Vercors. La resistència silenciosa

Amb traducció de Jordi Martín Lloret, la col·lecció Petits Plaers de Viena publica'El silenci del mar', de Vercors, pseudònim de l’escriptor i dibuixant francès Jean Bruller, cofundador de l’editorial Les Éditions de Minuit

El silenci del mar és un relat curt escrit l’estiu de 1941 i publicat l’any 1942 en secret a la ciutat de París, aleshores ja ocupada per l’exèrcit alemany. Jean Bruller (Vercors) era fill d’un jueu hongarès i el seu llibre es va convertir en un símbol de la resistència, en aquest cas, silenciosa però efectiva, contra els ocupants.

Vercors (Jean Bruller)

Amb una descripció molt visual i sensorial, des de la primera pàgina el lector entra de seguida en l’atmosfera pesant del silenci que mostren un home gran i la seva neboda en un acord sense paraules enfront de la presència d’un oficial alemany que sojorna a casa seva. El silenci és una forma de resistència contra l’ocupació dels alemanys en una petita i tranquil·la població francesa. L’oficial ocupant és un antic compositor, un home culte i delicat que estima la cultura francesa, que la coneix i s’esforça a parlar-los en francès cada dia una estona abans de dir-los educadament: «Que passeu una bona nit».

En les poques paraules que l’home vell diu a la seva neboda, destaca una frase en les pàgines inicials del relat: «Gràcies a Déu, sembla decent». L’oficial Werner von Ebrennac és un home decent per com es disculpa per l’ocupació forçosa de la casa: «Em sap greu». 

Vercors, l’escriptor d’aquest relat genial, condensa les paraules precisament per destacar l’essencial, que recorre tota la narració com un fil de plata. Aquesta és l’enorme força literària d’El silenci del mar: el lector participa activament d’aquest silenci, que contrasta amb les paraules dites amablement per l’oficial ocupant. Amb aquesta actitud civilitzada i respectuosa es mostra implícitament que no tots els «enemics» pateixen la mateixa indigència espiritual, com el mateix oficial alemany acabarà comprovant en els dies que passarà a París. Hi va il·lusionat i en torna trasbalsat. A París descobrirà les veritables intencions de l’ocupació nazi a França. Explica els detalls de la terrible i humiliant experiència al vell i la seva neboda, i ho fa rígid com un fus, però amb la veu i les mans que li tremolen. Rient sorollosament, rient-se d’ell, «aquells homes victoriosos» li havien dit: «Tenim l’oportunitat de destruir França i la destruirem. No només la seva potència, sinó també la seva ànima». Destruir l’ànima és la condemna definitiva per a pobles i persones i aquells homes hi estaven ben disposats: «No som pas músics, nosaltres!». I amb això ja està tot dit, no falten gaires paraules més per comprendre que deien la veritat, el mateix Werner von Ebrennac coneixia prou la feresa que podia demostrar la gent del seu poble. 

L’única paraula que en tota la història pronuncia la neboda és «adéu». Un adéu ple de significat perquè és la primera i última paraula que dirà la noia que s’ha passat tota la narració teixint, fent mitja, com una Penèlope de la dignitat. L’oficial alemany, que utòpicament havia somiat un agermanament entre Alemanya i França, desenganyat per la propaganda nazi, s’acomiada dels seus hostes. L’«adéu» de la neboda trenca el silenci: és un «adéu» que significa ho sento, em dol. Un «adéu» que, a més, es preveu definitiu, ja que l’oficial, en acomiadar-se del vell i la seva neboda els diu que se’n va «a l’infern», una imatge metafòrica del front oriental de la guerra, el front més cruent i, per tant, del qual era més difícil tornar viu.     

Vercors, del qual no es va saber el nom real, Jean Bruller (1902-1991) fins passada la guerra, demostra amb El silenci del mar (el mar, l’element líquid, és una metàfora dels sentiments més profunds) que és un mestre del relat amb un propòsit moral: la resistència íntima enfront de l’ocupació alemanya i la barbàrie nazi.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació