La improbable visita de Carmena a Pau Riba

Com cada any, el desplegament musical de La Mercè és colossal.

Poca estona després del pregó de Manuela Carmena (la tarda del 20 de setembre), el soft-rock de la londinenca Arlo Parks sonarà a la Plaça dels Àngels. Simultàniament, Reis da República cobriran la Plaça Joan Coromines de rock cru lusità. Modulat o dur, no esperem veure l’exalcaldessa escoltant rock en cap d’aquests escenaris de la Mercè. Potser, però, li pica la curiositat i passa a veure Pau Riba al Moll de la Fusta (“noia de porcellana, / buscava una ànima dintre teu…”). O puja al Parc Central de Nou Barris per plaure l’oïda amb la Banda Municipal de Barcelona. O fins i tot té ganes d’escoltar Edurne a l’Avinguda Maria Cristina. Ben pensat, tampoc ho auguro. Tota aquesta introducció poca-solta és l’excusa per avançar la programació musical de la Mercè 2019. Una programació amb tres eixos: la Mercè Música, el Barcelona Acció Musical (BAM) i el BAM Cultura Viva. El desembarcament sonor és –com sempre– colossal.

Què escolten els beirutins? Començarem amb alguns dels sons que neixen a la ciutat convidada enguany, Beirut. El que ens arribarà de la capital del Líban seran les melodies més trencadores de l’escena local. Els primers representats seran Tarek Yamani i Tania Saleh. Tots dos tocaran a l’Avinguda de la Catedral el divendres 20. A Yamani l’escoltarem en format trio: jazz criat a Nova York de costura i tradició aràbigues (afrotarab). Tonada egípcia o iraquiana. Yamani és guanyador del Thelonious Monk International Jazz Composers Competition, la qual cosa l’ha convertit en referent global. El seu últim disc és Peninsular (2017). L’oferta de Saleh és elàstica. Podria formar part del cartell del Sònar o de la programació d’un festival de músiques tradicionals. La condició de cantautora li possibilita la transmissió de “la història íntima de l’univers àrab femení”. Les altres propostes libaneses estan programades dilluns 23: Raed i Paed del duet Praed (còctel de shabi, free-jazz i electrònica), Malikah (hip-hop) i El Rass (rap / hip-hop).

Mercè Música. La Mercè Música arrencarà divendres 20 amb els citats Yamani i Saleh a la Catedral. El gran esdeveniment d’aquest escenari arribarà diumenge 22: Pascal Comelade oferirà un dels seus ‘adéus’ al directe. Lió i Perpinyà van ser les primeres ciutats a acomiadar el Comelade de botes de cuir picant l’escenari. Ara toca Barcelona, la ciutat que el va acollir als anys vuitanta. Serà un concert familiaríssim: l’acompanyaran Jaume Sisa, Pau Riba, Albert Pla, Enric Casasses, la Cobla de Sant Jordi, Pep Pascual, entre d’altres. El dibuixant Max il·lustrarà el concert i l’escriptor Xavier Theros conduirà la vetllada. Tot plegat, un bombó de guitarra. El dilluns 23 tancaran la Catedral Paula Valls i Oumou Sangaré. El Moll de la Fusta és un dels altres grans escenaris de la Mercè Música. Inici –el 20– amb Pau Riba i De Mortimers desplegant Diòptria íntegrament (50 anys!). Ran Ran Ran i El Petit de Can Eril –hereus remots de Riba– tancaran el divendres. El Moll de dissabte serà taula parada per Dobet Gnaoré, Baloji i Gaye Su Akyol. La Platja de Bogatell acollirà la fúria popular (La Casa Azul, Dorian, Oques Grasses, Joan Dausà, La Pegatina…). El Parc Central de Nou Barris tornarà a ser l’espai d’honor de bandes orquestres: la Banda Municipal en dia 20 o la OBC de Kazushi Ono el 22. La sonoritat mediterrània recalarà a la Plaça Reial: havaneres a dojo diumenge 22 (Els pescadors de l’Escala, Havàname…).

Barcelona Acció Musical. Dues poderoses black femme de Regne Unit acapararan l’arrencada del BAM el dia 20. Això és: Arlo Parks i Nadia Rose a la Plaça dels Àngels. Dissabte 21, un parell de punts culminants al mateix emplaçament: el cru i intimista Jay Jay Johanson i Iceage, danesos amb els nervis fora-la-pell. Diumenge i dilluns aterrarà la plana major de l’indie internacional, electrònic i postpúber: Mattiel, The Wedding Present o Webal. També diumenge, torn de la cantaora cordovesa Maria José Gallego, cara B de Rosalía (un començament potent: disc a Sony Music pròximament). Més encara. La gamma de colors del rock s’encabirà a la Plaça Joan Coromines: el rock cru de Reis da República, l’electrònica aguitarrada de Whales, el post-rock de Conan Osiris, el pop-rock de Gurr o el no-rock –la fugida del gènere– de Bedouine. Una última recomanació per veure a l’esquena del MACBA: Charlotte Adigéry. El BAM de la Damm (rima excusable) acollirà Maria Rodés (sí, la veu de Mediterràniament, però també l’autora del magnífic Eclíptica), els francesos somiadors de pop Honolulu o la gresca electro-explosiva de Say Yes Dog. Sí, ho han previst bé: correm el risc de patir un considerable FOMO (Fear Of Missing Out).

BAM Cultura Viva. El BAM Cultura Viva vol ser una bona finestra de “l’oferta ultralocal” de la ciutat sense renunciar a la suma de propostes “ultrainternacionals” al programa. Per tant, moltíssim talent emergent de casa (l’electrònica de Bofirax, la cumbia d’Agozao, el folk de Suena Barro o l’electro-queer de Miss Ex…) però també píndoles foranes (Ex Nihilo de Marsella, Cydaka de Londres o Scott Manimon de Nova Zelanda). A més a més, aquest tercer eix musical de la Mercè aprofita la llibertat programàtica per incloure propostes que combinin disciplines. Es vol superar la música sola amb la dansa experimental de Placenta o la competició poètica que serà el Literary Combat del col·lectiu Clup Cronopios. Tots els espectacles del BAM Cultura Viva estan programats a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats el dia 21.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació