Vint veus reflexionen sobre les humanitats en acció

Humanitats en acció és el resultat d’un cicle de conferències

A les biblioteques i a les llibreries sempre hi ha poca gent davant els prestatges de llibres assagístics. Llegir un assaig requereix més temps i dedicació que llegir una novel·la. Però aquells qui hem llegit assajos no podem negar la satisfacció i l’aprenentatge que suposen aquestes lectures. L’editorial Raig Verd ha publicat un llibre d’assajos que podria canviar aquesta tendència, i és que cap amant de les humanitats l’hauria de deixar de llegir.

Humanitats en acció és el resultat d’un cicle de conferències que s’emmarca en un projecte de l’Institut d’Humanitats de Barcelona, l’Aula Oberta. Dirigit per Marina Garcés, aquest llibre va molt més enllà de ser una transcripció de les 20 ponències que  es van dur a terme en aquesta aula. I és que darrere aquest títol tan suggeridor s’amaguen els assajos de vint autors que reflexionen, des de la seva pròpia experiència, sobre el present i el futur de les humanitats.

Només ens cal donar un cop d’ull a l’índex per entendre que aquest no és un llibre corrent. Ens crida l’atenció el fet que el grup que conformen els autors sigui tan heterogeni i multidisciplinari. Escriptors, filòsofs, antropòlegs, periodistes, artistes i fins i tot un doctor en biologia són els encarregats de reflexionar sobre la nova cartografia de les humanitats, i ho fan des de la seva experiència en el seu camp de treball. Així doncs, i d’acord amb l’esperit lliure de l’Aula Oberta, no hi ha un sol tema sobre el qual tots els autors donen el seu punt de vista, sinó que són ells mateixos els que decideixen sobre què reflexionaran. Aquesta diferència temàtica queda reflectida en els títols uninominals dels textos, que abracen un horitzó ampli on s’inclouen l’Amor i els Laboratoris passant per les Mirades i la Vida.

Malgrat aquesta heterogeneïtat, els assajos compten amb un punt de partida comú que Garcés defineix en el pròleg de l’obra. Les humanitats, enteses com “un conjunt obert d’activitats que elaboren el sentit de l’experiència humana des del punt de vista de la seva llibertat i la seva dignitat”, estan en transició. Així doncs, els autors reflexionen sobre cap on van aquestes humanitats en transició; es pregunten quin valor té la seva feina, quins són els seus límits i proposen nous discursos, noves pràctiques i nous espais transversals de coneixement.

Els denominadors comuns, però, no s’esgoten amb aquest punt de partida compartit. I és que a mesura que avancem en la lectura d’aquest llibre podrem observar com hi ha un seguit d’arguments i conclusions compartits que atorguen un significat al conjunt de l’obra.

Marina Garcés va destacar, a la roda de premsa de presentació del llibre, dos denominadors comuns dels assajos. En primer lloc, Garcés va parlar d’un sentiment de desorientació envers el temps present compartit per tots els autors. La realitat actual és múltiple, canviant, volàtil, i els autors es pregunten com poden interpretar-la sense sistematitzar-la. En segon lloc, va apuntar, que molts dels autors posen de manifest les dificultats de trobar institucions que donin cabuda al seu treball, tant des d’una perspectiva formal com material.

Humanitats en acció és un llibre crític que dóna veu a persones que formen part d’una generació que té poques vies per arribar al públic. És un llibre que proposa un canvi de paradigma, una transgressió dels límits del coneixement, de les denominacions i de les institucions que existeixen actualment. Advoca, també, pel que és col·lectiu com a motor de canvi i defuig completament de la no-acció de les humanitats.

Així doncs, ens trobem davant unes humanitats en acció disposades a ser crítiques amb la tradició i amb el món on viuen i, sobretot, disposades a encarar els repte que els depara el present. Unes humanitats que ens han d’ajudar a obrir la mirada per anar més enllà d’allò que donem per segur.

En definitiva, és un llibre valent. Com va dir l’editora de l’obra Laura Huerga, aquest llibre col·lectiu és una resistència a l’individualisme imperant del nostre sistema. És un llibre, doncs, que no deixa indiferent al lector, que el fa partícip d’aquest debat i el farà prendre posició.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació