Philip Glass, l’artista global, desembarca al Palau

Aquest proper dimarts, 21 de maig, tindrà lloc al Palau de la Música Catalana un concert dedicat a Philip Glass, part del qual interpretat en directe per ell mateix.

Aquesta temporada el Palau de la Música Catalana dedica tot un cicle a Philip Glass. Dilluns 27 de maig la cantant Suzanne Vega i el Collegium Vocale Gent interpreten l’òpera avantguardista Einstein on the Beach. Estructures musicals minimalistes i variacions rítmiques, infinites i progressives, ideades per retre homenatge a una de les figures més importants de l’era moderna. Sortegem tres entrades dobles per a aquest concert. Per participar-hi heu d’escriure un correu a [email protected]

En aquest context, i en el marc del cicle ‘Lletraferits’, la llibreria Malpaso de Barcelona va acollir divendres passat una xerrada sobre les memòries d’un dels compositors amb més prestigi i renom internacional de l’actualitat. La llibreria va quedar petita per sentir parlar de Palabras sin música (Malpaso), l’autobiografia que Glass va publicar en motiu del seu vuitantè aniversari.

Passejar-se per les quatre-centes setanta-set pàgines de les memòries de Philip Glass és assistir a un desplegament d’activitat cultural i d’ebullició intel·lectual de primera magnitud. Philip Glass no és només un músic virtuós, un dels compositors més coneguts i reconeguts de l’actualitat, sinó també el paradigma de l’artista global. Llegir Paraules sense música és entendre com es construeix un personatge d’una magnitud tal.

El llibre consta de tres grans parts. La primera, engloba des de la seva infantesa a Baltimore fins al viatge a l’Índia, un viatge iniciàtic i absolutament transformador en què Glass arriba a conèixer el mateix Gandhi. Entremig, la seva estada precoç a la Universitat de Chicago, el seu primer viatge a París, l’ingrés a la Juilliard –on es forma com a compositor al costat dels noms més importants del panorama musical internacional- i la seva estada de nou a la capital francesa –on completa el seu aprenentatge formal i comença la seva vida professional en la música, a més de conèixer dos dels grans noms que marcaran la seva vida: Ravi Shankar i Nadia Boulanger.

La segona part del llibre comença amb el retorn de Philip Glass a Nova York, continua amb els primers concerts i culmina el 1976 amb l’òpera que el catapulta a la fama mundial: Einstein on the Beach. Finalment, la tercera part és ja la de la consolidació de l’artista, que inclou les actuacions arreu del món amb la Philip Glass Ensamble i la seva prolífica i prestigiosa tasca com a autor de moltes de les bandes sonores de diferents pel·lícules.

Al llarg del pràcticament mig miler de pàgines d’aquesta obra, un reguitzell de noms propis van desfilant sense pausa, influint decisivament en la formació formal i informal de l’artista: d’Aristòtil a Samuel Beckett, dels primers Monets que l’impressionen en arribar a Chicago fins a la seva col·laboració amb l’escultor Richard Serra a Nova York… La unió de totes les disciplines artístiques quasi arriba a obsessionar Glass. “El que jo volia era una música fàcilment conceptualitzable que estigués en consonància amb el teatre, l’art, la dansa i la pintura d’aquelles mateixes característiques”, diu el pioner del minimalisme.

D’aquesta autobiografia de Philip Glass en va parlar divendres passat la musicòloga i divulgadora musical Maria José Anglès a la llibreria Malpaso, que va quedar petita per acollir els devots de Glass i altres interessats que s’hi van aplegar. Va ser dins el cicle ‘Lletraferits’ i en el marc del cicle que el Palau de la Música Catalana dedica al compositor de Baltimore. I és que l’obra de Philip Glass és aquest any la protagonista del cicle dedicat a l’avantguarda musical que ofereix el Palau. Aquest dimarts passat el mateix Philip Glass hi va interpretar les seves Works for piano, juntament amb els pianistes Maki Namekawa i Anton Batagov, i l’Orfeó Català va fer una interpretació de la seva obra Vessels.

A més d’aquest concert, el cicle sobre Philip Glass continua al Palau la setmana vinent. I destaquem dues sessions més. La primera serà el dilluns 27 de maig, i tindrà lloc a la Sala de Concert sota el títol de l’òpera més coneguda de Glass, Einstein on the beach. Serà a càrrec de Suzanne Vega i el Collegium Vocale Gent, sota la direcció de Georges-Elie Octors. Pel tipus de format, i per desig exprès de Philip Glass, durant la funció el públic podrà entrar i sortir de la Sala en qualsevol moment. Núvol sorteja tres entrades dobles per a aquest concert. Podeu participar-hi escrivint un correu a [email protected]. També podeu trobar més info sobre el concert aquí.

El següent espectacle serà al Petit Palau dos dies després, dimecres 29 de maig. En aquest cas es tracta del concert de l’orquestra BCN216 dirigida per Francesc Prat i és un diàleg entre la música de Glass i la de Josep Maria Guix. Si voleu llegir l’entrevista que va fer Aina Vega a Guix, que va ser un dels compositors convidats de la temporada passada al Palau, ho podeu fer en aquest enllaç: https://www.nuvol.com/noticies/josep-maria-guix-cal-que-lobra-me-la-cregui-i-sigui-autentica/

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació