El talent musical de Valls a les Decennals

Maria Jacobs, Fenya Rai, Medir Bonachi i Mariona Escoda són els músics vallencs que actuaran a les decennals

Després d’haver ajornat les Festes Decennals de Valls, ja tenim la programació definitiva. Enguany, a banda de convidar els grans grups del país, com ara Manel, Els Amics de les Arts, Els Pets o Oques Grasses entre d’altres, també s’ha reservat un espai per exhibir el talent musical local. Us presentem aquí alguns dels cantants que podreu descobrir a les Festes de la Llum.

Maria Jacobs, una de les artistes vallenques que actuarà a les Decennals

Maria Jacobs fa música des dels 12 anys, quan va crear el grup musical Pessigolles amb el seu amic Jordi Vives. Amb els anys, va publicar senzills i un parell de treballs que barregen el català i l’anglès. El pop és el seu gènere predilecte, que també ha barrejat amb el country al seu últim àlbum, Invisible, nominat als premis Enderrock 2020.

Aquest any està enfeinada amb un nou projecte pel qual ha fet un canvi tant d’estil musical com estètic. “He volgut plasmar una dona segura, que sap el que vol, sense por a dir les coses, perquè encara que hi hagi una societat que no li permeti avançar, ella troba el seu camí. Aquest lema va acompanyat d’un estil més pop-rock fusionat amb el funk.” Aquest canvi es plasmarà en un àlbum d’onze temes, un dels quals ja s’ha publicat com a single, ‘Sempre tornes’, “una cançó que parla d’una relació reincident en què, encara que passi el temps, aquella primera atracció per la persona estimada no s’esvaeix. Això porta a plantejar-se si realment és un sentiment positiu o tòxic perquè, en realitat, aquella química no s’apagarà mai.” La cantant i compositora actuarà el 5 de febrer a les 21h a la Vela principal d’Estrella Damm.

La vallenca Mariona Escoda és una promesa del pop en català. Des de petita, s’ha format en el cant clàssic, el cant modern, el violí i el piano. Ha format part de vàries formacions com a cantant solista i ha col·laborat amb diversos músics, productores i programes de televisió, així com en espectacles del món de teatre musical. El 7 de gener va estrenar el seu primer treball, Tal com havia de ser un EP amb cinc temes compostos i interpretats per ella mateixa i l’acompanyament de Pol Fontanet a la guitarra, Andreu Dexeus al piano i Arnau Benet al baix.

El treball ha estat cuinat a foc lent i parla de l’amor en la seva dimensió més àmplia; les ganes del principi de l’amor o la por a la pèrdua són alguns dels temes del projecte. Aquest EP, que presenta influències del teatre musical, conté cançons en català i també en anglès. La veu de la cantant és potent, amb una tècnica digna de les grans dives, que encaixa perfectament amb el gènere triat, una mescla pop-rock. ‘Com estimar’ és el primer single de l’àlbum, però ‘Que s’ho emporti el vent’ o ‘Something to say’ també són cançons molt destacables. Podrem veure-la actuar el dissabte 29 de gener a les 22 h al Teatre Principal de Valls.

També al Teatre Principal de Valls, el pianista Medir Bonachi i el teclista i flautista Gerard Marsal presentaran la seva proposta, que mescla els instruments acústics i les melodies electròniques. Nun Homaro va ser l’àlbum que van publicar plegats a principis de 2020, i ara a Valls presentaran una nova proposta totalment nova. “Nun Homaro va ser el nostre primer projecte sortit d’una residència artística al Convent de les Arts d’Alcover i que vàrem poder convertir en un projecte discogràfic. En aquesta ocasió vam decidir preparar una proposta a duo on explorem les sonoritats que ens permeten les noves tecnologies juntament amb el saxo i el piano. El concert que tenim preparat per a aquesta ocasió és amb repertori totalment nou, que hem creat expressament per celebrar aquestes Decennals. Proposem un recorregut sonor que acompanyarà l’espectador en un viatge fascinant ple d’emocions.”

Per Medir, actuar al seu poble és especial. “Com a vallenc, les Decennals són un referent en el meu cronograma vital. Poder-hi participar amb una proposta tan íntima i personal és tot un honor i una oportunitat per poder apropar el que sentim com a músics, com a persones que vivim i creem cultura a la nostra ciutat. El fet de veure tants artistes vallencs amb concerts programats durant aquella setmana et fa sentir molt afortunat. La qualitat de la música que es fa a Valls és molt alta i això es podrà veure durant aquells dies. Tan de bo no sigui només un miratge i aquesta programació es continuï duent a terme durant els anys entre Decennals.” El seu concert serà el diumenge 6 de febrer a les 19h al Teatre Principal.

El dijous 3 de febrer a les 12:30h podrem veure a la Plaça de l’Oli el conjunt vallenc Fenya Rai, un grup irreverent que passa el cançoner popular pel seu taller de planxa i pintura amb l’objectiu de reintroduir algunes cançons del nostre patrimoni a la memòria col·lectiva actual. Roger Montalà, integrant del grup, creu que les Decennals tenen alguna cosa especial. “Les festes a Valls es viuen de deu en deu, és d’agrair que des de l’organització hagin apostat pel talent local i que no només siguin unes festes de lluïment. Per nosaltres, amb un o altre projecte, seran les terceres decennals en les quals tocarem. Però tot i així, encara hi ha més músics a Valls que hi haurien pogut actuar”.

El seu nou àlbum és Plaça Major, un títol que ens transporta al punt de trobada dels pobles i ciutats on es desenvolupa la festa. Dins d’aquest treball, ens trobem amb una proposta que barreja sonoritats pop, rumba, cúmbia i folk. Estils i temàtiques diverses amb les col·laboracions de Jaume Armella, Artur Gaya, Adrià Dilmé, Joan Reig o Clara Colom. “Estem presentant el segon disc, però per aquest espectacle volem treballar amb una formacio musical diferent, que sorprengui. Hem tocat molt a la comarca, però aquest el volem tractar com un concert especial”, diu Montalà.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació