en “un disc doble”. Agraïda al Barnasants, Bonet considera el recital “una gran emoció”. “Portem una Cuba vista de manera nova i diferent”. 

“Em va enamorar la sensibilitat de Bonet”, expressa Vitier durant el dinar en què s’han desvelat alguns detalls del concert. El pianista de L’Havana es rendeix a les “cançons històriques” de la mallorquina. I ella en canta, també, algunes de seves. A Vitier l’han entonat Silvio Rodríguez o Pablo Milanés. La majoria del repertori, però, procedeix d’Ultramar, que conté textos de Guillem d’Efak (Tant com te cerc), Gabriel Janer Manila (Cançó de les princeses africanes), la mateixa Bonet (Dintre teu) o Cinto Vitier (Amor), el pare del pianista. Pere Camps, director del Barnasants, recorda que Vitier és “fill de la rima”, a la qual “hi ha posat notes musicals”. Cinto Vitier és poeta; la mare, Fina García Marruz, també. 

“Un denominador comú lliga tots els meus treballs. He treballat tota la vida amb músics extraordinaris. I tots han intervingut en la meva obra. Manel Camp, Albert Moraleda, Paco Cepero… Sempre m’han acompanyat persones amb unes qualitats magnífiques”, explica Bonet sobre les col·laboracions que ha trenat des d’Àguila negra.

Vitier, diu, ha treballat per un concert on ell i Bonet se sentin “còmodes, íntimament relacionats”. Destaca “l’espiritulaitat” de la cantant i “la brillantor amb què sonen les meves cançons cantades en la seva llengua”. “M’interessa molt el que passa a la veu de Maria”, continua. Per la seva part, l’autora d’Alenar vol lliurar “una cosa que estigui a flor de pell; una recerca de la bellesa”. “Fer les emocions col·lectives”, resumeix. El concert inclourà animació digital: una projecció d’obres de la pintora cubana Silvia Rivero. 

Demà divendres, a més, 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, Bonet aprofitarà per recuperar Nosaltres, les dones, del disc Alenar, un poema musicat de la sueco-finlandesa Edith Södergran: “Volies una dona i trobares una persona, | i et sents desenganyat”.

La cantautora i el pianista tornaran a tocar plegats el dia 24 de Març a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Serà també un concert del Barnasants.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació