L’esperit transgressor de Joan Brossa

L'Any Brossa vol transmetre "l'esperit transgressor", "interdisciplinari" i "multidisciplinari" de l'artista.

L’Any Joan Brossa donarà a conèixer l’obra de l’artista i el seu esperit transgressor. La Fundació és l’epicentre del cicle d’activitats, que també se celebra a l’Escenari Brossa, la Fundació Tàpies i el Born CCM.

L’Any Joan Brossa commemorarà el centenari del naixement de l’artista amb la voluntat de consolidar i difondre la seva obra i el seu esperit transgressor. L’epicentre del cicle, que s’allargarà durant tot l’any 2019, és la seu de la Fundació Joan Brossa. Inaugurat l’any passat al barri del Born, es busca que sigui l’espai de referència per a la ciutat de Barcelona i Catalunya. Tot i això, les activitats es repartiran per tots els territoris de parla catalana i diversos equipaments culturals de la ciutat de Barcelona, com l’Escenari Brossa, la Fundació Antoni Tàpies o el Born Centre de Cultura i Memòria.

També destaca la vocació internacional d’aquest any commemoratiu, que portarà la gran exposició ‘Poesia Brossa’, produïda pel MACBA l’any passat, a diverses ciutats americanes. Els departaments de Cultura i Educació de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Joan Brossa, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i altres institucions públiques i privades, impulsen l’Any Joan Brossa, que reunirà un munt d’activitats en homenatge a l’artista. Des del 19 de gener, data en què va néixer el poeta ara fa 100 anys, i fins al 30 de desembre, data que coincideix amb el dia de la commemoració de la seva mort l’any 1998, s’exhibirà el llegat de Brossa.

Des de la Fundació Joan Brossa estan contents de celebrar aquest any a la seva nova seu, ja que mai havien tingut cap espai propi. Aquest nou espai, cedit per l’Ajuntament de Barcelona, acollirà diverses activitats, entre les quals destaquen l’exposició ‘Joan Brossa i la poesia experimental’, un nou festival sobre art i poesia en acció i el cicle de diàlegs ‘Ens va fer Joan Brossa’, un conjunt de xerrades a l’entorn de la figura de Joan Brossa que posarà èmfasi al pas de relleu intergeneracional de la seva influència com a creador. “Per aquesta raó, en cada xerrada es convidarà un brossià proper al poeta que pugui aportar una mirada personal i basada en l’experiència sobre el Brossa i després una conversa amb algú més jove que aporti una mirada diferent sobre el poeta”, diu Maria Canelles, responsable de projectes expositius de l’Escenari Brossa.

Joan Brossa és un dels grans poetes catalans del segle XX i destaca per la seva investigació poètica. Segons el comissari de l’Any Joan Brossa, Manuel Guerrero, Brossa “va obrir noves fronteres en el camp de la poesia”, fins al punt que va dirigir-se cap a “la poesia visual, la poesia objecte, la poesia escènica i la instal·lació”. “Els darrers anys de la seva vida va ser més considerat com a artista que com a poeta”, ha dit Guerrero.

L’univers brossià a través de nombroses activitats

La diversitat de l’univers brossià s’aborda en aquesta commemoració a través de diversos formats. Petites exposicions a diversos espais s’acostaran a la seva faceta com a poeta i també es tractarà la seva relació amb altres creadors. En aquesta línia, la Fundació Tàpies presentarà l’exposició ‘Antoni Tàpies. Teatre’, que mostrarà els projectes teatrals de l’artista, molts dels quals compartits amb Joan Brossa. Una part important de la seva obra teatral estarà present amb diversos muntatges i lectures dramatitzades que es representaran a l’Escenari Brossa.

A més, s’afegiran noves aportacions en el camp de l’edició, amb noves publicacions o la reedició d’alguns dels llibres i volums més destacats del poeta, per tal d’acostar la seva obra a tota mena de públic i promoure la seva lectura. Cal destacar l’edició del catàleg raonat de la poesia visual de Brossa a càrrec de la Fundación Azcona de Madrid i la publicació dels darrers volums de la col·lecció del teatre complet de l’artista, sota el títol ‘Poesia escènica’ i de la mà d’Arola Editors.

Des de la Fundació Joan Brossa s’ha promogut també l’exhibició de l’obra del poeta amb la voluntat de donar-la a conèixer a tot el territori català. Així doncs, durant l’Any Joan Brossa està prevista la itinerància de les dues exposicions de què disposa la Fundació: ‘A escena. Personatges Brossians’, que s’exposarà La Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners a la primavera, i ‘Joan Brossa. Escolteu aquest silenci’, que es podrà veure al Museu de la Pell d’Igualada de cara a la tardor. A més, la mostra itinerant ‘Brossa polièdric’ visitarà les biblioteques públiques catalanes.

L’actualitat de l’obra de Brossa

Segons Guerrero, l’Any Brossa vol transmetre “l’esperit transgressor”, “interdisciplinari” i “multidisciplinari” de l’artista. “El trencament de fronteres entre gèneres i disciplines forma part de la nostra contemporaneïtat i va ser una de les pràctiques habituals de Joan brossa, sempre amb una radicalitat i un rigor extrem”, ha remarcat Guerrero.

Cent anys després del seu naixement, l’obra de Brossa continua sent actual. Mostra d’això són alguns dels temes que l’artista va abordar, com la postveritat o la crítica del llenguatge, sense oblidar tota la seva faceta més política i de crítica social. “No pensava mai que la seva producció antifranquista i antifeixista tindria ara mateix l’actualitat que té”, ha comentat Guerrero, que ha afegit que “la seva producció visual, els objectes i els poemes visuals tenen un impacte sensacional a tot arreu on es mostren”.

Guerrero no té cap dubte que al llarg dels anys l’obra de Brossa agafarà encara més dimensió i ha assegurat que la Fundació treballarà en aquesta direcció, amb la voluntat de créixer i arribar a ser un “espai Joan Brossa de grans dimensions, que permeti situar Brossa al costat de Miró o Tàpies”. “Volem que sigui un poeta de la contemporaneïtat amb un espai a Barcelona no només d’interès barceloní, sinó nacional i internacional”, ha sentenciat Guerrero.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació