El ventall de la Patti: música al Museu Frederic Marès

El Museu Frederic Marès dedica un concert al ventall de la soprano Adelina Patti, una peça clau de la seva col·lecció. Ho farà a so de lied amb Marta Valero, soprano, i Joaquim Panadès, guitarra.

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

En un passatge de Madame Bovary, una dona deixa caure intencionadament el seu ventall per donar a l’home assegut al seu costat la possibilitat de recollir-lo i, de pas, demostrar la seva galanteria. Podríem trobar desenes d’escenes semblants en la literatura i l’art universals, ja que el ventall no només ha estat una peça indispensable de la indumentària femenina durant molts segles, sinó que també és protagonista d’innombrables històries de desig i misteri. El Museu Frederic Marès dedica un concert el 12 de maig a aquest objecte icònic, concretament, al ventall de la soprano Adelina Patti, una peça clau de la seva col·lecció. Ho farà a so de lied amb Marta Valero, soprano, i Joaquim Panadès, guitarra.

El Museu Frederic Marès, en celebració del seu 70 aniversari, ha decidit recordar l’escultor i col·leccionista amb la quarta edició del cicle de concerts Musicant el Museu Frederic Marès. Es tracta d’un conjunt de cinc concerts de petit format que vol posar en valor l’espai de l’Estudi-biblioteca i la seva nova presentació museogràfica, on l’esperit de l’escultor es presenta a partir de les obres donades a la ciutat de Barcelona l’any 1988. Cadascun dels concerts gira entorn d’una de les obres de la col·lecció.

La jornada del 12 de maig, té com a protagonista el ventall de la soprano Adelina Patti, de la qual enguany es commemora el centenari de la seva mort. Es tracta d’una peça d’estil isabelí de mitjan segle XIX, que Frederic Marès va adquirir en una subhasta l’any 1955, segons cita a les seves memòries. El tret diferenciador d’aquest objecte és el conjunt de les signatures pertanyents a vuit famosos artistes i compositors: Arrigo Boito, Eduard Grieg, Manuel F. Caballero, Pablo Sarasate, Felip Pedrell, Giacomo Puccini, C. Saint Saëns (?) i Gerónimo Giménez. El concert es farà a la Sala femenina del museu en companyia de flascons, joies, porta-bouquets i altres objectes evocadors de l’estètica femenina del segle XIX.

També del segle XIX és el lied, el tipus de composició que protagonitzarà el concert. La soprano Marta Valero i el guitarrista Joaquim Panadès oferiran un programa que s’inicia amb Franz Schubert, mestre indiscutible del lied. Poesia i música s’entrellacen a les composicions An die Musik i Ständchen. La resta de compositors del programa tenen en comú el retrobament amb la música d’arrel tradicional. Sonaran les tres Seguidilles de Ferran Sor, compositor, intèrpret i teòric de la guitarra, així com quatre transcripcions de les cançons de les Doce tonadillas en estilo antiguo d’Enric Granados, un homenatge a Goya, per a qui el compositor sentia una gran admiració. A continuació, es podrà gaudir de cançons tradicionals catalanes de Manuel Oltra, harmonitzades per a veu i guitarra. Tancarà el concert una selecció de cançons de la Colección de Canciones Populares Españolas de Federico Garcia Lorca, amb transcripció per a guitarra.

El ventall de la Patti és el penúltim concert del cicle, que finalitza el 16 de juny amb un concert dedicat al relleu sobre el Cicle dedicat a les visites de Carles V a Barcelona, de 1958. Ho farà de la mà del grup d’estudiants i professors del departament de Música Antiga de l’Esmuc, dirigit per Lluís CollPots trobar més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació