Quartets amb piano

Masramon, Höbarth, Schlichtig i Richter van acabar la integral dels quartets de Brahms al Palau

Dins la temporada de cambra del Palau de la Música, el proppassat 22 de maig vam poder sentir el segon dels concerts de la integral dels quartets amb piano de Johannes Brahms, a càrrec de la pianista Laia Masramon, el violinista Erich Höbarth, el violista Hariolf Schlichtig i el violoncel·lista Christoph Richter. Si l’any passat vam sentir els dos primers quartets, enguany n’hem sentit el tercer, que va dialogar amb dos altres quartets, de Wolfgang A. Mozart i de Joaquín Turina.

La pianista Laia Masramon, el violinista Erich Höbarth, el violista Hariolf Schlichtig i el violoncel·lista Christoph Richter al Palau de la Música.

Höbarth, Schlichtig i Richter són tres músics que, sens dubte, coneixen bé l’essència de la música de cambra i que fàcilment troben la unitat i la compenetració indispensables. Ara bé, quan hom els escolta, percep que aquesta bona harmonia dilueix la individualitat de cada instrumentista. Hariolf Schlichtig va ser l’únic que va fer sentir la personalitat, en el seu cas de la viola, diferenciada dins el quartet. Erich Höbarth, amb un so delicat i bonic però també exigu, no va aconseguir capitanejar la formació. De fet, en molts moments el violí va quedar amagat sota la viola i el violoncel. Laia Masramon, des del piano, va ser qui va donar personalitat, forma i alhora va servir de coixí per a la corda fregada, amb la qual va dialogar en pla d’igualtat.

La interpretació dels quatre músics va ser molt correcta, però d’una contenció excessiva.

El concert va començar amb el Quartet amb piano núm. 2, KV 493, de Mozart, una obra amarada de la bellesa literalment clàssica, aquella que només Mozart sap crear. La interpretació dels quatre músics va ser molt correcta, però d’una contenció excessiva. El Larghetto central va estar dotat d’una gran dolçor, que va derivar, però, en una certa monotonia, de la qual va deslliurar el piano de Masramon, donant-hi un toc de genialitat.

El Quartet en la menor, op. 67 de Turina, d’estil ben diferent, va tenir molt més caràcter. Violí, viola i violoncel van sonar amb més expansió i desimboltura, i van donar color i llum a una obra de ressons francesos impressionistes. No va caldre esperar que el piano fos l’aglutinant, com en Mozart, ja que tots quatre van respirar a l’una en intensitat expressiva. El diàleg entre piano i corda fregada va ser poderós, arrauxat i molt enèrgic.

El moviment més remarcable va ser l’Scherzo, dotat de veritable geni.

A la segona part va venir el Quartet núm. 3 en do menor, op. 60, de Brahms. Venint de la inèrcia explosiva de Turina, els quatre músics van començar amb un so molt expansiu i brillant, potser amb una certa manca de dramatisme, però amb molta precisió. La música de Brahms té un caràcter oceànic, a vegades no tant en volum com en intensitat, que Masramon va donar amb escreix. El moviment més remarcable va ser l’Scherzo, dotat de veritable geni, gràcies a una unitat en la qual precisament Masramon va ser decisiva, marcant el to i el ritme, que violí, viola i violoncel van seguir. Cal destacar també la intervenció plena de lirisme de Richter en el principi de l’Andante, amb la qual va marcar individualitat.

Si bé els dos primers moviments van ser molt sentits i expressius, aquest caràcter es va desinflar una mica en els dos darrers moviments, en què una amplitud de so insuficient, especialment per part del violí, no va donar prou marge per fer dinàmiques, des d’un piano subtil i delicat fins a un final absolutament explosiu.

Sens dubte, Masramon, Höbarth, Schlichtig i Richter són quatre intèrprets que respiren musicalitat pels quatre costats, però els instrumentistes de corda fregada no van acabar de trobar el punt d’individualitat intermedi entre un músic d’orquestra i un solista, que és on se situa la música de cambra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació