Gaudir de la música d’orgue

Aquest diumenge 12 de maig torna el festival d'Orgue de Capellades

El passat 26 d’abril va estrenar-se el Festival d’Orgue de Capellades amb l’actuació de l’organista Mar Vaqué. Aquest diumenge 12 de maig tindrà lloc el segon concert d’aquesta quarta edició sota el títol “Sons del temps i la distància”, a càrrec de l’organista japonesa Izumi Kando i la soprano l’argentina Soledad Cardoso.

Des de fa quatre anys, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Capellades i els Amics dels Orgues de Capellades van impulsar el Festival de l’Orgue de Capellades com a agraïment a Montserrat Freixas-Vivó per atorgar un dels orgues de la família a l’església de Santa Maria de Capellades (lloc on es realitzarà el concerts). Segons Izume Kando, l’Orgue de Capellades “té moltes possibilitats a més de deixar que el seu ús sigui purament litúrgic”, fent referència al lligam religió de l’instrument segons la tradició històrica europea. 

Enguany, el festival acull a les intèrprets internacionals Izumi Kando i Soledad Cardoso per submergir-nos en un viatge musical. Després d’obtenir el títol d’orgue a la universitat de música d’Osaka i estudiar música ibèrica antiga amb Josep M. Mas i Bonet a Barcelona, Kando és l’organista titular de l’església alemanya de Barcelona. Actualment també imparteix diversos tallers anuals d’orgue i concerts a la Universitat de Santa Caterina a Matsuyama (Japó). Soledad Cardoso, per la seva banda, guanyadora diversos premis nacionals i internacionals, va arribar a Espanya per entrar a l’Escola Superior de Música Reina Sofia on va fer-se deixeble d’Alfredo Kraus i Teresa Berganza. La soprano és coneguda per a la interpretació del repertori barroc. Actualment col·labora amb diverses formacions europees d’Espanya, França, Alemanya, Àustria i Itàlia.

Amb “Sons del temps i la distancia”, ambdues artistes han optat per un viatge a través de la música més clàssica i tradicional europea però que, alhora, compta amb rítmiques i influències mundials i contemporànies: “consisteix en fer un viatge per tots els temps i fer-lo amb nosaltres, barrejant tendències i estils”, explica Kando. Així doncs, començant amb el Tango de los Tangos de Tango eclesástico de l’organista suís Guy Bovet (1942), Kando dóna tret de sortida al concert amb una rítmica del tango pensada per tocar a l’església contemporània i lligada a la música lírica. La finalitat d’aquesta arrancada rau en demostrar que “l’orgue pot tenir molts colors a més de sonar com a un instrument d’acompanyament”, assegura.

Seguidament, les dues artistes ens transportaran per les músiques més barroques i clàssiques de Handel (1685-1759), Mozart (1756-1791) i Haydn (1732-1809), passant per l’influent pianista italià Pietro Mascagni (1863-1945), estudiós del compositor, editor, crític i professor italià Alfredo Soddredini (1854). També escoltarem la música del prolífic director d’orquestra i compositor Heitor Villa Lobos (1887-1959) que, influenciat per la música brasilina i europea, va combinar el folklore més brasilè amb el barroc del referent J. S Bach. Seguint amb les influències de l’Amèrica del Sud, Kando i Cardoso posaran sobre l’escenari al contemporani Ariel Ramírez (1921-2010), difusor de la cultura argentina i el pianista i organista alemany Hans-André Stamm (1958) 

Per últim, els espectadors també tindran l’oportunitat d’escoltar una variació sobre Kagome Kagome, una composició que la mateixa Izume Kando ha compost partint de la seva tradició japonesa amb l’estil europeu: “una cançó de l’antiguitat agafada amb l’estil actual”. Interpretada exclusivament per orgue, l’organista donarà a conèixer la cançó infantil i joc tradicional infantil que ella mateixa ha versionat.

Els següents concerts d’aquesta quarta edició del Festival d’Orgue de Capellades tindran lloc el proper 2 de juny amb els organistes Pedro Aguilló, Víctor Fernández Barrios i Berenguer Montserrat, estudiants de l’ESMUC que presentaran el seu treball de final de grau i tres dels millors alumnes de l’organista de la Catedrat de Sant Sabestià Òscar Cadendo. Dins del seu programa, s’hi escoltaran les obres de J. S. Bach, Felix Mendelssohn i Oliver Messaien. Per últim, el darrer concert tindrà lloc el diumenge 9 de juny amb el Cor de noies Exaudio, sota la direcció d’Esteve Costa i l’acompanyament de l’organista Jonatan Carbó. El seu programa “De França a Montserrat”, una aposta on es planteja a l’espectador el paral·lelisme que hi havia a principis del segle XX amb els compositors francesos i blegues amb els catalans.   

Podeu consultar tot el programa en el següent enllaç.

Núvol sorteja dues entrades per aquest sorteig. En cas que hi volgeu participar podeu enviar un correu a nuvol@info.com. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació