Un Requiem de gira

L’Orfeó Català va tancar el cicle coral que porta el seu nom amb un concert al Palau de la Música. El programa va incloure una inusual versió del Requiem de Gabriel Fauré (1845 – 1924) a la segona part. A la primera, l’Orfeó interpretà un recull de cançons catalanes.

L’Orfeó Català va tancar el cicle coral que porta el seu nom amb un concert al Palau de la Música. El programa va incloure una inusual versió del Requiem de Gabriel Fauré (1845 – 1924) a la segona part. A la primera, l’Orfeó interpretà un recull de cançons catalanes. El concert va estar dedicat a la memòria del tenor Emili Vendrell.

La interpretació de Requiem per part de l’Orfeó va ser un viatge invers. Tal com recordava Marta Salicrú al programa de mà, el Requiem de Fauré és una obra que es va “estrenar a l’església de La Madeleine de París el 1888 com a servei fúnebre, però ben aviat va passar a les sales de concert”. Tot i que inicialment està composada per a cor i orquestra, el mateix Fauré en va fer diversos arranjaments per a altres combinacions instrumentals.

La versió que n’oferí el cor amb acompanyament d’orgue resultà ben interessant pel que té de viatge invers. Tot i que aquest Requiem no és gens tremebund i defuig el dramatisme de moltes misses de difunts, l’acompanyament li donà un aire eclesiàstic que evocà, des de l’escenari d’una sala de concerts, la seva funció litúrgica original. L’empast entre les veus i part instrumental fou impecable. L’organista i pianista Mercè Sanchís fou, una vegada més, una referència i una garantia. Els registres de l’orgue proporcionaren el substrat idoni perquè les veus poguessin sobresortir amb tranquil·litat i llibertat.

La interpretació de l’Orfeó fou continguda i serena, però molt expressiva. Donà a les frases llargues, com les de resposta al baríton del Libera me, tensió sense neguit, i sonaren amb volada i generositat. Hi hagué moments molt emocionants, com l’In paradisum final, en què les sopranos van saber donar el timbre angelical però ferm que el número requereix, o els suplicants Christe, eleison del Kyrie inical. Tot plegat, comptà amb l’exquisida i precisa direcció titular de l’Orfeó, Josep Vila i Casañas.

A la primera part, en què l’Orfeó havia interpretat un recull de cançons catalanes, resultà una mica més irregular, perquè algunes veus sonaren opaques, com adormides. Malgrat això, el defecte s’anà arreglant a mida que passà el temps. També resultà clau la familiaritat amb les obres, i en aquelles que l’Orfeó ha interpretat més sovint es notà una millora del so. Un exemple de tot plegat és la divertida i plàstica interpretació de La sardana de les monges, del mestre Enric Morera, que tancà aquest bloc del concert.

En qualsevol cas, mai faltà expressivitat ni gràcia, i en tot moment hi hagué un bon equilibri entre la música i el text. Això fou especialment important en les Quatre cançons d’Eduard Toldrà, escrites com lied per a piano i veu solista sobre poemes contemporanis al compositor de Vilanova, i adaptades per a cor i piano per Jordi Domènech, Antoni Ros-Marbà i el mateix Josep Vila i Casañas.  Afirma el violoncelista Romain Garioud que “a la música catalana sempre hi ha una cosa que canta, i això és una gran herència”. Aquestes peces de Toldrà en són una prova exquisida.

D’aquí a dues setmanes l’Orfeó tornarà a interpretar el Requiem de Fauré, però aquesta vegada en una versió que promet ser ben diferent. Serà juntament amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín, i sota la direcció de Sir Simon Rattle. Entremig, l’Orfeó haurà viatjat a Viena, per interpretar els Gurre Lieder d’Arnold Shönberg en un parell de concerts amb la Simfònica de Viena, i oferir un tercera actuació amb un programa molt similar a la d’aquest diumenge. Dues cites que constitueixen una fita (una més!) en la llarga trajectòria de l’Orfeó. Dues setmanes d’intensa activitat i molta música. Bon viatge, i els veiem a la tornada!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació