El nostre vestit és la veu: un Barnasants feminista

Núvol avança en exclusiva dues cançons de Les Kol·lontai, grup feminista

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

El Barnasants inaugura la seva 22a edició amb un espectacle feminista produït per Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal. Les cantautores han viscut en la seva pròpia pell un tractament diferenciat pel fet de ser dones i reivindiquen a través del cant un canvi de paradigma. Núvol avança en exclusiva dues d’aquestes cançons.

Véns sola? I condueixes tu la furgoneta? I muntes tu l’equip de so? Aquestes són algunes de les preguntes que fan a la cantautora Montse Castellà quan prepara un concert. “Sovint, tenim tan integrades les actituds masclistes que ni ens n’adonem”, explica. Perquè això deixi de passar, o perquè això comenci a deixar de passar, el Barnasants prepara una edició centrada en el feminisme i en el paper de la dona en la societat. Sempre, és clar, a través de la música d’autor.

El Barnasants no és un festival, és un projecte cultural. Aquesta és la base de la qual parteix el seu director, Pere Camps, que té clar que el seu gra de sorra en la lluita per la igualtat només serà efectiu si es posiciona a favor del feminisme. A l’hora de decidir quins concerts fer, “intento fer discriminació positiva, perquè en un sistema patriarcal les programacions són patriarcals”, apunta Camps, que diu que la tasca del Barnasants “sempre va encaminada a canviar un sistema que és injust”. El director de la iniciativa opta, diu, per ser sensible com a opció política.

I aquest any l’agenda marca els temes que el Barnasants vol tractar amb sensibilitat: se celebra el centenari de la revolució boltxevic i fa cent anys del naixement de Violeta Parra, referent de la cançó d’autor llatinoamericana. Dins del marc feminista, la idea és explicar la revolució russa a través de la figura d’Alexandra Kol·lontai. I qui era aquesta dona? Doncs la primera ambaixadora de la història i comissaria del poble (és a dir, ministra) durant la revolució bolxevic. “Si en comptes de Stalin hagués manat Kol·lontai, l’URSS encara existiria”, s’atreveix a dir Pere Camps, que ho arrodoneix: “I no només això, sinó que Europa seria l’URSS!”.

Tenint en compte aquest enfocament, no és d’estranyar que per inaugurar l’edició d’enguany el Barnasants hagi encarregat un projecte a les cantautores Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal. El resultat és l’espectacle Cançons violetes, cançons feministes per a la llibertat i la igualtat, que les quatre artistes han produït aixoplugant-se sota un mateix nom: Les Kol·lontai.

Homenatjant la revolucionària russa, les quatre cantants han ideat un concert que comptarà amb estils diferents de cançó d’autor. Cantaran cançons feministes per la llibertat i la igualtat, pròpies i d’altres artistes, especialment escollides per aquesta inauguració col·lectiva. I és que aquest també és un fet destacat: per primera vegada el Barnasants celebra una inauguració amb concerts en diverses seus. Així doncs, qui vulgui veure Les Kol·lontai ho podrà fer a Altafulla, Vic, Barcelona, Gelida i Terrassa. Quatre d’aquests concerts s’enregistraran i donaran peu a un disc.

A part d’aquesta gira inaugural del Barnasants, el recital de Castellà, Comes, Gené i Nadal es podrà veure en alguns escenaris de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC). Lali Barenys, coordinadora de la XTAC, afirma que aquest és un projecte ideal pels ateneus “perquè nosaltres també som molt diferents” i també tenen esperit reivindicatiu. Alguns dels espais per on passarà el concert en qüestió serà l’Orfeó Lleidatà, el Casino de Calaf, la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt i l’Ateneu de Torroelles de Llobregat, apostant així per crear programacions estables arreu del territori.

Cançons violetes, cançons feministes per a la llibertat i la igualtat comptarà amb cançons basades en paraules de Maria Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Rosa Fabregat, Montserrat Roig, Mireia Calafell o Marina Garcés, entre d’altres. L’obra parla de la dona treballadora, de la maternitat, el sexe, la dona dins el món de la cultura, el compromís i la violència masclista. I és que com diu Montse Castellà, el més important de les dones cantants no és quina roba porten sinó què canten, perquè “el nostre vestit és la veu”.

A Núvol us avancem en exclusiva dues cançons de Les Kol·lontai: “Diacrític”, amb música d’Ivette Nadal i lletra de Mireia Calafell, i “Revolució”, amb música i lletra de Montse Castellà.


Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació