Càntut: folklore per la vena

Torna el Càntut, el festival de música de tradició oral, del 16 al 18 de novembre

El Festival Càntut de Cassà de la Selva torna amb una tercera edició prometedora. Noms com Tornaveus, Roba Estesa, Germà Negre, Kepa Junkera o Arnau Tordera passaran per l’esdeveniment, que se celebrarà del 16 al 18 de novembre. A més, en el marc del festival, s’han organitzat un seguit d’activitats paral·leles: xerrades, propostes infantils, dinars, documentals, exposicions i tallers.

Durant molt de temps, la cançó de tradició oral s’ha transmès de generació en generació. Ha estat un fenomen gairebé ancestral i, encara avui, sentim cantarelles seculars. Ara, en un moment en el qual impera la tecnologia, la digitalització de la vida i la imatge, queda un únic bastió: la gent gran. Ells són dels pocs dipositaris d’aquesta memòria.

Per això, la tasca de salvaguardar, recuperar i difondre aquesta música que forma part de la nostra identitat resulta essencial per saber d’on venim. I és la raó de ser del Festival Càntut. El primer dia, divendres 16 de novembre, el festival arrencarà amb Mans i Manetes a les 21 h la Sala Centre Recreatiu, on posteriorment actuaran Roba Estesa i Germà Negre, dos dels grups més destacats de l’edició d’enguany.

Dissabte 17, el Càntut matinarà i envairà els carrers de Cassà amb un homenatge la figura de Xavier Carbó i Maymí, seminarista cassanenc que va contribuir a la llengua, la poesia, i el folklore del país. El mateix matí (11 h), l’etnomusicòleg Jaume Ayats oferirà la xerrada “Els Segadors: de cançó eròtica a himne nacional”, on revelarà els secrets d’aquesta cançó que cantaven els segadors quan treballaven a ple sol per tal de captar l’atenció de les noies. A les 12:30 h, Jaume Arnella I Jordi Fabregas, dos dels grans noms de la cultura popular catalana, rememoraran cançons mítiques a la Plaça Petita.

Però no tot és cançó i rauxa. O sí. El dissabte també tindrà lloc el tradicional dinar de cantadors. Es tracta d’una proposta única, diferent i especial, on la música intergeneracional serà el menú del dia. Tot plegat, al voltant d’un bon àpat i un ambient incomparable. De sobretaula, el grup Tornaveus actuarà a l’Auditori Germà Salvador Coma a les 17:30 h ens farà viatjar pel Mediterrani a través de polifonies tradicional catalana. Després, Santi Serratosa serà l’encarregat de continuar amb la festa. El bateria de Gossos i Astrio oferirà un concert a la Plaça Petita (19 h) amb percussió corporal amb cançons de tradició oral. El cantautor basc Kepa Junkera, premi Enderrock al millor disc de folk  2018 i al qual vam entrevistar, estarà acompanyat pels Amics de Fok a les 21 h al Centre Recreatiu. Donaran la nit per acabada la Nova Societat de Cançons i COI Montgrons.

Diumenge 18 no serà un dia per a la ressaca. A les 11 h a la Plaça de la Coma, la Cobla Catalana dels Sons Essencials presentaran a les comarques gironines Si són flors, floriran (Discmedi, 2018), un compendi de cançons sobre la terra, l’amor, el compromís i l’actualitat. A les 13 h, el festival repetirà un el Vermut cantat, una amb Gemma Pla i Àlex Carrera. A les 17:30 h al Centre Recreatiu, Arnau Tordera i Magí Canyelles faran de les seves en un format lloat per la crítica i que arriba per primera vegada a la demarcació: “Les cançons seran sempre nostres”. Balkan Paradise Orchestra tancaran el Càntut a les 19 h, a la Plaça de la Coma.

Des del primer dia de festival i fins al 23 de novembre, Can Trinxeria acollirà l’exposició “Cançons del Pandero”, dedicada a aquest tipus de cançó protagonitzat sobretot per dones, i molt presents a finals del segle XIX i principis del XX. Al mateix espai, es projectarà “L’Alguer: un pentagrama com un carrer”, un documental que tracta la disminució de la presència del català a l’Alguer.

Val a dir que tota aquesta feina no és gratuïta. Però quasi. El 70% de les activitats són de franc. Això és només un resum. Però en 3 dies hi passaran un total de 17 propostes per a tots els públics i gustos.

El festival és només una bifurcació de l’ambiciós projecte, amb el mateix nom, que té com a principal finalitat la de recollir i difondre la música popular i tradicional. A la web oficial de la iniciativa hi trobareu aplegades més de 1.200 cançons de més de 200 cantadors. A més, també trobareu tota la programació i venda d’entrades. Punxeu aquí per accedir-hi.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació