El Taller de Músics alça la veu aquest diumenge al Palau de la Música

Lluís Cabrera és el fundador d'El Taller de Músics, que enguany celebra els seus 35 anys amb un concert sonat al Palau de la Música per reivindicar la continuïtat del projecte. El concert comptarà amb Biel Ballester, Cris Juanico, Andrea Motis & Joan Chamorro, Big Mama Montse, entre d'altres.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Lluís Cabrera és el fundador d’El Taller de Músics, que enguany celebra els seus 35 anys amb un concert sonat al Palau de la Música per reivindicar la continuïtat del projecte. El concert comptarà amb Biel Ballester, Cris Juanico, Andrea Motis & Joan Chamorro, Big Mama Montse, Mala Rodríguez & Refree, Miqui Puig, Santiago Auserón i Andreu Buenafuente, que presentarà l’acte.

Cabrera és un pura sang. Aquesta setmana ha convocat la premsa en un reservat de les 7 Portes per alertar-nos del moment crític que viu El Taller de Músics. “Veo túneles”, deia Cabrera una i altra vegada durant el dinar. I no n’hi ha per poc, perquè la institució que representa viu un moment delicat. El Taller de Músics no diposa de cap ajut d’Ensenyament i depèn íntegrament de la quota dels alumnes. A finals del curs pasat els docents del Taller van haver de retallar-se el sou i els estudiants van veure com la seva matrícula anual passava de 4.160€ a 5.170€. Cabrera no les tenia totes. “Una matrícula al Liceu val mil euros menys. Ens temíem una desbandada d’alumnes i professors. Veo túneles”. La sorpresa ha estat quan en arrencar aquest curs cap docent ha tirat la tovallola i han mantingut l’alumnat.

Amb tot, Cabrera és un visionari i veu més túnels a l’horitzó. En primer lloc, alerta que si els tres grans centres d’educació musical superior (ESMUC Liceu i Taller de Músics) no es posen d’acord per especialitzar-se una mica en lloc de competir pels mateixos alumnes, estem abocats al desastre. “Veo túneles”. Cabrera considera que el Taller hauria d’especialitzar-se en el que ha fet bé des de sempre: el jazz, la música moderna i el flamenc. El juliol del 2013 va plantejar a la consellera Irene Rigau la necessitat de repartir joc entre els centres. “I sabeu què em va dir un alt funcionari d’Ensenyament? Doncs que els alumnes del Taller de Músics feien competència deslleial perquè tocaven sense tenir el diploma” Un retret que ja palesa l’abisme conceptual que separa el Taller de Músics del òrgans de la conselleria. “Dir això és confondre un músic amb un metge o un arquitecte” diu Cabrera. “El músic, si és artista, ja ho és abans de començar i ningú li pot impedir que faci art. El que és deslleial és que Ensenyament dediqui una partida anual del seu pressupost a l’Escola Superior de Música del Liceu i no reservi res per al Taller de Música. Per tot això, Cabrera no s’estava de dir que veu túnels.

A banda del paper cabdal que ha tingut en la professionalització de l’escena musical catalana, el Taller de Músics, que està situat al cor del Raval des de la seva fundació l’any 1979, “ha demostrat que és possible impulsar iniciatives artístiques  amb valor social sense enderrocar cap edifici ni fer cap operació urbanística”.  Al llarg de tots aquests anys el Taller ha contribuït a la cohesió social del barri, i ho ha fet molt abans que es creessin tots els agran equipaments, com el MACBA, el CCCB o les facultats. “En canvi, el Taller no surt en cap mapa cultural del Raval”, lamenta Cabrera.

A banda d’això, Cabrera lamenta que els ajuntaments hagin relegat els ateneus i hagin quedat relegats a activitats amateurs.  Cal refer els llaços amb els ateneus I establir convenis amb el circuit de músics professionals. “Per què a les festes majors la gent paga per anar a una obra del teatre i en canvi espera que la música sigui gratis i a l’aire lliure? La socialització de la cultura a partir de la música a les Festes Majors ha estat un gran error. La gent s’hauria d’acostumar a pagar alguna cosa, per poc que fos. Cabrera veu el final del túnel i ho diu molt clar: “Hem de tornar a l’envelat”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació