Un treball discogràfic exemplar

"Impressions de natura", de David Alegret i Daniel Blanch, hauria de ser un disc per ocupar un lloc d’honor en les lleixes de la nostra fonoteca

David Alegret, Daniel Blanch i Columna Música ofereixen al migrat mercat discogràfic català un esplèndid treball: Impressions de natura, lúcid repàs pel món liederístic de casa nostra.

David Alegret i Daniel Blanch

Heus aquí un disc dels que ja no es fan. Deixant de banda el desert que suposa el mercat discogràfic en general, i el català en particular, que s’ofereixi un producte de perfectes acabats, ben presentat, esplèndidament enregistrat i fet amb cura i sensibilitat hauria de ser una gran notícia en el nostre letàrgic panorama cultural.

És, per tant, una excel·lent notícia que el tenor David Alegret i el pianista Daniel Blanch hagin possibilitat Impressions de natura, intens àlbum amb 28 peces liederístiques que són perfectes bandes sonores d’aquell modernisme tardà i d’aquell noucentisme pur, allunyat de malentesos, en què el civisme i el sentit de l’ordre i l’equilibri van possibilitar que durant uns anys algú pogués creure que no calia anar nord enllà per ser culte, ric, lliure, desvetllat i feliç.

Joan i Ricard Lamote de Grignon, Francesc Montserrat, Francesc Pujol i Eduard Toldrà són els compositors escollits al llarg i ample de diversos cicles liederístics (Impressions de natura i Les estacions de Montserrat) i de cançons aïllades, algunes molt prodigades i d’altres molt menys, amb textos que van d’Apel·les Mestres a Marià Manent, passant per Joan Maragall, Josep Maria de Sagarra, Tomàs Garcés o Jacint Verdaguer entre d’altres.

David Alegret, en un moment esplèndid de la seva carrera com a cantant de lied, oratori i sobretot òpera, confirma l’excel·lent estat vocal d’un instrument que ha treballat amb bona tècnica, així com la implicació en allò que fa. Hi ha hagut ganes de fer bé les coses, i això es nota en totes i cadascuna de les peces, treballades amb precisió d’orfebre.

Daniel Blanch també confirma una altra cosa: que el paper del piano en el lied no és el de mer acompanyant, sinó el d’un còmplice imprescindible per dur la nau a bon port. N’hi ha prou amb escoltar les sinuoses línies de Larirà de Joan Lamote de Grignon per comprovar que estem davant d’un músic de cap a peus, en igualtat de condicions amb l’altre gran músic que és David Alegret.

La presentació del disc, editat per Columna Música, contribueix sobremanera a l’èxit de la proposta, coronada amb un article de Miquel Desclot que aplega saviesa i capacitat divulgativa a parts iguals.

No està de moda sortir a comprar discs. És clar que a casa nostra tenim pocs llocs on poder adquirir una simfonia de Bruckner o una òpera de Verdi després de comparar, de preguntar al dependent amb coneixement de causa què ens recomana. Però sempre es pot recórrer a plataformes virtuals per fer-nos amb una bona discoteca, que hauria de ser tan indispensable com una bona biblioteca. Impressions de natura hauria de ser un disc per ocupar un lloc d’honor en les lleixes de la nostra fonoteca.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació