Pedralbes en femení

Vespres musicals en viu durant el mes d’agost

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes se suma a un estiu amb cultura viva i promou, els dijous d’agost, un cicle de quatre concerts sota la direcció artística de Dani Espasa on la figura femenina pren molta importància, a través de les trobairitz i Hildegarda von Bingen, la poesia d’Ester Solé o compositores com Barbara Strozzi, Francesca Caccini o Isabella Leonarda.

Estel Solé

Per començar, dijous 6 d’agost a les 20.30h, el monestir ens proposa un viatge musical femení de mil anys, on la veu de la dona s’expressa en música i poesia. Sentirem les veus de les trobairitz Azalais de Porcairagues i Comtessa de Dia, de la mística Hildegard von Bingen, veus anònimes però plenes de força i llum del Renaixement, i de la tradició popular fins a arribar als nostres temps amb les músiques d’Arianna Savall. Aquestes artistes reviuran a través de Hirundo Maris, ensemble format per Arianna Savall, soprano, arpa medieval i arpa doppia, Miquel Àngel Cordero, contrabaix i colascione, David Mayoral, percussions, santur i campanes medieval i Petter Udland Johansen, tenor, fídula, hardingfele i mandolina.

El nostre imaginari -i els renaixentistes es van assegurar que així perdurés- ens evoca una edat mitjana fosca, plena de dificultats on hi regnava el pessimisme antropològic. Però els estudiosos han revisat aquesta concepció i ens ofereixen una visió molt més lluminosa del període en què es van consolidar les cultures modernes. L’època dels cantars de gesta és esplendorosa i molt més alliberada per al món femení que d’altres períodes posteriors. És per aquest motiu que podem entendre que una figura com la de Hildegard von Bingen, l’abadessa del segle XII, va trobar el seu espai en la poesia, la composició i la contemplació mística de Déu i va ser decisiva per les relacions internacionals amb papes i governants. A més, el concert reivindica la figura de les trobairitz, dones trobadores occitanes que cantaven a l’amor profà amb tota la seva passió com les seves contraparts masculines al nord de França.

Arianna Savall i Petter Udland Johansen van a la recerca d’aquestes veus femenines i del diàleg entre elles a través de balades i romances, de l’edat mitjana fins als nostres temps i en rendeixen tribut. Lux Feminae vol ser una àgora musical, un espai en què, des de la música, s’invoca a la feminitat: el seu missatge, la seva força, el seu patiment, la seva santedat i també la seva llum. Lux Feminae és un bell homenatge a Montserrat Figueras, qui va crear aquest programa dedicat a les dones de l’edat mitjana. Del programa que presenten destaca O quam mirabilis antífona, de Hildegard von Bingen, la Cantiga 353 de Santa Maria o cançons a partir de poesies populars i d’autors com Bernard de Ventadorn o Joan Salvat-Papasseit, a banda de tradicionals catalanes i occitanes.

El segon concert gira entorn a la figura de Beethoven en un any de celebracions truncades. La majoria de sales i auditoris havien programat els moments estel.lars de la temporada amb homenatges a la figura del geni de Bonn a la primavera i, donades les circumstàncies i totes les cancel.lacions, segurament commemoració del 250è aniversari del naixement de Beethoven s’allargarà fins entrat el 2021. La violinista Lina Tur Bonet i la pianista Aurelia Visovan interpretaran sonates per a violí i pianofore del mestre alemany com la núm. 9, la ‘Kreuzer’ o la Op. 96, segurament, les més cèlebres de la literatura per a aquesta formació instrumental a mans de dues intèrprets inspirades i amb instruments originals per comprendre millor l’esperit i la saviesa de Ludwig van Beethoven i apropar-nos al seu temps. La cita està prevista per al dia 13 d’agost a les 20.30h en un entorn deliciós.

Dijous 20 d’agost a les 20.30h la paraula pren protagonisme de la mà de la poetessa i actriu Estel Solé i la cantant i pianista Gemma Humet en un concert que porta per títol Al cau de les Paraules, un viatge poètico-musical que remou per dins i ens emociona. Els versos de Solé i les cançons d’Humet tracen un recorregut que ens parla dels pobles i les ciutats, de l’estiu, de la infància, de les pors, de la contradicció humana, de l’amor, de l’oblit i de la mort. El viatge que proposen acaba amb un emotiu record als refugiats i un cant a les dones.

Finalment, la proposta Reines aplega personalitats artístiques com Cristina Segura, mezzosoprano, i els membres d’Ensemble Exclamatio, formada per Oleguer Aymamí, violoncel, Josep Maria Martí, tiorba i Ariel Rychter, orgue positiu. Dijous 27 d’agost a les 20.30h interpretaran obres de Monteverdi, Barbara Strozzi, Francesca Caccini, Isabella Leonarda i Händel per defensar que la figura femenina ha estat un puntal en la inspiració i la creació musical al llarg de la història de la música. Malgrat que la feminitat ha estat present des dels orígens a través de les muses paganes i ha estat agent protagonista en àmbits com la religió o la mitologia, també ha protagonitzat fets històrics destacats. Però la figura masculina, dominant fins a quotes asfixiants del compositor-home ha evitat que el geni femení transcendís, quedant en l’oblit i el desconeixement, a excepció de comptades ocasions. Cristina Segura i Ensemble Exclamatio presenten un programa on la figura femenina pren, per fi, un rol destacat. Combinen obres protagonitzades per personatges femenins de gran rellevància amb obres escrites per compositores de l’època barroca, de les quals en destaquen la coneguda Barbara Strozzi o Francesca Caccini i Isabella Leonarda.

Tots aquests concerts tenen lloc al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes els dijous  d’agost a les 20.30h i, per gaudir de l’experiència, podeu reservar la vostra entrada escrivint a [email protected] o al 932563427. Per a més informació, consulteu la pàgina web del festival clicant en aquest enllaç. A més, per aprofundir en la història d’aquest monestir medieval, la manera de viure dels monjos a l’època i descobrir els secrets d’aquesta joia arquitectònica es poden fer visites comentades i dinamitzades pensades per a tota la família que fan èmfasi en diversos àmbits, com la història i l’art, les meravelles del jardí, els tresors, la figura femenina o les plantes, remeis i apotecaris.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació