25 anys de Cafè Central i Jardins de Samarcanda

Llibres d’artista, plaquetes, traduccions… Antoni Clapés i Víctor Sunyol han dedicat especial atenció a l’aspecte més misteriós, silenciós i artesanal de la poesia, tot allò que té de màgic i de sublim però sempre des de la màxima humilitat possible.

Aquesta setmana hi ha previstos diferents recitals poètics a Barcelona, Terrassa i Sabadell per celebrar els 25 anys de Cafè Central i de Jardins de Samarcanda, col·leccions de poesia i de pensament i de traducció dirigides per Antoni Clapés i Víctor Sunyol. Aquests actes s’inclouen dins una ruta d’activitats per tot el territori de parla catalana. Després d’haver passat per La Llibreria Calders i la No Llegiu de Barcelona, pel El Casino de Vic, es disposen a continuar per Girona i Premià de Dalt, fins arribar a dia 27 de novembre, en què es viurà la Gran Festa Final.

Antoni Clapés i Víctor Sunyol | Foto de Marcel Albet

Quan Antoni Clapés va iniciar el projecte de Cafè Central i Jardins de Samarcanda, ho feia anticipant-se a totes aquestes editorials noves i actuals que, en certa manera, també han apostat per la qualitat i per un alt risc estètic, així com per una visió més desenfadada i divertida del que ha de ser un recital o una aventura poètica. El seu gest de crear un nou espai fou pioner, però no únic. Anys enrere ja havia creat les Edicions dels Dies, on va publicar obres de Jordi Vintró, Joan Fortuny, Jordi Coca, Serge Seatreau o, fins i tot, de Miquel Bauçà. Va ser quan dirigia aquesta editorial que Antoni Clapés va rebre els manuscrits d’un jove Víctor Sunyol, que va publicar amb ell les seves primeres obres, i que després es va afegir al projecte de configurar Cafè Central i una col·lecció de poesia anomenada Jardins de Samarcanda que ja ha arribat als 75 títols i a l’estatus de mite.

Llibres d’artista, plaquetes, traduccions… Antoni Clapés i Víctor Sunyol han dedicat especial atenció a l’aspecte més misteriós, silenciós i artesanal de la poesia, tot allò que té de màgic i de sublim però sempre des de la màxima humilitat possible, com si amb la seva senzillesa tinguessin la intenció d’insistir en l’aspecte més humà i proper de la creació. És així com les diferents col·leccions que han anat obrint han comptat amb les obres d’autors i d’autores de gran rellevància com Emily Dickinson, William Shakespeare, Nicole Brossard, Àngel Terrón, Fiama Hase Pais Brandao, Carles Hac Mor, Denise Desautels, John Creeley, Danielle Collobert, Vicent Alonso, Rose Ausländer, Jordi Larios, Margarita Ballester, Josep Maria Sala-Valldaura, Jacques Dupin, Hassan Banhakeia, Agustí Bartra, Teresa Pascual, Jordi Domènech, Aurélie Nemours, Marc Romera o Carles Camps Mundó, entre tants d’altres. El seu catàleg general, un dels més coherents i estimats pels que aprecien la poesia com a arma d’interrogació, d’introspecció i de recerca constant.

Els dos darrers títols publicats són I Déu en algun lloc, de Sònia Moll, i El mestre de disfresses, de Charles Simic, amb una traducció de Marta Pera que va aconseguir el 10è Premi de Traducció de Poesia Jordi Domènech. Ambdós volums també es presentaran durant les properes setmanes en aquest tour maratonià on els responsables de Cafè Central acostaran, de bell nou, la poesia a la gent amb més motius de goig que mai.

Els recitals i activitats d’aquesta setmana

Avui dilluns, dia 3, la Llibreria Laie del carrer Pau Claris ha programat la presentació de I Déu en algun lloc, de Sònia Moll, presentada per Laura Borràs, a les 19,30h. Demà dimarts, 4 de novembre, la Llibreria La Casa de la Paraula del carrer Rosselló acollirà el recital d’Odile Arqué, que se submergirà en els versos d’Emily Dickinson i  Fiamma Hasse Pais Brandâo. També, Antoni Clapés recitarà els poemes de Danielle Collobert i Nú Miret, els d’António Pina (19,30h).

El dia 5, dimecres, a la mateixa hora, les activitats es traslladen a Terrassa, al centre Amics de les Arts (carrer del Teatre, 2). Els poetes Josep Lluís Badal i Sònia Moll faran un recital, per presentar els seus poemaris. També D. Sam Abrams recitarà versos d’Agustí Bartra i Emily Dickinson.

I, per acabar, aquest dijous 6 de novembre (19,30h) la Llibreria La llar del llibre del carrer les Valls de Sabadell serà l’escenari on veure el recital de Feliu Formosa, que dirà versos seus i també de Rose Ausländer. D’altra banda, Vicenç Altaió recitarà poemes de Jacques Dupin i Jordi Domènech. I, finalment, Joaquim Sala-Sanahuja també s’unirà al recital, dient poemes seus.

 La foto que il·lustra aquest article va ser presa per Marcel Albet a la segona edició de Lletraferits. Podeu trobar més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació