Carles Camps Mundó

Carles Camps Mundó

Poeta. Foto de BiBi Oye

Lloat sia Déu!

¡Lloat sia Déu! Per fi un Festival Internacional de Poesia de Barcelona dedicat a la poesia i no pas al circ o les variétés.

¡Lloat sia Déu! Per fi un Festival Internacional de Poesia de Barcelona dedicat a la poesia i no pas al circ o les variétés. Un senyor festival de la paraula i no pas de la disfressa, l’acrobàcia i el tam-tam. Per fi un acte de cloenda sense ningú que fes el numeret dalt de l’escenari. Sí, sí, ¡lloat sia Déu! Aquest any hi ha sortit guanyant la poesia, i no tan sols en l’acte final del Palau, sinó al llarg de totes les jornades, amb recitals només recitals de temàtica ben diversa i amb participants de totes les edats, i amb discussions sobre el món de l’edició, la traducció i la crítica de poesia, amb els seus alts i baixos, com tan bé reflecteix Jordi Florit aquí mateix a “Núvol”, en la seva crònica “Al pic del repicó”. Per mi, només un acte sobrer: la flamencada en record de Carmen Amaya celebrada a la plaça del Raspall, amb uns quants “alternatius” que sobretot s’ofereixen com a “alternativa” als que ja estan situats, que al seu torn els fan la gara-gara per mirar de no quedar dessituats. El típic peix que es mossega la cua. ¡I jo, ingenu de mi, que em pensava que “alternatius” eren els que creien que “un altre món era possible”!

Precisament per això és ben graciós llegir a l’“Avui”, a la interessant entrevista que el poeta David Castillo fa al poeta alemany Hans Magnus Enzensberger, un dels participants en la cloenda del festival, una reflexió com aquesta: [La poesia] pràcticament és l’únic producte no vendible. Resulta gairebé impossible guanyar-hi diners. Amb una mica de sort, a la resta de gèneres, hi pots guanyar alguna cosa, però amb la poesia has de ser un mag. Els poetes ho lamenten, però el fet que no doni diners implica una protecció, perquè la poesia és sempre un gènere insubornable.

¡Ha, ha, ha, ha, ha! ¡Insubornable! ¡Ha, ha, ha, ha, ha! Es veu que aquest bon senyor no viu a Catalunya —¡si no, no ho diria, esclar!—, on fer versos serveix per remenar la cua o reptar al voltant d’unes autoritats absolutament illetrades —hem vist amb la crisi que de números, tampoc no en saben gaire— que confonen la bava amb la brillantor, sota el risc de fer-hi una bona relliscada el dia menys esperat. No és inútil demanar un cop més que el lector repassi per no deixar-se entabanar la col·lecció de poetes i escriptors que es guanyen la vida, i alguns més que la vida (123.000 euros), com a presidents, vocals o tresorers (per aquest càrrec hi ha baralles) de qualsevol invent de conseller o alcalde; com a funcionari dels més diversos i inesperats departaments; com a comissaris de les exposicions més peregrines; com a mantenidors dels premis més carrinclons o dels aniversaris de naixement, mort o primera comunió de qualsevol escriptoret; com a organitzadors de barbacoes o arrossades poètiques; com a pregoners de la festa major de qualsevol poble sense tenir-hi res a veure; com a tertulians, columnistes, opinadors o locutors de la “nostra” o de la del senyor “conde”, etc., etc.

Per això l’altre dia, quan un bé de Déu de filòsof sense filosofia, en defensa dels seus amics, l’Eduard i el Martí, “defenestrats” del Festival Internacional de Poesia, afirmava —des de la columna de diari on exerceix d’estilita setmanal— que se n’havia canviat la direcció per donar feina a un crític sense feina, concretament Sam Abrams, vaig pensar: “Noi, si el personatge en qüestió ha arribat a l’edat que té sense calés, una cosa és segura: no és cap corrupte.” En fi, una bona Setmana de Poesia, que sortosament ha recuperat la veu després d’uns anys d’afonia, encara que a alguns els requi.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació