#jollegeixo: Avui és el dia de la poesia catalana a Internet

El 17 de març serà el III Dia de la poesia catalana a Internet. LletrA ens proposa que omplim la xarxa de versos per fer visible la qualitat i la vitalitat de la poesia en català. Hi voldria afegir dos bons motius més.

El 17 de març serà el III Dia de la poesia catalana a Internet. LletrA ens proposa que omplim la xarxa de versos per fer visible la qualitat i la vitalitat de la poesia en català. Hi voldria afegir dos bons motius més.

En primer lloc, omplim la xarxa de versos perquè guanyi la saviesa a Internet. En plena crisi de la cultura (i de l’excel·lència, del compromís, de la responsabilitat, etc.), hi ha una gran proliferació de formes de comunicació massives que permeten compartir amb molta eficàcia idees i de tot. Hi tenen lloc preferent la ignorància, la ràbia, el mal gust i la pèrdua de temps, que reforcen l’egoisme i la superficialitat. Ara bé: també s’hi poden trobar espais que volen expandir la saviesa, tot i que de moment són bastant testimonials. Al meu parer, Internet simplement reflecteix allò que som (més aviat, allò a què ens dediquem): entre tones de porqueria, preciosos intents de compartir creixement i altruïsme. Tenint present que som nosaltres mateixos els que consultem Internet i li donem contingut, podem decidir si volem col·laborar a incrementar el soroll o bé la consciència. I compartir aquells versos que t’han acompanyat, que t’han ajudat a donar nom a processos importants o que simplement t’han alegrat, és una manera magnífica d’anar guanyant terreny per a la llum.

En segon lloc, omplim la xarxa de versos perquè la poesia és un gènere de masses. Diuen que és minoritària, que no hi ha lectors de poesia. No hi estic d’acord. És ben cert que poca gent compra llibres de poemes (em pregunto si és a causa de la poesia, dels lectors, de les editorials, de l’escola o què), però el cas és que el món és ple de lectors de poesia que no ho saben, que en són. Me’n trobo a tot arreu: al carrer, a casa, al tren, als bars, als recitals, a la feina. Són coneguts, familiars, amics, amics d’amics, passavolants, gent que un dia es troba inesperadament en un lloc nou. Diuen que no hi entenen, que la poesia és massa elevada, que no els interessa, que no els serveix, que ja els agradaria que els agradés, però que no fa per a ells. Alguns tenen una muralla molt dura, però d’altres només necessiten que els diguis un poema en veu alta. “Ah!”, s’exclamen. “La poesia és això?”. Els més durs en necessiten uns quants, de poemes. I paciència. Però no falla: si a poc a poc van afluixant les regnes de l’intel·lecte i deixen de voler entendre tant i comencen a observar més, un dia acaben topant amb si mateixos en un vers. Això potser no passa en tots els casos, però en conec uns quants exemples. En fi: que hi ha moltes persones que són lectores de poesia, però que encara no se n’han assabentat, i és bo que els arribin bons poemes i versos, per si un dia se’ls desperta el cuc poètic. Cada nou lector de poesia és una persona una mica més lliure que abans, perquè li serà més fàcil comprendre el més enllà de la literalitat, sabrà saltar millor les trampes del llenguatge i els conceptes, serà més capaç de dubtar d’allò que hem convingut que és la veritat.

El 17 de març, doncs, compartim la bona poesia en català perquè sí, perquè és nostra, perquè ens agrada, perquè arribi a tots els confins del món. Però també perquè avui estem construint entre tots el món on viurem demà, i demà construirem el de demà passat. Perquè el món d’avui és resultat del d’ahir. I no estic parlant només metafòricament, sinó d’ahir, d’avui i de demà també com a successions de vint-i-quatre hores. Ara les coses són molt ràpides i la responsabilitat i el coratge els hem d’exercir ara mateix. Ja n’hi ha prou de posposar-los. Farem bé de creure en el poder de cada cosa que diem, fem i pensem, perquè res no passa desapercebut en aquest univers en què l’energia no es perd, sinó que es transforma.

El 17 de març comparteix a les xarxes socials i als blogs els versos que estimes, que has fet teus, que t’han ajudat a créixer. Si visites la pàgina del III Dia de la poesia catalana a internet, hi trobaràs les diferents accions que proposen LletrA, Catalunya Ràdio i el Consorci per a la Normalització Lingüística. Anima-t’hi, que estaràs fent un bé a tothom: a tots els usuaris d’internet i a tots els lectors potencials de poesia. Ens hi van la salut i l’alegria!

 

 

 

 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació