Jaume Ayats: “Volem un Dia de la música participatiu”

El 21 de juny, coincidint amb l’inici de l’estiu, es celebra el Dia de la música. El Museu de la Música de Barcelona, conjuntament amb l’Amical Viquimedia, l’ESMUC i l’Auditori, entre altres entitats, proposen celebrar-lo amb una Viquimarató.

El 21 de juny, coincidint amb l’inici de l’estiu, es celebra el Dia de la música. El Museu de la Música de Barcelona, conjuntament amb l’Amical Viquimedia, l’ESMUC i l’Auditori, entre altres entitats, proposen celebrar-lo amb una Viquimarató. Jaume Ayats, director del Museu, i Sara Guasteví, responsable de l’Espai de Documentació i Recerca, ens expliquen en què consisteix el projecte.

Jaume Ayats

Oriol Saladrigas: D’on sorgeix la idea de la Viquiprojecte del Dia de la música?

Sara Guasteví: Sorgeix de l’Amical Viquimedia. Arrel d’algunes participacions en viquiprojectes anteriors. Per Santa Cecília ja havíem fet un backstage fotogràfic, i volíem fer alguna cosa més potent. Són ells que ens demanen al Museu, l’Auditori i l’ESMUC si estaríem disposats a participar. S’hi suma tothom, també el Palau de la Música, tot i que té jornada de portes obertes.

Jaume Ayats: És el resultat d’una col·laboració i d’una experiència mútua. I val la pena dir-ho, això ha situat el Museu de la Música de Barcelona com el primer museu de la música del món pel que fa al nombre la utilització de fotografies a Viquipèdia. A partir d’aquí ens fan la proposta a nosaltres…

SG: I també a l’ESMUC, perquè en algunes assignatures fan projectes amb els alumnes. Aquest també és un altre puntal…

JA: …I ho escampem a altres sectors, el Palau, la revista Enderock… Gent interessada a la qual Viquipèdia en català sigui més rica pel cantó musical.

OS: Qui pot participar en el projecte?

SG: Tothom que tingui ganes de fer un article, millorar enllaços o referències o afegir una fotografia que encara no té. O té ganes de tafanejar, per veure com es fa.

JA: La idea també és perdre la por, tafanejar, provar-ho…

OS: On i quan han de venir?

SG: Han de venir el diumenge, 21 de juny, a la Biblioteca del Museu de la Música. Des de les 10 del matí a les 6 de la tarda. No cal fer tota la jornada, però es pot fer.

OS: L’objectiu és fer articles d’àmbit musical en català?

JA: Sí, però es pot fer de diferents maneres. Per una banda, es poden fer articles nous. Per altra, enriquir articles que ja existeixen, esmenar-los si hi ha alguna informació no prou ajustada. I fer-ho de manera col·laborativa, que és el gran abast de l’esdeveniment.

Els articles de Viquipèdia es poden fer de manera individual, fins i tot solitària. Ara bé, tenir ocasió de trobar-se en un lloc, i fins i tot treballar fent equips, on un sap sintetitzar i redactar, un altre documentar, un altre fer fotos, un altre traduir… Això permet fer petits equips que es posin un repte, un objectiu. I vinguin a divertir-se.

SG: Hi ha articles que no cal fer-los nous. Potser ja estan en anglès, o francès o italià, i només cal traduir-los perquè estiguin també en català.

OS: Quin ha de ser el contingut dels articles?

SG: Ens hem tirat molt de cap, amb nou súper reptes proposats pels d’Amical. No arribarem a tots, però s’ha d’intentar, almenys. És igual si som tres o quinze. Alguna cosa farem.

Els reptes són: 10 instruments catalans que tothom hauria de conèixer; 50 anys de la cançó a Catalunya, que inclou els 100 millors discos de cançó en català, i 100 millors discos de jazz català, o fet a Catalunya; Viquidites en català, que és buidar llibres com el costumari o el del Valls.

Hi ha dos compositors: Granados, que ja té un molt bon article, però que es pot millorar, sobretot el que es diu viquidata, que és una cosa que no veiem, que són d’estructura interna, però que és important; i Morera. També hi ha els viquitexts, on volem escannejar partitures en domini públic però tenir el midi també. És a dir, que la pugis veure i escoltar.

Hi ha un projecte amb el Termcat, que ens ha donat una llista d’instruments, amb la definició, i nosaltres intentarem aportar la il·lustració, amb fotografies d’instruments del Museu. Alguns es podran fer aquell dia. Altres no, perquè estan a reserves i en ser diumenge no podem accedir. Però amb la llista podem començar a confeccionar un diccionari visual dels instruments del museu.

I finalment, la programació de l’Auditori de la temporada 2015-16: tenir les biografies dels compositors o els intèrprets que han de venir aquí i no tenen l’entrada en català.

Hi ha també un batibull de reptes, on la gent pot venir amb el seu propi repte. Inclou Phonos, arrel de l’exposició actual del Museu. Però la gent pot venir amb el seu propi repte. A mi m’agrada molt tal compositor que no se’n parla, i vull fer aquest.

Jo, per exemple, en tinc un de personal sobre lutiers: fer una llista de lutiers vius, i millorar les biografies dels catalans que vàrem fer en el seu moment. Per exemple, d’organologia, tenim una de les millors biblioteques d’Europa. O de rotlles de pianola, que hi ha marques que no tenen entrada, com les Victòria.

Museu de la Música

OS: Què cal fer per participar?

SG: Et pots inscriure als reptes que vulguis, a un, o als nou, o simplement aparèixer. Si es poden inscriure molt millor, per organitzar-nos. Ara, si no han dit res, seran benvinguts, és clar.

JA: És possible que vingui gent amb la carmanyola per passar-s’hi totes les vuit hores, i potser algú ve a treure el cap. No és només tirar-ho endavant, si no també participar-hi. Hi haurà gent que no podrà venir, i ens enviarà precuinats. I altres que diran He començat però no he acabat, per tant les properes setmanes…

OS: Quanta gent heu calculat?

SG: És imprevisible, però potser unes trenta persones alhora. En col·laboració amb l’ESMUC tindrem la seva sala d’ordinadors disponible, però recomanem que qui tingui ordinador o una tauleta, millor que la dugui. Tenim xarxa oberta per tothom, però no tenim tants ordinadors per la gent que pot arribar a venir.

OS: I què cal saber, per fer un article?

SG: Viquipèdia marca les pautes. Però aquell dia hi haurà voluntaris de la Viquipèdia que ajudaran a tothom. Cada repte serà un grup, un taller, i tindran algú que en sàpiga que els orienti.

JA: També hi haurà una visita al museu, perquè es puguin fer fotografies a instruments perquè l’entrada d’un instrument determinat tingui una il·lustració correcta.

OS: Cal alguna cosa més?

SG: Els vikipedistes són gent molt senzilla. Amb un ordinador, una xarxa i llibres ja fan. Pots editar la Vikipedia des del mòbil! El que cal, sobretot, són les ganes…

JA: Hem de mirar de crear un ambient de dia de la música però participatiu, voluntari, per aprendre, per deixar-se anar, i per gaudir…

SG: Els d’Amical ho presentaven com un Viquifestival, el primer festival de música on no hi haurà cervesa. Hi haurà assaig i concert tot en el mateix dia!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació