Les ones del so, les ones de l’aigua

El Festival Torroella de Montgrí presenta la seva 43a edició, que convida a reduir el ritme frenètic de les nostres vides

Quan la feina empeny i els estímuls ofeguen, ve molt de gust tancar els ulls i permetre’s un instant de calma. Parar. Tranquil·litzar la pressa i visualitzar-se gaudint del va-i-ve de les ones, les de l’aigua que bressola suau, i les d’una música que potser sentim de lluny, que potser vivim de prop. Amb aquesta imatge de serenitat, i fent referència també a l’orografia del municipi, el Festival de Torroella de Montgrí va presentar la seva 43a edició recordant el lema de la temporada anterior i reforçant la idea de fugir del bullici. «Volem apel·lar als valors humanistes que transmet la música», explicava Montse Faura, directora del festival, «i convidar-vos a gaudir plenament de la programació que hem preparat». Una programació que tindrà lloc entre el 29 de juliol i el 18 d’agost i que traçarà «un recorregut musical de cinc segles», anant des del Renaixement fins a la nostra contemporaneïtat.

Marco Mezquida.

Així doncs, trobem el punt de partida d’aquesta presentació cronològica en un moment en què «la música va ser alliberada del seu valor únicament utilitari de lloança a Déu, i es converteix en un plaer sensorial i intel·lectual». Comencem al s. XV, amb el concert que l’Ensemble O Vos Omnes (11/08/23) dedica a Josquin Des Prés i a tres compositors més –Gilles Binchois, Johannes Ockeghem i Jean Richafort– que mantenen una relació de mestres i deixebles, i que dialoguen en «una història escrita en sons». El concert, que tindrà format circular, anirà precedit d’una conferència a càrrec de l’assagista, poeta i estudiós Ramón Andrés.

Avancem fins a la primera meitat del s. XVIII per parlar de Domènec Terradellas, compositor nascut a Barcelona que recuperen Vespres d’Arnadí (29/07/23) al concert inaugural del cicle; interpretaran l’oratori Giuseppe riconosciuto, la primera obra que el compositor va estrenar a Nàpols i que, després d’un treball de recerca fet pel musicòleg Josep Dolcet, es va recuperar el 1995 amb una orquestra moderna i en una versió escapçada. Dani Espasa, director de la formació, explicava que feia temps que tenien ganes d’interpretar aquesta obra de manera íntegra: «és un gran regal poder fer una producció com aquesta a Torroella, un espai que ens va donar una empenta poc després de néixer, el 2005».

La programació d’enguany inclou recuperacions patrimonials de Domènec Terradellas i Juli Garreta.

Una altra recuperació de patrimoni serà Les Illes Medes, de Juli Garreta (14/07/23), que tindrà lloc en un espai molt especial: davant del mar, a la Punta del Molinet de l’Estartit. «Garreta es passejà per aquest entorn i és on es va imaginar aquest poema simfònic. Per tant, nosaltres ens atrevim a representar-lo aquí», explicava Faura. Aprofitant aquesta temàtica marítima, el concert, que anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès, es completarà amb Les Hèbrides de Mendelssohn i el Concert per a piano i orquestra «Talaiot», de Marco Mezquida, que explicava que estava il·lusionat que l’obra circulés, «és una obra contundent, un viatge sense pausa», «només espero que el vent no faci volar les partitures!».

El nostre viatge cronològic ens porta fins a Johann Sebastian Bach, protagonista de dos concerts: d’una banda, el concert de clausura, amb les Variacions Goldberg, que anirà a càrrec del pianista Víkingur Ólafsson (18/08/23). De l’altra, el de l’Orchestra of the Age of Enlightenment (30/07/23) que, sota la direcció de Mark Padmore, traçarà un recorregut a través de les influències i els referents del de Leipzig. Aquest «valor humanista de reconeixement i desig i ànsia de coneixement» també el trobarem al concert de la violinista Amandine Beyer i l’ensemble Gli Incogniti (05/08/23), que posarà Händel i Corelli com en un mirall.

Jeanine de Bique, fotografia de Tim Tronckoe.

També amb àrees de Georg Friederich Händel i dels seus contemporanis, la soprano caribenya Jeanine de Bique (12/08/23) presentarà el seu primer treball discogràfic, Mirrors, on les grans heroïnes de l’òpera seran les protagonistes. I els «cants devocionals populars, cantats a l’uníson al so d’un tambor» que sonaven a les processons de l’època d’Antonio Vivaldi seran a l’eix vertebrador del programa de Le poème Harmonique (17/08/23), que recrearà l’emoció que transmetien aquestes festivitats.

Arribem al tombant del XIX amb Beethoven, que també sentirem en dues ocasions. Sonarà de la mà de la pianista Yulianna Avdeeva (02/08/23), una gran especialista en aquest compositor, que interpretarà un programa romàntic; i de la mà de la Chamber Orchestra of Europe (09/08/23), que ens proposarà un exercici comparatiu entre la quarta simfonia del de Bonn i la quarta simfonia de Sibelius, que consten de la mateixa orquestració, però que són realment diferents. I si continuem avançant en el temps, arribem a Dimitri Xostakóvitx; durant tres edicions, el Quartet Gerhard n’està interpretant la integral de quartets, quinze. Van començar l’any passat i, enguany, n’interpretaran sis més repartits en dos concerts (03/08/23 i 10/08/23).

El Festival commemorarà el centenari d’Alícia de Larrocha i Victòria dels Àngels amb dos concerts homenatge.

Torroella també s’havia d’unir als dos centenaris que commemora la clàssica aquest 2023: la programació inclou un concert homenatge a Alícia de Larrocha (13/08/23), que anirà a càrrec de Joaquín Ahúcarro, soci d’honor de la casa, i un concert homenatge a Victòria dels Àngels (16/08/23), «que va actuar en quatre ocasions al festival». Aquest segon concert anirà a càrrec de la soprano Erika Grimaldi i del pianista Albert Guinovart, «l’últim pianista que la va acompanyar», que oferiran dues visions de la seva carrera: l’operística i la de cançó. Tots dos aniran acompanyats, respectivament, dels documentals Les mans d’Alícia i Brava, Victoria!.

«L’estima per la terra» ens porta al concert de Maria del Mar Bonet i L’Arpeggiata (06/08/23); «s’admiren mútuament des de fa temps, però no havien tingut l’ocasió de col·laborar. Aquí han tingut l’oportunitat de fer-ho» en un repertori que combinarà la música antiga amb músiques tradicionals i improvisades d’arreu de la mediterrània. I aquest encreuament que connecta melodies atemporals també el trobarem al concert de Les sacqueboutiers (04/08/23), format per un quartet d’instruments atípic –sacabutx, acordió, guitarra i percussió–, que transportaran el públic per paisatges d’arreu.

Faura va acabar la roda de premsa defensant el «profund compromís que té el festival amb l’educació i els músics emergents, no només posant-los a l’escenari i en diàleg amb artistes consolidats, sinó també amb assajos oberts, amb els voluntariats de les escoles de música, i amb l’accés a la butaca jova». En aquest últim punt, cal recordar que mitja hora abans dels concerts, totes les butaques que queden lliures es posen a disposició pels menors de 30 anys a 5€. Les entrades es posen a la venda al públic general a partir de demà, diumenge 21 de maig, a la seva pàgina web.

Quartet Gerhard.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació