La Fira Lost and Found torna aquest diumenge a la Barceloneta

 Avui diumenge 21 de juliol se celebra a la Barceloneta una nova edició del Lost and Found, la fira vintage per excel·lència de Barcelona. Al Lost and Found podreu donar una segona oportunitat a objectes inútils de primera necessitat. Si hi aneu, agafeu el barret, que el sol pica. 

Lost and Found és una fira que propicia la trobada entre gent que no es coneix. Max Porta, un dels seus impulsors amb Diego Albanell, explica que el projecte va germinar en converses a la màquina de cafè: “Havíem vist iniciatives semblants a fora i pensàvem que a Barcelona faltaven espais interactius, populars, on la gent pogués vendre o intercanviar objectes de casa”. La fira, de periodicitat trimestral, facilita a particulars un espai on exhibir i vendre objectes domèstics, des de roba fins a llibres, passant per qualsevol cosa prescindible que pugui tenir una segona vida en mans d’algú altre.

El sentit del Lost and Found és donar una segona oportunitat a objectes inútils de primera necessitat, objectes que ens sabria greu llençar però que estaríem contents de saber que algú els pot aprofitar. Si volem trobar mercats equivalents a altres països, trobaríem referents en el garage sale americà, també a Holanda. El dia de la reina d’Amsterdam seria un dels esdeveniments que els han inspirat. A Amsterdam hi ha un cop l’any que la gent marca el terra amb el seu nom el dia abans.

A partir d’aquests referents van construir un model propi. Lost and Found és un esdeveniment que ha nascut i s’ha fet gran sota el paraigües de les xarxes socials. L’esperit col·laboratiu que impregna el seu modus operandi no és més que la traducció d’unes relacions que prèviament s’han establert virtualment. Ja s’han celebrat fet vuit edicions, des del 2007. Va costar trobar el model, i el van trobar finalment gràcies a la xarxa. “La xarxa va fer que molta gent es posés en contacte amb nosaltres, perquè no podíem fer una campanya de comunicació convencional. Hi va haver un punt d’inflexió en el moment en què vam entrar a facebook, on ja tenim més de 5.000 amics i fans” explica Max Porta. La divulgació a les xarxes va permetre eixamplar la base. Van començar amb 60 parades el primer any i a l’edició d’aquest diumenge es preveu que hi hagi 350 parades. I si no n’hi ha més és perquè no hi caben.

El mercat se celebra als vestíbuls de l’Estació de França a l’hivern i a la Platja de la Barceloneta a l’estiu. “La gent s’ha d’inscriure al nostre web. Omples un formulari de subscripció i reserves una parada al mercat per 30€. Cada parada ocupa 4 metres quadrats. Hi ha una autoselecció. Has d’oferir alguna cosa que et diferenciï.” Lost and Found és un mercat per a particulars. No està permès que vinguin botigues. “Abans d’assignar una parada, demanem una descripció dels objectes que es portaran. L’artesania no està permesa al Lost and Found, perquè entraríem en competència amb mercats d’artesania de la zona. I això és importantíssim, perquè si no s’ompliria de fires d’artesans” explica Diego Albanell. Lost and Found no és però una simple versió 2.0. del mercat dels Encants.

El projecte té diverses branques. La primera, i la més evident és el mercat, que se celebra cada tres mesos amb la voluntat de generar un punt de trobada en diumenge, on hi hagi festa, música i ball.  La vessant lúdica és indissociable de la part comercial. El col.lectiu de disc jockEYS 2nd Hand Deejays, punxen música molt eclèctica, música jamaicana, jazz, música soul, estils que d’alguna manera reflecteixen el mateix tipus de producte que podem trobar al mercat però a nivell musical.

Un dels lemes de Lost and Found és potenciar una manera sostenible d’adquirir béns materials. El seu ideari es resumeix en les tres erres: Reutilitzar objectes. Reduir el consum. Reciclar. Lost and Found ha anat adquirint tota una identitat pròpia, basada en una estètica vintage, que és palesa en els seus cartells, dissenyats per Guillem Pericay, que sempre traspuen un humor festiu. Els fundadors d’aquesta cita trimestral són conscients que el vintage és cool, i resulta atractiu.  A partir d’aquests referents van construir un model propi. Lost and Found és un esdeveniment que ha nascut i s’ha fet gran sota el paraigües de les xarxes socials. L’esperit col·laboratiu que impregna el seu modus operandi no és més que la traducció d’unes relacions que prèviament s’han establert virtualment.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació