La música antiga agermana Catalunya amb Flandes

Flandes és el país convidat del Festival de Música Antiga dels Pirineus, que arrenca el dia 5 de juliol a La Seu d'Urgell amb l’Ensemble Flandriae-Pyrenaei.

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

El proper dia 5 de juliol s’inaugura la 9a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) amb un concert molt especial de l’Ensemble Flandriae-Pyrenaei que anuncia la principal novetat d’enguany, el fet que Flandes sigui el país convidat, amb una presència en la programació d’un terç dels concerts. Fins al 25 d’agost podrem gaudir de les millors propostes de música antiga als Pirineus.

O Vos Omnes al FEMAP

Un total de 53 concerts amb 21 programes musicals diferents a 36 localitats del Pirineu català, Andorra i el Pirineu francès converteixen el FeMAP en el festival de música antiga més gran de tot Europa, per extensió territorial i nombre de poblacions implicades, però també per l’alta capacitat de mobilització de persones d’arreu del país que fan que les muntanyes blanques catalanes prenguin vida a l’estiu amb el so de la música barroca i renaixentista, en espais de patrimoni cultural i natural insuperables.

El país convidat enguany, tal i com va explicar la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, és Flandes, un territori estratègic per la Generalitat de Catalunya, especialment per la tasca que el responsable d’acció cultural i difusió del Consell de la República, Lluís Puig, ha desenvolupat des de l’exili. Vilallonga va donar una visió optimista de la gestió cultural però alhora es va mostrar reivindicativa: “Està molt bé creure en les causes, però les causes tenen un cost”, defensant que la cultura és un bé universal però al qual s’ha de donar valor artístic i monetari. El FeMAP és el primer espai on té visibilitat l’aliança estratègica de la Generalitat amb Flandes, “que comparteixen un segle XVIII molt difícil”, amb els Àustries formant part de la partida en ambdues regions: el 1713, Leopold I d’Àustria obté Flandes amb el Tractat d’Utrecht i Catalunya, que defensava la corona del seu fill Carles, acaba en mans borbòniques.

La Grande Chapelle actua al FEMAP els dies 12, 13 i 14

El director artístic del festival, Josep Maria Dutrèn, ha explicat que la producció pròpia del festival d’enguany és, precisament per les raons que s’han donat abans, una coproducció amb un altre país. Els dies 5 a 7 de juliol, com a inauguració del festival, el FeMAP, en col.laboració amb el Centre AMUZ d’Anvers i amb una fusió de músics flamencs i catalans s’uneixen per interpretar autors d’ambdues regions del període barroc. L’Ensemble Flandriae-Pyrenaei actuarà a La Seu d’Urgell, Puigcerdà i Pesillà de la Ribera el segon cap de setmana de juliol per interpretar Pierre Van Maldere, Francesc Valls, Henricus-Jacobus De Croes, Pere Rabassa, Francesc Manalt i Joseph-Hector Fiocco. A més, es preveu que Anvers aculli un concert el proper novembre. “Presentem 19 concerts dedicats a Flandes, els seus compositors i els seus músics, i ens n’hem reservat dos per la temporada que ve”. I ha afegit: “És important reconèixer que hi ha molta presència històrica de Catalunya a Flandes, més enllà de la situació actual excepcional”.

Alguns dels concerts dedicats a Flandes, a banda de l’inaugural, serà “El Parnàs espanyol de madrigals i nadales”, amb La Grande Chapelle, “Música a la cort de Lluís XIV”, amb Romina Lischka i Sofie Vanden Eynde, “La tremolosa lluïssor”, amb Gudrun Sidonie Otto i Il Gardellino, a banda de la participació de l’ensemble Utopia, Les Abbagliati i un concert dedicat a Van Dyck. Històrics del festival com el Cor de Cambra Enric Granados de Lleida, Juan de la Rubia o Accademia del Piacere sumaran esforços amb el Cor de Cambra del Palau de la Música i La Caravaggia, Giardino di Delizie, el Cor Francesc Valls, Auditexaudi, Cor O Vos Omnes Vespres d’Arnadí o el concert de cloenda, a càrrec d’Arnau Tomàs i Mercè Hervada.

Com és tradició, entorn als concerts, i per potenciar el turisme de la zona, el festival organitza activitats complementàries incloses en l’entrada del concert. A més, ofereix packs turístics perquè, en un sol clic, l’experiència sigui integral, musical, de gaudi de la natura i el patrimoni amb la possibilitat de passar una nit a la fresca o encadenar concerts. El FeMAP també és un festival compromès amb els més vulnerables i amb els que tenen més dificultats d’accedir a la cultura, i ofereix dues propostes socioeducatives i culturals per acostar la música antiga a tres col.lectius específics: gent gran, salut mental i diversitat funcional. Entre les diverses iniciatives hi ha “Música a domicili”, consistent a què un quartet de corda, format pel Conservatori de Música dels Pirineus, ofereixi espectacles de proximitat i amb caire divulgatiu.

Podeu consultar tota la programació al web del FeMAP.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació