Els pecats de Ramon Gener

'Els contes de Canterbury' de Chaucer són el punt de partida per explorar els set pecats capitals a través de la música

Rebeca Ruiz

Rebeca Ruiz

Guionista i periodista

El músic, divulgador i conferenciant estrena juntament amb l’Orquestra Simfònica del Vallès un espectacle on la ira, la luxúria o l’avarícia reviuen a través de la música de Mozart, Offenbach, Debussy o Strauss.   

Ramon Gener amb els músics de la OSV en un fotograma de This is Art

“Això no és exactament un concert. Tampoc és un recital. Ni una obra de teatre…No sé ben bé què és!”. Ramon Gener fa broma, divertit, sobre la seua nova (i breu, això sí) aventura: Els 7 pecats capitals amb Ramon Gener. “És un espectacle teatral”, aclareix. Pel músic i divulgador resulta fàcil acotar amb nom i cognoms el que ha sigut un projecte que surt pràcticament del seu cap i que neix gràcies a l’empenta i segell de l’Orquestra Simfònica del Vallès.  

La formació musical catalana és pionera a l’hora de donar la volta a propostes clàssiques, en trencar barreres i anar un pas més enllà. “Sempre intenten fer coses noves, diferents amb els concerts”, puntualitza Gener. Ho va fer al 2016 amb Pere i el llop de Prokófiev amb els Brodas Bros, companyia internacional de hip hop o la temporada passada amb Papá Mozart, un espectacle que revivia a pare i fill a través de la seua relació epistolar i les composicions del geni de Salzburg. En aquesta ocasió, Ramon Gener i la OSV es fixen en Els contes de Canterbury per donar vida a una proposta que aquest divendres s’ha s’estrenat al Centre Cultural de Terrassa, que demà farà parada al Palau de la Música Catalana i diumenge, al Teatre Auditori de Sant Cugat. Tres úniques funcions.

Els contes de Canterbury és un arxiconegut títol de la literatura universal que es remunta al segle XV. Es tracta d’un recull de 24 contes que va deixar sense final el seu autor, l’anglés Geoffrey Chaucer, travessats per un mateix fil conductor: una sèrie de peregrins que es dirigeixen a la Catedral de Canterbury fan nit a una posada, on l’amfitrió els proposa un particular joc en què cadascun d’ells explicarà un conte. El millor guanyarà un sopar digne d’un rei. “Chaucer ens parla de l’essència humana i del seu lligam amb el pecat, amb la particularitat de que cada relat va canviant el to; el conte del moliner està fet d’una manera, el de l’escuder d’un altra, etc.”, explica Gener. I és això, precisament, el que ha buscat ell mateix amb aquest espectacle: “Hem agafat els contes fins a adaptar-los i trobar un discurs propi. Partint dels defectes i les virtuts, descobrim els set pecats capitals a través de músiques que a tothom li resultaran familiars”. El divulgador parla aquí en plural perquè implica també la feina de la Gemma Sanz, guionista habitual dels seus projectes televisius des del temps de l’ Òpera en Texans.

En aquesta ocasió, s’hi sumen també el director Xavier Puig, al capdavant de l’OSV, la soprano Almudena Jal-Ladi i la ballarina Clara del Cerro.

Gener canvia la petita pantalla pels escenaris (acaba de reestrenar ‘This is Art’ a TVE després de celebrar el bicentenari del Museo del Prado amb la docusèrie ‘200. Una noche en el Museo’) i promet un altre pas de rosca com té acostumada la seua audiència. “Serà molt xulo, a mesura que anem explicant aquestes músiques i aquest pecats aniran passant coses que mantindran a la gent enganxada”. Ell mateix promet “sorpreses”, però evita spoilers. I li obri les portes a tots. Escèptics inclosos: “Farem un espectacle apte per a tots els públics, melòmans, curiosos, nens, adults…Tothom en pot gaudir, el repertori és molt accessible”. La malèvola Reina de la Nit de La Flauta Màgica encarnarà la ira. La famosa ‘Dansa dels set vels’de Salomé serà la luxúria. Wagner i el seu Parsifal donaran vida a l’enveja. Mendelssohn, Saint-Säens, Debussy, Holst o Txaikovsky serviran a més a més per il·lustrar la mandra, la supèrbia, l’avarícia o la gola. A Ramon Gener, home orquestra entre bambolines, que també assumeix la direcció de l’espectacle, aquestes tres cites amb la OSV gairebé se li fan curtes, com si el deixessin amb gana. Que comenci, doncs, la funció.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació