Diàphano, un instrument únic al món

"Busco reptes que se surtin de la reparació diària dels instruments de teclat”

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

E Palau Güell ha celebrat el Dia de la Música presentant el Diàphano, un instrument únic al món. Aquest teclat, construït amb diapasons, és obra de Xavier Garcia, fundador de l’empresa Parts Piano. Especialitzat en la reparació de pianos, pianoles i la creació de nous instruments, Garcia explica que busca reptes “que se surtin de la reparació diària dels instruments de teclat”.

El Palau Güell presenta a nivell internacional un nou instrument musical: el diàphano

És així com ha creat el Diàphano, després de 10 anys de dedicació: 5 de planificació i 5 de construcció. “Volia un instrument absolutament acústic, res d’elèctric”, afirma Garcia. La inspiració va venir del so d’un diapasó, el petit instrument metàl·lic en forma de forca que genera un so concret i que molts músics utilitzen per afinar. La puresa d’aquest so, sense distorsions ni harmònics, és la base del Diàphano.

Aquesta novetat segueix el mateix mecanisme d’un piano vertical però té una disposició de martells a quatre nivells. Pensant en l’orquestra, Xavi Garcia ha buscat el so de 442 Hz. Una característica de l’instrument és la gran profunditat que emeten els baixos, semblant als de l’orgue, i la puresa cristal·lina de les freqüències mitjanes i agudes que recorden les celestes o campanes.

L’instrument, valorat en 70.000€, no es desafina mai i no està patentat. Segons el seu creador, fer-ho és massa complicat i massa car. “La idea és no fer-ne cap més igual”, apunta Xavier Garcia, que sobretot destaca que li agradaria que els compositors fessin obres per aquest instrument, o com diu ell, que els músics “agafin el color de l’instrument per crear nova literatura”.

El Palau Güell estrena l’instrument amb el Trio Artis Barcelona

Aprofitant el Dia de la Música, el Palau Güell ha presentat el Diàphano en una audició a càrrec de Trio Artis Barcelona. La formació compta amb el violista Joaquim Garcia, concertino titular de l’Orquestra Barcelona Filharmonia; la violoncel·lista Mònica Marí, solista titular de l’Orquestra Barcelona Filharmonia; i la pianista Claudia Valetta, guardonada com a la millor pianista espanyola al concurs internacional Maria Canals.

Quan la família Güell vivia a la casa, el Palau Güell era un espai social d’avantguarda. Ara, la intenció és tornar a recuperar la funció d’aquest espai. És per això que la Diputació de Barcelona organitza la presentació d’aquest instrument únic. L’objectiu és recuperar l’esperit que va tenir l’immoble durant els primers anys, i alhora donar suport a iniciatives culturals i artístiques innovadores tal com feia Eusebi Güell, mecenes del mateix Gaudí i de tants d’altres artistes.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació