Llull, per a tots els públics

Ramon Llull pot semblar un autor llunyà i inaccessible, però la fira Litterarum dedicarà tres espectacles a la seva figura

Ramon Llull pot semblar un autor llunyà i inaccessible, però els tres espectacles de la fira Litterarum dedicats a la seva figura demostren que no és així. De diferents maneres, les tres representacions tenen la virtut de fer comprensible i propera l’obra de l’escriptor mallorquí.

Ramon Llull

El primer recital, Ramon Llull, d’amor foll (divendres, 19h), mescla els textos i la filosofia de l’autor per fer-lo més entenedor. Tal com explica el mateix recitador, Baltasar Fonts, aquest és el principal objectiu de l’obra: “No enteníem Ramon Llull sense adaptar-lo, i per això hem fet una versió on fins i tot els textos més elevats es comprenen”. L’espectacle recull fragments del llibre Raimon o el seny fantàstic, de Lluís Racionero, i alguns proverbis, poemes i faules de Llull, combinats amb la seva autobiografia.

Malgrat ser un recital, l’acting també esdevé una peça central, perquè Roser Rubió teatralitza els versos de Llull a través de la dansa. Es tracta d’una combinació de música popular, ball, teatre i literatura que pretén traslladar l’espectador al segle XIII i acostar-li una filosofia que encara resulta vigent. “L’espectacle inclou molts conceptes encara actuals, com són la meditació, la pau divina, la Càbala…”, explica Baltasar Fonts. Inclús la concepció de la religió esdevé actual. Segons Fonts, Llull era un pacificador que insistia a subratllar allò que jueus, cristians i musulmans tenien en comú. “No volia que les religions fossin un impediment, sinó una facilitat. Això és important perquè encara avui es mata en nom de Déu”, afegeix Fonts.

Més fidel a allò que s’entén per recital és El verger de l’Amat (dissabte, 18.30h), una selecció de versos del Llibre d’Amic e Amat recitats per Montse Germán i acompanyats de l’evocadora guitarra barroca de Ferran Pisà. Malgrat la sòbria posada en escena, el recital pretén que el públic s’endinsi en el verger del qual parla Llull en un fragment de l’obra. “El verger de l’Amat és un locus amoenus, el topos medieval de la poesia trobadoresca. Nosaltres pretenem ubicar el públic en l’imaginari ideal que representa”, comenta Teresa Roig, que ha tingut cura de l’adaptació dels textos.

El Llibre d’Amic e Amat dóna moltes respostes a l’eterna pregunta de què és l’amor. El verger de l’Amat fa una interpretació del text, en tria un camí emocional concret. “Els fragments van ser escollits de forma intuïtiva i després es van reordenar perquè hi hagués correspondència entre ells”, explica Teresa Roig. Un cop feta la tria, l’essencial era fer una adaptació del text fidel a l’original. En tractar-se d’una versió no massa modificada, és possible que no tot el contingut s’entengui a la primera. Si és el cas, l’espectador té una segona oportunitat a posteriori: es pot descarregar la versió digital del text (amb diccionari incorporat) per fer una lectura més pausada.

El tercer espectacle, Mestre Ramon i la màquina de pensar (diumenge, 11h), presenta Llull d’una manera trencadora i original, mitjançant una representació amb titelles. Malgrat tractar-se d’una obra adreçada als més petits, pot agradar a tota la família. “Cada tipus de públic hi troba una cosa diferent. Alguns nens capten alguna pinzellada d’allò que movia a Llull a l’hora d’escriure, alguns adults que no coneixien la figura de l’autor s’hi acosten i els que ja en són més experts en reconeixen alguns elements”, assegura Bernat Soler, l’autor de la proposta.

L’obra, doncs, té el repte de divulgar la figura de l’escriptor a través de la visualitat i la poètica d’unes escenes representades amb putxinel·lis. Mestre Ramon i la màquina de pensar vincula alguns moments de la vida i l’obra de l’autor a través del personatge històric de Guillem Pagès, qui en fou copista. “Conèixer Ramon Llull és gairebé un deure i aquest espectacle esdevé una bona manera d’apropar-s’hi”, sentencia Soler. Pels organitzadors, el més important és que després de l’obra es conversi en família sobre un personatge encara massa desconegut per tots.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació