La Schubertíada, de Vilabertran al món

La 29 edició del festival, que se celebrarà entre el març i l’agost, aplega una bona colla de debuts esperats

La Schubertíada va presentar ahir la seva 29a edició, que se celebrarà entre el març i l’agost a Vilabertran, Barcelona, Castelló d’Empúries, Vilajuïga, Cadaqués, Valdegovía i Mondoñedo. Enguany el Festival juga amb avantatge: mentre que molts programadors van optar l’any passat per cancel·lar tots els concerts a causa de la pandèmia del coronavirus, l’Associació Franz Schubert va tirar endavant una edició en format reduït però igualment lluïda i, per tant, ja està entrenada en la preparació d’esdeveniments en temps pandèmics.

El pianista Christian Blackshaw, un dels debuts més esperats de la 29a edició de la Schubertíada. Fotografia: Herbie Knott.

L’edició d’aquest any és especialment ambiciosa: aplega 30 concerts, en què participaran 25 músics estrangers i 33 músics espanyols, i una bona colla de debuts esperats, entre els quals trobem el de la soprano Julia Kleiter, el del pianista Christian Blackshaw, el del violoncel·lista Edgar Moreau i el de la mezzosoprano Ema Nikolovska.

La programació nuclear del festival es divideix en tres parts: el cap de setmana inaugural, del 12 al 15 d’agost; la setmana gran del lied, del 17 al 21, i la setmana amb música de cambra, del 22 al 29. Al llarg de l’estiu, passaran per l’Empordà intèrprets de luxe, que el director de la Schubertíada, Víctor Medem, va descriure ahir amb entusiasme: el quartet de saxofons Kebyart Ensemble, “amb una projecció internacional fantàstica”; Katharina Konradi, “una veu que ho té tot”; Christoph Prégardien, “un dels grans mestres i amics del nostre Festival”; Konstantin Krimmel, que “serà un dels cantants més importants del futur”; Florian Boesch, que “l’any passat va debutar i ens va impactar per la seva capacitat de transmetre el text”, entre molts d’altres.

Schubert, a través de les seves composicions, va innovar la tècnica del piano. En aquest sentit, el President de l’Associació Franz Schubert, Jordi Roch, comenta: “El piano és molt estimat a la Schubertíada, i aquest any hem volgut fer èmfasi en aquesta estimació donant-li un protagonisme encara més gran. Setze pianistes s’asseuran a la banqueta com a solistes, en recitals de lied i altres concerts de cambra”.

El Festival continua expandint-se. La Canònica de Santa Maria de Vilabertran serà, com sempre, el centre neuràlgic de la Schubertíada. Com a les últimes edicions, també es faran concerts a la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries i a tres esglésies de Valdegovía (Àlaba). Per primer cop, s’han programat algunes actuacions a l’Espai Misteri · Deu d’Aigua Vilajuïga, un auditori modern construït dins un antic pou. Dels concerts que es faran en aquest espai, convé destacar el de la mezzosoprano Esther Valentin i la pianista Anastasia Grishutina, que, com a homenatge a l’Aigua Vilajuïga, interpretaran un repertori al voltant de la temàtica de l’aigua.

Aquest any, la Schubertíada començarà a la primavera. El 18 de març, dins el marc del Festival i en col·laboració amb L’Auditori, Andrè Schuen i Daniel Heide interpretaran a Barcelona La bella molinera de Schubert. Durant el maig i el juny, se celebraran, també a Barcelona, tres concerts de lied que el Festival coprodueix amb el Palau de la Música Catalana. A més, la Schubertíada ha teixit lligams amb dos altres festivals: el Festival de Cadaqués —de fet, Roch va ser-ne un dels fundadors— i el Festival Bal y Gay de Lugo, dirigit per Alba Rodríguez. Aquesta voluntat expansiva també passa per la internacionalització del Festival. L’edició de l’any 2019 va comptar amb un 29% de públic internacional, i entre els anys 2019 i 2020 s’ha emès més de 120 concerts de la Schubertíada arreu del món a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió.

Com ja es va anunciar el mes de gener, l’Associació ha creat un nou guardó, el Premi Franz Schubert, que consta de dues categories. D’una banda, es reconeixerà la tasca d’una personalitat que, d’alguna manera, hagi contribuït al repertori schubertià, ja sigui a través de la interpretació, la promoció, la investigació, la divulgació o la programació de concerts. De l’altra, es premiarà un jove intèrpret i, per impulsar la seva carrera, se li oferirà l’oportunitat d’actuar durant un parell d’anys a la Schubertíada. En aquesta línia pedagògica i de potenciació del talent jove, Medem va recordar que enguany se celebrarà la 25a edició del Curs de Lied Wolfram Rieger —del 2 al 5 juliol, a l’ESMUC— i va explicar que reforçaran l’Acadèmia de la Schubertíada a través d’un nou programa de beques, presentat sota l’enginyós títol Lied the future.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació