Posar música a Dante

La compositora Sira Hernández va presentar a Barcelona el seu darrer àlbum, basat la Comèdia dantiana

La pianista i compositora Sira Hernández enguany està fent la presentació arreu de l’Estat del seu darrer àlbum discogràfic, Tre Impressioni sulla Divina Commedia. El proppassat 28 de setembre va fer-ho a Barcelona, a la sala Mompou de la seu de la SGAE. Es tracta d’un treball compositiu integrat per divuit miniatures fragmentades, inspirades en versos de les tres parts de la Comèdia. L’estrena mundial de l’obra es va fer a Madrid el 25 de març, dia internacional de Dante, de 2021, any de commemoració del 700 aniversari de la mort del poeta.

Sira Hernández, fotografia de Ramiro-E.

Hernández ens proposa un viatge musical ple d’emocions i de colors que fan encara més vívida la Comèdia

L’acte a la SGAE va comptar amb la presència del crític musical Lluís Trullén, que va glossar els versos de la Comèdia que Hernández ha musicat. La compositora, amb una àmplia formació feta a Itàlia, va revelar que la Comèdia és una obra que l’ha acompanyat sempre, com probablement a la gran majoria d’italians. Hernández va admetre que és impossible posar música a una obra d’aquesta magnitud, i que el que ha volgut ha estat dibuixar unes impressions sonores que recorren en estructura ternària versos de l’Infern, el Purgatori i el Paradís de la Comèdia, el viatge imaginari que Dante va iniciar el 25 de març de 1300 de la mà de Virgili.

Sira Hernández, intèrpret i compositora, és una pianista brillant, d’aquelles que aconsegueix un so que ho omple tot, amb unes actuacions evocadores i plenes de llum. Seguint l’estil del seu treball anterior, Don’t forget about that, a propòsit de l’obra de Primo Levi, Hernández ens proposa un viatge musical ple d’emocions i de colors que fan encara més vívida la Comèdia, com unes pinzellades impressionistes sonores. Amb un llenguatge contemporani ancorat en la tonalitat amb influències que van des de Liszt fins a Mompou, Hernández aconsegueix que l’oïdor faci el viatge al costat de Dante, amb tres parts ben diferenciades que van d’un Infern caòtic a un Paradís beatífic.

Compositor i intèrpret, avui termes dissociats, es van fusionar esplèndidament en la figura d’Hernández

Publicat pel prestigiós segell Sony Classical, Tre Impressioni sulla Divina Commedia és un àlbum que respira una màgia amarada de misteri. En l’acte de presentació a la SGAE només vam poder fer un tastet d’aquest treball, en què la compositora i pianista es va reivindicar en totes dues vessants, entenent-les com una unitat lògica que s’ha donat gairebé sempre en la història de la música. Compositor i intèrpret, avui termes dissociats, es van fusionar esplèndidament en la figura de Sira Hernández, que no concep dues interpretacions idèntiques d’una mateixa obra. La interpretació és una acció viva i per tant, no pot quedar capturada de manera immutable en una partitura.

Sira Hernández ens va fer viatjar, somniar, volar, i ara només esperem poder escoltar l’àlbum sencer en concert. La seva música esdevé un bàlsam per a l’ànima i és la resposta idònia, en clau contemporània, al poema de Dante, fundador de la llengua italiana i pilar del Renaixement europeu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació