Vull tot això: versionar Goytisolo per una bona causa

Angle Editorial publica 'Vull tot això' de Rosa Badia, una recopilació de 79 versions del poema J.A. Goytisolo Quiero todo esto.

La periodista Rosa Badia edita el llibre Vull tot això, una recopilació de 79 versions que diversos famosos han fet del poema de José Agustín Goytisolo Quiero todo esto. El llibre ja està a la venda i tots els seus beneficis aniran destinats a la campanya Cap nen sense joguina. Ràdio Barcelona és qui organitza aquesta iniciativa des de fa 50 anys, en col·laboració amb l’Aliança del Poblenou, el Corte Inglés i l’Ajuntament.

“Vull tancar el pas a la submissió que torna”. “Vull que el temps no m’apalanqui”. “Vull posar una botiga de riures i estar sempre de rebaixes”. “Vull que se sàpiga arreu del món que les dones som la sal de la terra”. “Vull que la gent perdi la por”. “Vull veure somriure als que estimo”. Aquests són alguns dels centenars de desitjos que inclou el llibre solidari Vull tot això, editat per la periodista Rosa Badia i Angle Editorial. Es tracta d’un recull de 79 versions que diferents personalitats han fet del poema de José Agustín Goytisolo Quiero todo esto. Hi han participat Jordi Évole, Clara Segura, Arcadi Oliveres, Rosa Maria Calaf o Jaume Figueras.

La idea no surt del no-res. La Rosa explica que es va enamorar del poema el dia que Mario Gas va recitar-lo en un dinar davant del Cantàbric. A partir de llavors, el Tot és comèdia de Cadena SER Catalunya, programa dirigit i presentat per ella mateixa, va introduir una secció en la qual un personatge conegut canviava els desitjos del poema de Goytisolo pels seus propis desitjos. El llibre ha volgut recopilar totes aquestes versions i el resultat és una fascinant barreja de reivindicació, humor i tendresa que acosta el lector a cadascuna de les personalitats que han participat en la iniciativa. Tal com assenyala la Rosa, “el Vull tot això permet conèixer més a les persones que l’escriuen”. Alguns versos, de fet, tenen un contingut força íntim i personal.

El subtítol del llibre, no per casualitat, aclareix que són 79 desitjos per canviar el món, i és que pretén posar el seu granet de sorra perquè tots els infants puguin somriure aquestes festes. Els beneficis aniran destinats a la campanya Cap nen sense joguina, que enguany fa 50 anys. Les emissores de Cadena SER Catalunya organitzen cada Nit de Reis aquesta marató radiofònica on se subhasten articles cedits per personatges famosos. Amb els diners recaptats, es compren joguines per uns 12.000 infants hospitalitzats o en situació de vulnerabilitat. El programa també el presenta i el dirigeix Rosa Badia i precisament el passat mes d’octubre va rebre una menció especial per part del jurat dels Premis Ondas.

El mític estudi Toresky de Ràdio Barcelona és el cor d’aquesta iniciativa i també ha servit per presentar el Vull tot això a través d’un programa especial del Tot és comèdia emès aquest matí. En aquest especial han participat personatges també presents al llibre, com Lluís Pasqual, Núria Ribó o Javier Pérez Andújar. Ha destacat també la intervenció de la dona i la filla de Goytisolo –Ton Carandell i Júlia Goytisolo–, que han aprofitat per explicar algunes anècdotes sobre el poeta i la creació del Quiero todo esto. Júlia Goytisolo és l’autora de tres dels versos: Quiero que no me maten la ilusión, Quiero que en las cajas de quesitos haya más quesitos i Quiero el control de la natalidad con carácter retroactivo.

Rosa Badia ha presentat el llibre 'Vull tot aixo'

Tampoc ha faltat a la cita Mario Gas, l’encarregat de posar veu a la composició. “Goytisolo és un gran poeta que forma part d’una generació que tenia un compromís personal molt important” –ha comentat l’actor i director de teatre– “la seva poesia urbana amb un existencialisme trufat de quotidianitat és fantàstica”. I, com no podia ser d’altra manera, la música ha vingut de la mà del Palabras para Júlia, el poema que Paco Ibáñez va musicar i que la jove cantant Rosalía ha fet seu amb uns tocs flamencs.

Regalar el Vull tot això aquest Nadal és sinònim de regalar desitjos. Desitjos per canviar el món, desitjos per als qui estimem, desitjos per a nosaltres mateixos… Una bona manera de contribuir a una causa solidària i fins i tot inspirar-se per escriure una versió pròpia del poema de Goytisolo. I tu, què vols?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació