Manifest

Núvol és una capçalera digital dedicada a la cultura que aspira a omplir un buit a la catosfera. Núvol es proposa cobrir aquells esdeveniments i actes culturals, novetats editorials, exposicions o concerts, estrenes teatrals, etc. que els diaris convencionals han deixat de tractar per falta de paper o simplement perquè no formen part de la cultura mainstream o no són un producte d’un gran grup. Núvol es nodrirà de les aportacions de moltes persones que ja fan coses a la xarxa a títol individual, sigui a través d’un blog o d’un compte de twitter, sigui en newsletters o plataformes col·lectives o en pàgines temàtiques. I ho farà amb l’objectiu d’aplegar amb criteri tots aquests esforços, que sovint queden dispersos, per tal de sumar i contribuir a crear una massa crítica important. Núvol no quedarà reclosa en l’àmbit cultural català, sinó que ha d’estar alerta al que passa a l’estranger i obrir finestres a altres publicacions digitals de fora a través de links o intercanvis amb altres publicacions. La nostra voluntat és generar un discurs lúcid al voltant del que passa i ens passa, i de donar als nostres continguts una sortida editorial que contribueixi a la difusió dels documents que publiquem més enllà del dia a dia.

Davant del poder que exerceixen els grans mitjans, que tenen la força per representar, Internet ens dóna la possibilitat d’obrir i mantenir converses, agregar veus al voltant d’un interès compartit, establir xarxes que a la llarga poden proporcionar-nos informacions més fiables i properes que la que es genera i se’ns ven dins el gran caldo mediàtic.

Núvol aplegarà la informació en nínxols, que no seran tan temàtics com comunitaris. Allà on hi hagi una comunitat, hi pararem atenció creant una vegueria. I en direm vegueries perquè a Núvol els catalans hi podrem tenir tot allò que ens és negat a la terra. Vet aquí les vegueries que anirem desplegant gradualment:

L’APUNTADOR Buscarem les comunitats que genera el teatre al nostre país, des del teatre públic al teatre amateur. Des de la xarxa de teatres alternatius, la coordinadora de teatres independents, farem un seguiment de la nova dramatúrgia catalana que s’aplega a l’Obrador de la Sala Beckett, al T6 del Teatre Nacional de Catalunya i a la Nau Ivanow, entre d’altres.

CALÀNDRIA Volem posar en relació poetes i cantautors, artistes de la paraula i músics. Volem explorar aquelles tribus que viuen la poesia des de l’oralitat, o que no conceben la música sense la lletra. Seguirem les activitats del col·lectiu de poetes del bar Horiginal, la plataforma Versos.cat, el col·lectiu d’A Viva Veu, la programació de l’Heliogàbal, la revista Nativa del col·lectiu Indigestió, la Setmana de Poesia de Barcelona, el Festival Barnasants, l’Altaveu, o el PopArb, entre d’altres.

PUNT DE LLIBRE Resseguirem les novetats editorials d’aquí i de fora. Dedicarem un espai a la crítica literària on farem ressenyes de llibres des del respecte i l’exigència. Pararem una especial atenció a l’arxipèlag editorial català. Publicarem primers capítols de novetats editorials d’acord amb els editors que hi estiguin interessats i procurarem descobrir nous valors i rescatar títols exhaurits o descatalogats que valgui la pena recuperar.

HOMO FABRA Volem concentrar en un sol espai les nostres dèries lingüístiques, no tant per cultivar el catastrofisme sinó per divertir-nos amb la llengua. No som una espècie en extinció, sinó simplement més evolucionada. Seguirem l’actualitat d’InfoZèfir i InfoMigjorn, els programes de ràdio o les seccions radiofòniques dedicades a la ludolingüística (Enigmàrius de Màrius Serra, Lingüista de guàrdia de Pau Vidal o les Perles cultivades de Ramon Solsona. Seguirem el Rodamots de Jordi Palou i la investigació paremiològica del bloc Diccitionari.

CAST@FIORE Farem un seguiment de l’actualitat operística, tant del Liceu i dels Amics de l’Òpera de Sabadell com de les novetats que vagin sorgint a nivell internacional.

GALERIES Hi trobareu articles i crítiques d’art. Seguiment de l’activitat de les galeries d’art, dels centres d’art contemporani i dels museus. Reportatge i crítica d’art amb especial atenció a figures emergents de l’art i al discurs crític.

PANTALLES Seguiment de les novetats cinematogràfiques, crítica de TV. Atenció especial als festivals de cinema alternatius i a les produccions catalanes. Acadèmia Catalana del Cinema. Escac. Filmoteca.

Núvol és un observatori català global. Centrarem les nostres informacions en aquells actes que sovint queden fora dels radars dels grans diaris. No oblidarem tampoc aquells esdeveniments que sigui imprescindible de ressenyar, però no pretendrem donar la notícia com si fóssim a primera línia informativa. La nostra aportació consistirà més aviat a comentar i contextualitzar, i sempre que puguem ho farem explicant històries.

Som l’escuma del caputxino.