Homenatge a Marta Graham

Les Sampler Sèries ha iniciat la temporada amb un exitós homenatge a la gran ballarina amb música de Ramon Humet

El cicle Sampler Sèries de L’Auditori de Barcelona ha iniciat la temporada amb un exitós homenatge a la gran ballarina i coreògrafa estatunidenca Marta Graham. L’espectacle multidisciplinar combinava poesia, música, dansa i video.

Homenatge a Marta Graham amb música de Ramon Humet a L'Auditori

La proposta era potent i el públic va respondre en conseqüència: les entrades es van esgotar per al primer concert de les Sampler Sèries. Es presentava Homenaje a Martha Graham, de Ramon Humet, amb l’estrena de la coreografia encarregada per L’Auditori i el Centro Nacional de Difusion Cultural. La composició d’Humet consisteix en un cicle de nou cançons per a piano i soprano entre les que s’intercalen deu interludis meditatius per a quartet de percussió i shakuhachi. El text de les cançons -el poemaHomenaje a Martha Grahamde Mario Lucarda– i la coreografia que Virginie Mécène ha preparat per als interludis, es complementen per repassar i il·lustrar els principis estètics i tècnics de les revolucionaries coreografies de Graham.

Contracció i distensió. Aquesta dicotomia entre oposats és la base de la tècnica Graham i es podia percebre en diversos elements de l’espectacle. En el material melòdic, per exemple, o en la vocalitat de la soprano solista. Però també en l’alternança entre les cançons i els interludis, amb sonoritats i textures tan diferenciades. Aquesta alternança fragmentava la dansa en un seguit d’escenes, cada una dedicada a algun aspecte característic de l’estil de Graham. PeiJu Chien-Pott va executar de forma excel·lent l’exigent coreografia de Mécène, demostrant una gran delicadesa de moviments i una gran força física. Precisament en aquest últim aspecte, tan important en la dansa, es focalitzava la projecció d’unes escenes gravades per Darshan Sing Bhuller amb la mateixa Chien-Pott de protagonista. La pantalla mostrava en primer pla els músculs en contracció de la ballarina i, entre ells, els vasos sanguinis ben marcats. El caràcter físic i orgànic de la dansa era evocat també per la música gràcies a la instrumentació escollida: la percusió aportava una qualitat mecànica mentre que el shakuhachi -una flauta japonesa de bambú molt present a l’obra d’Humet- feia audible la respiració de l’intèrpret. La combinació de música i moviments va generar imatges memorables, com ara el final, en el que la la caixa toràcica de la ballarina es contreia i relaxava visiblement, acompanyada pel so del shakuhachi. Els esplèndids vestits dissenyats per Karen Young i Virginie Mécène recordaven la icònica imatge de Graham i, a més, permetien a Chien-Pott interacciónar-hi, cargolant-se entre la tela en una nova imatge contracció i distensió.

Encara que PeiJu Chien-Pott fou la més aplaudida per un públic encisat per la seva exhibició, l’èxit va ser general i el nivell molt homogeni. Només la interpretació de la soprano Sarah Maria Sun -expressiva però amb una afinació irregular- va desmerèixer el nivell global. El pianista Alberto Rosado va interpretar de forma impecable -al teclat i, en alguns moments, directament a les cordes- la difícil part que li reserva Humet, en la que explora la riquesa de recursos que ofereix l’instrument. El mateix fa, als interludis, amb la percusió i el shakuhachi. El quartet Neopercusión i Kaoru Kakizakai es van entendre a la perfecció, creant ritmes i tímbres que s’avenien de forma natural amb els moviments de Chien-Pott. Escoltant a Kakizakai podíem entendre l’atracció d’Humet pel shakuhachi, un instrument que malgrat la seva aparent senzillesa és capaç d’oferir una àmplia gamma de matisos.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació