CLAMS: Realitat i creativitat genuïnes fetes cançó

El passat 23 d’octubre el cicle Músiques sensibles al Foyer del Liceu de Barcelona presentava una proposta poc recurrent a les programacions habituals de música.

El passat 23 d’octubre el cicle Músiques sensibles al Foyer del Liceu de Barcelona presentava una proposta poc recurrent a les programacions habituals de música: Clams, un projecte que reuneix alumnes de l’Escola d’Educació Especial Mare de Déu de Montserrat del Guinardó amb músics de diverses bandes de l’escena independent barcelonina.

Clams. Foto: Georgina Canadell

Obrir els ulls a la realitat en què vivim és un excel·lent exercici per a una societat encegada per la llum del diner, per la opacitat de la corrupció, per la negror de la tragèdia humanitària o per la unidireccionalitat del negacionisme cultural i polític.

Clams és un crit d’atenció, una trobada amb la realitat més essencial i diversa, una confrontació directa amb l’essencial a través de la música. Sorgit de l’èxit que va tenir el projecte Música per a la Inclusió basat en la col·laboració dels nois i noies d’aquest cor amb el grup Pool durant la gira de presentació d’aquest grup, ara Clams és una proposta autònoma i amb la vocació de nodrir els escenaris i les programacions catalanes amb aquesta dosi de realitat, de creació i de fluctuació energètica.

Si Jordi Ribas, Turu, Juan Carlos Luque, David Martínez i Josep Maria Arroyo són els músics professionals, vinguts de diverses bandes barcelonines, que donen un primer cop d’interès al cartell, les veus de la Laura, l’Eli, en Sergi, la Judith, la Sara, l’Albert, l’Aina, la Bea, l’Oriol, l’Alicia, la Carla, en David, l’Helena i la Maria són l’esperit bàsic i principal d’aquesta proposta.

En un concert d’aproximadament una hora de durada, el conjunt vocal format per aquest grup d’alumnes d’educació especial ens presentava el seu darrer disc “Aigua i Pedra”, gravat aquest passat mes de juny. Una explosió d’energia, de ganes de ballar, de crear i de compartir que des d’un primer moment dibuixa un somriure amable al públic i evidencia com la música esdevé un pont de comunicació multidireccional. Si aquest fet és habitual en moltes propostes musicals, en aquesta pren una transcendència especial; un col·lectiu, sovint silenciat i invisibilitzat en molts sectors de la societat, expressa les seves inquietuds, els seus somnis, les seves ironies, els seus sentiments i la seva realitat amb un públic que assisteix especialment predisposat a escoltar-los.

El passat divendres aquesta proposta feia Sold out a la seva estrena al “Músiques sensibles” del Liceu de Barcelona. El mèrit, també, és compartit. Els cosins germans de Clams, com els han volgut anomenar alguna vegada, les bandes Maika Makovski, Pool, Teatre Magnètic, Mery Lemon, Soon i Clara Luna han donat visibilitat al projecte i un color musical particular. També el suport popular mitjançant el micromecenatge a través de Verkami ha possibilitat l’enregistrament d’aquest segon disc i tot, sota la direcció artística de Georgina Canadell i la direcció coral de Margarita Rius.

Clams és un projecte d’inclusió social però també d’aportació artística al món cultural català. Potser el millor serà que vosaltres mateixos gaudiu d’aquesta proposta en un dels seus propers concerts o, de moment, amb el vídeo que ens han preparat del seu nou disc!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació