Barris en dansa pels refugiats

Tot es fa a partir de les complicitats que apareixen entre les persones

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Barris en dansa és un projecte de dansa contemporània comunitària fet a diferents barris de Barcelona. Tot i que l’edició anual del programa ja s’ha acabat, els seus ballarins han decidit tirar endavant un últim espectacle amb finalitats solidàries: ajudar als refugiats. És dissabte 1 d’abril a les 18:30 a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

Que hi puguin ballar gent de totes les edats, de tots els nivells i de totes les zones de Barcelona. Aquest és el punt de partida de Barris en dansa, la iniciativa de dansa contemporània comunitària que organitza la companyia Iliacan juntament amb el centre de creació de dansa i arts escèniques La Caldera Les corts, i els centres cívics Guinardó i Trinitat Vella.

L’edició del curs 2016-17 va iniciar-se el setembre passat, quan es van començar a dur a terme una sèrie de trobades setmanals als diferents barris. A partir del desembre, el projecte ha desembocat en una posada en comú de les diverses coreografies per formar un sol espectacle, que s’ha representat des del desembre fins al febrer. I ara que tot s’ha acabat, els participants no en tenen prou.

L’espectacle, anomenat Pies para qué los quiero, s’ha vist a llocs com el Mercat de les Flors, el Teatre Joventut de l’Hospitalet o l’Ateneu Popular de Nou Barris, entre d’altres, sota la direcció d’Álvaro de la Peña i l’ajudant Cristina Roca. De la Peña és coreògraf i soci fundador de La Caldera, i el 2012 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona 2012 en la categoria de dansa pel seu treball coreogràfic professional, pedagògic i social.

“Tot es fa a partir de les complicitats que apareixen entre les persones, no és una coreografia marcada sinó que és tot molt lliure, d’expressió pura”, explica Aida de Febrer, ballarina de l’edició anterior de Barris en Dansa i actual col·laboradora del projecte, que afirma que tots els participants tenen un paper important. I els participants enguany han sigut 127 persones que han decidit que volen seguir ballant.

És per això que aquest dissabte 1 d’abril, els ballarins de Barris en dansa faran un últim espectacle a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona sota el títol Pies para qué los quiero. L’espectacle, a part d’estar organitzat pels ballarins amb el suport dels coreògrafs del projecte, serà solidari. “Es va decidir fer una funció extra solidària i tots els diners que es recaptin aniran a parar a una ONG que es diu Himaya”, destaca de Febrer.

Himaya és una associació creada per tres dones i mares que, després de treballar com a voluntàries amb els refugiats, i des de les limitacions de la seva vida familiar i professional, han organitzat catorze pisos d’acollida per a famílies refugiades amb nens a Grècia. Els membres de Barris en dansa han volgut recolzar la causa d’Himaya, associació a la qual s’hi poden fer aportacions a través de transferències amb el concepte Fila Zero-Barris en dansa. I és que com conclouen els ballarins de la iniciativa, “volem transmetre el valor de la cura com a motor de canvi d’aquest món”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació