Si el Mediterrani pogués cantar

Maria del Mar Bonet i L’Arpeggiata en estat de gràcia al Festival de Torroella

Entre camps d’arròs i de pomeres, de cases de pedra, canyissars, dunes i onades arrissades, rius en sequera i sota un anell de castell, l’Espai Ter de Torroella de Montgrí és un indret idoni per acollir una proposta que apel·la tant al món mediterrani. El passat 6 d’agost al vespre, al Festival de Torroella s’hi va viure una excepcional combinació de tradició i vigència, Mediterrani i barroc, Itàlia i Països Catalans, que van resultar en un concert ple de bellesa. Una bellesa mediterrània que, amb la gran Maria del Mar Bonet i el celebrat conjunt L’Arpeggiata, dirigit per Christina Pluhar, estava garantida.

Maria del Mar Bonet i L'Arpeggiata. Festival de Torroella de Montgrí 2023
Maria del Mar Bonet a Torroella © Roger Lleixà / Festival de Torroella de Montgrí

L’ensemble barroc va protagonitzar la primera part de la vetllada, centrada en música italiana del segle XVII. Una interpretació que creà una mena de jam session de música barroca, pel gran espai que es va donar a la improvisació, representació fidedigna de la música de l’època en què aquesta tècnica jugava un paper fonamental. L’Arpeggiata va fer gala de cohesió sonora, i una gran compenetració entre els músics. El salteri dialogava amb la tiorba, el violí jugava amb la corneta, la guitarra barroca ballava amb la percussió, i el clavecí abraçava harmònicament la resta de companys. Una complicitat que construïa una dinàmica festiva entre els membres i que aconseguia saltar de l’escenari i arribar al públic.

Amb la impressió de veure a un grup d’amics passant-s’ho bé, després de la interpretació d’un seguit de peces instrumentals tradicionals, el públic va veure com s’hi sumava un altre, i sorprenent, element: Vincenzo Capezzuto. Amb el registre de sopranista, encara més agut que el del contratenor, l’italià va lluir una veu cristal·lina, clara, pura, molt precisa i amb un gran control vocal. Una excel·lència tècnica, acompanyada d’una intenció extremadament romàntica i seductora, i d’una gestualitat un punt còmica, que va desenvolupar amb comoditat dalt de l’escenari. Una expressivitat que li va permetre, fins a cert punt, arribar a fer entendre al públic el missatge de què cantava, malgrat fer-ho en napolità i altres llengües itàliques.

Vincenzo Capezzuto i L'Arpeggiata. Festival de Torroella de Montgrí 2023
Vincenzo Capezzuto i L’Arpeggiata a Torroella © Roger Lleixà / Festival de Torroella de Montgrí

Peces instrumentals s’enllaçaven amb vocals de forma orgànica, i sense pauses en la majoria dels casos. Melodies tradicionals de Nàpols i de la regió de la Pulla s’alternaven amb composicions d’autors italians com Maurizio Cazzati, Nicola Matteis, o Girolamo Kapsberger. Els prop de tres quarts d’hora de festa italiana van tancar amb la interpretació de La Llorona, una breu escapada a les Amèriques, a càrrec de Capezzuto.

El toc d’inici al segon bloc del programa el va donar l’ovació que va brindar el públic de Torroella a una Maria del Mar Bonet visiblement emocionada per haver fet possible la col·laboració amb L’Arpeggiata. Amb un vestit groc mediterrani, de records bizantins o del daurat barroc, va interpretar cançons pròpies i tradicionals mallorquines i catalanes. En un món en què és massa poc habitual de sentir veus de certa edat, Maria del Mar Bonet va demostrar que els seus setanta-sis anys no li són un impediment per a continuar portant la seva música als escenaris i treure el màxim rendiment d’una veu bregada, madura, amb uns vibratos en els aguts, uns greus vellutats i amb cos que aportaren a la seva interpretació una emoció i puresa delicioses. Una veu i un cant inequívocament mediterranis, un reconfortant so familiar que apel·la a les arrels o al cant de la mare amb el fill al bressol, i que, en aquesta ocasió, va prendre una forma única gràcies a la participació de L’Arpeggiata. Amb aquests elements, el públic va viure un viatge d’emocions protagonitzat per cançons com Dansa de la Primavera, una molt emotiva La dama d’Aragó, La mort de la Margalida, l’onírica Cançó de coir figues i La cançó de na ruixa Mantells. Tampoc hi podien faltar fandangos i jotes mallorquines i el seu imprescindible El pi de Formentor.

Maria del Mar Bonet va treure el màxim rendiment d’una veu bregada, madura, amb uns vibratos en els aguts, uns greus vellutats i amb cos que aportaren a la seva interpretació una emoció i puresa delicioses

Els arranjaments quedaven com anell al dit a les melodies que s’interpretaven. La combinació amb la sonoritat barroca de l’orquestra uní totes dues parts del programa i va evidenciar les nombroses similituds entre la música tradicional italiana i la dels Països Catalans. Una música unida per l’inspirador i fraternal Mediterrani.

Maria del Mar Bonet i L'Arpeggiata. Festival de Torroella de Montgrí 2023
Maria del Mar Bonet i L’Arpeggiata a Torroella © Roger Lleixà / Festival de Torroella de Montgrí

Pot semblar massa agosarat, i una sinestèsia portada al límit, dir que si el Mediterrani pogués cantar, la seva veu s’assemblaria a la de Maria del Mar Bonet, però el que és indubtable és que la seva proposta artística ens fa pensar en tot el que inspira aquest mar. En un programa com aquest, però, això no només passa amb la cantant mallorquina, també amb L’Arpeggiata i amb Vincenzo Capezzuto. Tots ells despertaren sonors aplaudiments, comentaris i elogis d’un públic que, malgrat el soroll del món actual, sembla que no es resigna a perdre el preciós so de les seves arrels i es fon en una sentida abraçada amb les cultures que emulsiona la mar Mediterrània.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació