Antoni Carné, in memoriam

Redactar un òbit de l’Antoni Carné no és fàcil si la pretensió és enumerar l’abast de la seva gestió i la seva aportació en matèria d’associacionisme cultural, oi més quan encara no hi ha la perspectiva del temps que ens permetrà tenir una visió més encertada.

El passat diumenge 6 de setembre, i després de lluitar contra una malaltia d’aquelles que corquen l’ànima, l’Antoni Carné i Parramon (Sant Vicenç de Castellet 1954 – Barcelona 2015) ens deixava. La gentada aplegada per acomiadar-lo al tanatori de la Ronda de Dalt donen una idea clara i diàfana de la dimensió personal del personatge.

Antoni Carné,

Redactar un òbit de l’Antoni Carné no és fàcil si la pretensió és enumerar l’abast de la seva gestió i la seva aportació en matèria d’associacionisme cultural, oi més quan encara no hi ha la perspectiva del temps que ens permetrà tenir una visió més encertada.

Jo estic segur que l’Antoni serà un d’aquells noms que quedaran per sempre en el llistat dels prohoms catalans que amb les seves propostes i iniciatives han contribuït de forma decisiva a posar en valor de forma justa el que anomenem associacionisme.

Penso que el seu gran encert va ser posar-se al servei de l’associacionisme, de convertir-se en creador de l’instrument aglutinador de les entitats, associacions, federacions , col·lectius organitzats que alguna cosa tenien a sumar a aquesta col·lectivitat encara més gran que en diem país.

El seu tarannà no passava desapercebut a ningú, d’aspecte ferreny a l’estil dels antics homes de muntanya i de tracte directe va saber, construir i vertebrar, arquitecte i paleta alhora. Aconseguir crear una organització que aplegués federacions, coordinadores de diferents activitats, interessos etc no era una tasca gens fàcil. Deu anys al davant de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català del que fou el president fundador l’any 2005 és potser l’indicador més visible.

Dels seus deu anys de gestió davant de l’Ens no m’estendré només cal que aneu a aquest enllaç i ho trobareu. La seva gran aportació, al meu entendre, va més enllà dels èxits aconseguits per l’ENS o com a president de la Federació dels Cors d’en Clavé per mi tans sols son la part visible d’allò que no es veu i que dona una força imparable a la seva obra. L’Antoni Carné i Parramon representa la modernització en la visió, missió i gestió de les entitats de Cultura Popular i Tradicional. Tant era així que albirava la fundació d’un Institut de la Cultura Popular i Tradicional on el sector s’autogestionés lluny de les possibles frivolitats polítiques que poden donar-se quan només es treballa a quatre anys vista.

Però per damunt de tot, i això ho vull destacar, l’Antoni Carné era un home de valors, probablement el seu pas pels Cors d’en Clavé, primer com a cantaire i després com a president de la federació l’hi havien conferit aquesta caracteristica . Per ell no tot s’hi valia, i la fi no justificava els mitjans. Tenia una visió clara de les coses, com s’havien de fer i encertava. Les seves preocupacions eren els reptes més complexes a que ens enfrontem des de la societat catalana i com els havíem d’afrontar des de l’associacionisme, ja que ell i molts també ho pensem, és des de les entitats on sorgeixen les respostes. No era estrany doncs que en el seu pensament i en el seu discurs la integració de col·lectius desfavorits, siguin quins siguin, la llengua, la construcció d’un nou estat just etc hi fossin sempre presents. I sempre com deia ell mateix “si no ho fem des dels valors no cal ni començar”

Amb ell vaig compartir moltes taules, algunes de treball, com consells, comissions, etc i també taules de bon menjar i millor xerrar. Si primer les nostres converses es reduïen als debats sobre associacionisme, cultura, i projectes on confluíem etc, amb el temps van anar obrint-se a altres horitzons, política, societat, i també ens vàrem endinsar en el terreny personal de tots dos. L’Antoni era bon parlador però sobretot bon escoltador.

Antoni et trobaré a faltar.

Amadeu Carbó i Martorell
7 de Setembre de 2015

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació