La música com a eina de denúncia i sensibilització

L’Associació IURTA crea el projecte ‘Desplaçades’, una cantata que té per objectiu conscienciar els infants dels desplaçaments forçats

L’Associació IURTA va néixer l’any 2018 amb l’objectiu de conscienciar sobre les fronteres, les migracions forçades i els seus efectes a través de la cultura i les arts escèniques, fent valdre el potencial humà del nostre voltant. Ara, amb l’objectiu de generar un procés de reflexió i conscienciació del fet migratori amb infants d’entre 10 i 12 anys (5è i 6è de primària) i utilitzant la música com a mitjà, creen el projecte Desplaçades.  

Il·lustració de Berta Doria per al conte del projecte ‘Desplaçades’ | © Àngels Masqué, IURTA

Desplaçades és una cantata de 9 cançons, adreçada a infants, que parla sobre els desplaçaments forçats a partir de la història de les seves protagonistes, la Berta i l’Anna, dues nenes que per diferents motius s’han vist obligades a canviar de lloc de residència amb les seves famílies. Aquest projecte consta de tres parts: un conte il·lustrat, a través del qual es pot conèixer la història de la Berta i l’Anna; una proposta artisticodidàctica, que aprofita el coneixement i les experiències individuals ja existents en els infants per treballar les diferents temàtiques que apareixen a la història (racisme, drets humans, amistat…) i la cantata en si mateixa, que és l’eina que permetrà als infants transmetre i compartir tot allò que han après i treballat a l’aula mitjançant un o més concerts.

El projecte impulsat per IURTA connecta tot tipus de desplaçaments, els generats per la recerca de refugi i asil, les migracions per motius socioeconòmics, i els generats arran de l’emergència de l’habitatge, evidenciant les connexions entre aquestes experiències de mobilitat geogràfica, que no sempre estan vinculades en l’imaginari col·lectiu. A través d’experiències basades en fets reals, Desplaçades pretén visibilitzar les vivències de nens i nenes que han viscut processos de desplaçament forçat, sigui per migracions, desnonaments o per fugir de la violència. Emprant la música, tan propera als infants, sensibilitzen i denuncien una realitat que, a parer seu, està massa oblidada.

Per finançar el projecte, l’Associació llança una campanya de Verkami que romandrà oberta de l’1 de març al 9 d’abril.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació