Cantar la terra del padrí

‘Tost’ és el tercer treball d’Arnau Obiols, un cant a l’avi i la seva terra. |

Gerard E. Mur

Gerard E. Mur

Periodista. gerardmursole@gmail.com

Davant la creació, un artista té, bàsicament, dues opcions: inventar del no-res o renovar l’herència. Arnau Obiols ha escollit el segon camí. No és que la seva obra esquivi la novetat, però sí que totes les idees originals que estén descansen sobre la tradició, que en el seu cas és la música popular pirinenca. El cant de l’àvia o la tonada tremolosa dels ramaders. El setembre passat, el músic va publicar Tost (Microscopi, 2019), un tercer treball que presentarà el 16 de novembre al Festival Càntut de Cassà de la Selva.

Tost és una de les desenes de poblacions deshabitades del Pirineu. Carrers fantasmals i cases en runes, assaltades per una vegetació ferotge i indomable. El poble forma part del municipi de la Ribera d’Urgellet (Alt Urgell). La població, a més, dona nom a una vall i un riu. I Tost és també el sobrenom amb què els companys ramaders es dirigien a l’avi d’Obiols. Al disc, el músic l’invoca i el celebra. Canta el padrí i la seva terra i així desplega la mirada renovadora i contemporània que té sobre la música tradicional del massís.

Diu Obiols (La Seu d’Urgell, 1985) que ell treballa l’electrònica artesanal, un gènere poc esculpit a casa nostra. És innegable que a El ganivet de dos talls gira la truita –la tradició– amb nervi. La base rítmica acosta al segle XXI una cançó de lletra i cor atàvics. Amb un parell més de voltes el tema acabaria sent ballable. Aquest és, potser, el punt culminant de la contemporaneïtat de Tost. A la resta del disc, el músic es manté més retingut pel que fa a l’actualització del patrimoni. L’experimentació, però, no rebaixa. Passen composicions tan genuïnes i balsàmiques com Vaig al bosc (embarbussament murmurat) o Cant de batre (distorsió ambient). També espargeix una mica de jazz (Cant de llaurar); la formació d’Obiols és, sobretot, jazzística.

Tot sona a cavall del vell i el nou. La distinció és clara: el vell dorm a les lletres remotes o les inspirades en elles (“vull ser roure pirinenc / perdre fulla a la tardor / per mirar el fred als ulls”); el nou el trobem sempre a la música, al ritme. La instrumentació descansa enmig. La convivència és perfectament sostenible. Entre l’experimentació, hi ha espai per als relats i versos populars de la padrina, que canta i recita (Lo moliner i la molinera de Llavorsí o Pregària per fer ploure). La de l’àvia i Obiols són les úniques veus del disc. És, de fet, el primer disc on el músic canta. Es considera, però, cantador, i no pas cantant. Cantador perquè connota proximitat, senzillesa i esperit democràtic: tots podem cantar-nos. La música com una activitat quotidiana, com ho és xollar les ovelles o llaurar.

Per Obiols, la família i l’entorn més proper sempre han estat una font de material rica i imprescindible. Ha integrat velles rondalles i músiques als seus discos. Ha adaptat El cant de la Sibil·la de la Seu, per exemple. El 2015, amb motiu de la publicació de Libèrrim, segon treball, harmoniós jazz pirinenc, parlava a Núvol sobre la transmissió del patrimoni immaterial que són les cançons de casa: “Algunes peces les he rebut de la meva padrina. Ella me les ha cantat. Altres me les ha transmès gent coneguda que també en canta i algunes les he tret de transcripcions publicades. El més interessant, però, i el que més m’agrada, és sentir-ho de primera mà. Que t’ho cantin davant”. El gran referent d’Obiols és Artur Blasco, d’El Pont d’Arcalís. El músic també apuntava la familiaritat que segrega la terra: “Puc anar a una zona rural i escoltar una música que no he sentit mai i notar que allò m’arriba. Segurament no entendré l’idioma però em puc posar a la seva pell”. El patrimoni –riquesa de tots i de ningú– té aquesta força imperible. Tost és un bon exemple d’això. Som a casa. Arribem a entendre el goig i el patiment de les veus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació