Festival d’Orgue: Catalunya i el costum d’emmirallar-se en França

El cor de noies Exaudio tancarà la quarta edició del Festival d’Orgue de Capellades

El cor de noies Exaudio, dirigit per Esteve Costa i amb l’acompanyament de Jonatan Carbó a l’orgue, tancarà la quarta edició del Festival d’Orgue de Capellades. Junts escenificaran el paral·lelisme musical que hi havia entre els compositors catalans i els francesos i belgues a finals del segle XIX i principis del segle XX. Serà el proper diumenge 9 de juny.

Sota el nom De França a Montserrat, Costa i Carbó mostraran les influències que hi va haver entre els dos països a finals del segle XIX. “Es tracta d’un concert dedicat al moviment que es va impulsar a finals d’època per renovar la música religiosa i el cant gregorià”, explica Carbó. Ho faran amb la divisió del concert en dos blocs. Començant pels compositors francesos del Romanticisme, s’interpretaran les obres de Camille Saint-Saëns, passant per autors de mitjans del segle XX com són Francis Poulenc (Llitanies à la Vierge Noire), Maurice Duruflé (Choral varié sur Veni Creator amb orgue o Tota pulchra es Maria, l’únic dels seus quatre motets sobre temes gregorians que és per a veus blanques, ja que la resta són per a veus mixtes) o el belga Jean Marie Plum, compositor hereu de les influències de Cèsar Franck, màxim exponent d’aquest moviment de la música eclesiàstica de qui s’escoltarà el Sabat Mater. Tot i això, segons el director del cor Exaudio, “la finalitat última és posar en manifest com la música, i ja no tan sols la música, s’inspirava amb el model francès, ja que Catalunya, per història, sempre ha tingut una admiració cap a França”.

La segona part del concert anirà dedicada a Catalunya i concretament a Montserrat, amb les obres de Pau Casals, Cristòfor Taltabull i Francesc Civil, compositors que es van veure influenciats pel moviment. En aquest bloc de música catalana se sentirà el Cant dels ocells, de Bernat Vivancos, una de les obres més modernes que sonarà junt amb el Nigra Sum que Casals va escriure per la Verge de Montserrat. Segons Costa, director del cor Exaudio, “Cant dels ocells ha estat inclosa en el programa per dos motius: pel fet que és una melodia que va popularitzar internacionalment Pau Casals, i perquè Bernat Vivancos va ser el director de l’Escolania de Montserrat del 2007 al 2014″. De Taltabull s’interpretarà “Dolça presó, de l’estil del Virolai per la seva estructura estròfica amb una tornada amb caràcter d’himne i que a més anirà acompanyada dels textos del sacerdot Josep M. Rovira“, assegura finalment Costa.

El cor de noies Exaudio va néixer l’any 1996 davant la inquietud d’unes quantes noies igualadines per la veu i les músiques d’èpoques i estils diversos, tot i enfocar-se en els compositors del segle XX-XXI. Actualment està compost per trenta-dues noies que treballen sota la batuta del director Esteve Costa, i que en aquest concert acompanyaran a l’orgue, amb l’excepció del Choral variés sur Veni Creator de Duruflé i la Cançó de bressol de Casals que només seran interpretades per Carbó.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació