Barcelona dóna aire a la música en directe

L'Ajuntament de Barcelona ha fet pública una mesura que permetrà la música en directe en bars, restaurants i cafeteries, sempre que es compleixin els requisits de decibels i horaris.

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

L’Ajuntament de Barcelona ha fet pública una mesura que permetrà la música en directe en bars, restaurants i cafeteries, sempre que es compleixin els requisits de decibels i horaris.

L'Heliogàbal de Barcelona, ple en un dels seus concerts | Font: Barcelona.com

El 26 de gener del 2016, el bar musical Heliogàbal de Gràcia va comunicar el seu tancament després de rebre dues multes de fins a 100.000€, i a l’espera d’una resolució. Al final del comunicat, l’Heliogàbal especificava que l’Ajuntament de Barcelona i el Districte de Gràcia estaven treballant per solucionar els problemes de la música en directe a la ciutat, i afegia que “després de tants anys de topar amb una paret cega, per fi tenim esperances de trobar una sortida definitiva i general al problema”.

Ara, quatre mesos després d’aquell comunicat, la paret cega ha caigut i l’Ajuntament de Barcelona ha fet pública una mesura que permetrà a aquest bar, i a molts d’altres, seguir amb la seva activitat. La nova norma postula que podran fer música en viu tots els bars, restaurants i cafeteries que sol·licitin el permís de música en directe i compleixin els requisits de seguretat i aïllament acústic.

La circular que regula aquest fet s’ha aprovat avui, després de ser la proposta de cultura més votada en el procés participatiu de PAM (Decidim Barcelona). A partir d’ara, el govern de Colau posarà en marxa un pla de subvencions pressupostat en 400.000€, una xifra que supera de llarg els 75.000€ que el 2015 es van destinar a ajudar als locals d’aquest tipus.

La línia de subvencions en questió servirà per adaptar bars, restaurants i cafeteries. Es buscarà que tinguin el menor impacte acústic possible. Els locals que s’hi subscriguin hauran de complir requisits vinculats amb els decibels i els horaris responsables, que variaran depenent de la zona. Als espais amb més saturació de locals d’oci, els concerts amb música amplificada només seran permesos fins les 23 hores. Aquestes zones se situen majoritàriament a Ciutat Vella, Gràcia, l’Eixample i Sants-Montjuïc.

La mesura “ha de ser compatible amb el descans veïnals”, recalca la comissionada de Cultura, Berta Sureda, que assegura que la prioritat és donar suport a la cultura de base i garantir que els creadors de casa tinguin feina. L’assessor de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, afirma que aquest és només “el reconeixement d’una activitat que ja es fa, però de forma no reconeguda per la normativa vigent”.

El districte de Ciutat Vella va ser el primer en posar fil a l’agulla per aquesta problemàtica. “Fins ara el problema era particular, ara la resolució és global”, explica Gala Pin, regidora de la zona. Segons ella, aquesta mesura promou i protegeix els espais de música en viu, mentre cuida l’espai veïnal. Esquerra Republicana també havia començat a treballar en aquesta mesura el 2015, i per tant Gala Pin assegura que hi ha consens entre els partits polítics d’esquerra.

Dins del que sembla un final feliç, la normativa no soluciona el problema a associacions o galeries d’art, entre d’altres organitzacions que també volen fer música en directe. La posada en marxa d’aquesta mesura tampoc anul·larà les sancions que s’hagin posat fins ara a locals com l’Heliogàbal. De moment, l’Ajuntament de Barcelona confirma que la llei s’aplicarà a bars, restaurants i cafeteries, i que més endavant contemplaran la possibilitat de flexibilitzar la norma.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació