Univers, el segell “sense límits”

El segell deu el seu nom a la Biblioteca Univers que Carles Soldevila va dirigir abans de la guerra.

A la coberta de Barcelona Suites, un creuer surt del port de Barcelona. Salpa el vaixell i salpa Univers, el segell editorial que acull aquesta col·lecció de contes que té com a teló de fons Barcelona. Univers és la nova aventura del Grup Enciclopèdia Catalana. Un segell “generalista” i “sense límits” capitanejat per Ester Pujol. “No ens hi posem per poc”, diu la directora editorial.

El segell va llevar àncores oficialment dilluns passat. Pujol i Joan Abellà, director del Grup Enciclopèdia Catalana, van reunir la premsa en un hotel de Barcelona per desgranar els detalls de l’aventura. “Contents i nerviosos”, van explicar els primers passos d’un “projecte emmarcat dins l’estratègia del Grup Enciclopèdia Catalana de fer créixer el nombre de lectors”. Es busca també “cobrir buits d’un ampli espectre”, el mercat editorial. “Univers neix amb el propòsit de tenir un paper rellevant en el sector editorial català”, apunta Abellà.

Pujol: “Som optimistes convençuts”

Univers publicarà obres escrites per autors de dins i fora de Catalunya (un 60% seran plomes catalanes). Autors tant consolidats com emergents, o directament novells, a qui buscaran “de manera decidida”. Recuperarà també clàssics universals que encara no s’han traduït al català. Com dèiem, es vol ampliar la base de lectors en català, sigui amb narrativa, assaig, poesia, biografia, crònica, dietaris, llibres pràctics, etc. S’editarà exclusivament en llengua catalana i el disseny –obra d’Enric Jardí– serà un punt clau de l’estratègia comercial: ajudarà a identificar amb claredat cada gènere del segell a les llibreries. Les primeres il·lustracions de les cobertes són a càrrec d’Ignasi Font.

Amb “dedicació artesanal però mirada llarga”, el projecte s’inicia amb Barcelona Suites, un recull de contes d’autors com Sílvia Soler, Sergi Pàmies, Xavier Bosch, Empar Moliner o Adrià Pujol. Soler, de fet, és una de les autores que ja forma part de l’elenc del segell. L’autora d’El fibló arriba des de Columna (Grup 62). També estarà en aquesta alineació universal Jordi Cabré, últim premi Sant Jordi (Digues un desig). Tots dos autors publicaran les seves pròximes novel·les a Univers. El 2020 s’esperen una trentena d’obres.

Pujol, que no nega “el vigor i el panorama divers dels últims anys”, assegura que Univers està format per “optimistes convençuts”. “Volem fer créixer el nombre de lectors. Creiem que els llibres conformen marcs mentals i que podem aportar autors i lectors per fer campanyes importants”, sosté. Volen ser “prou atractius” perquè autors consolidats signin amb el segell, com ja ho han fet Soler i Cabré. Univers perseguirà l’equilibri entre “la qualitat literària i la potencialitat comercial”.

Hereus de la Biblioteca Univers

“Som aquí perquè algú ha fet coses abans”. Univers deu el seu nom a la Biblioteca Univers (anteriorment Biblioteca Literària) que Carles Soldevila va dirigir abans de la guerra des de la Llibreria Catalònia, nascuda el 1924 a la part alta del Portal de l’Àngel (als peus del Banc d’Espanya) i extingida el 2013 a la Ronda de Sant Pere. Aquell projecte va donar preferència a l’edició “d’esperit universal i en català” durant la dictadura de Primo de Rivera. “Totes les col·leccions europees tenen un nom que conté la paraula ‘univers’ o ‘universal’”. El nom, a més, “té sonoritat”.

El nou projecte, doncs, vol recuperar i homenatjar l’essència d’aquella casa, que va publicar una cinquantena de llibres. “Som una baula més d’aquella cadena cultural”, apunta Pujol, que destaca la “manera desacomplexada” amb què es prenien l’edició els seus directors i les grans campanyes publicitàries que llançaven, un “màrqueting amb molta energia”. Recorda, per exemple, un cartell enorme de promoció de L’Atlàntida de Verdaguer a la plaça de Catalunya o un gran rètol amb un lema que l’editora avui subscriuria: “El món és governat pels llibres”.

Agafant “l’herència de projectes del segle passat”, Abellà assegura que volen fer un “projecte editorial propi” amb la mateixa missió que en el passat, la de promocionar la cultura catalana. “A casa nostra ens faltava un segell d’ampli espectre com Univers”, remata.

Suites de Moliner, Puntí i Pàmies

Barcelona Suites és “una declaració d’intencions” –assegura Pujol– sobre la mirada panoràmica de la literatura catalana que abordarà Univers. En aquest cas, onze autors “d’edats i estils molt diferents”, han escrit onze històries amb Barcelona com a protagonista. Són Xavier Bosch, Roc Casagran, Natàlia Cerezo, Empar Moliner, Jordi Nopca, Sergi Pàmies, Adrià Pujol Cruells, Jordi Puntí, Clara Queraltó, Llucia Ramis i Sílvia Soler. “Barcelona és la capital d’aquest univers nostre”, assenyala Pujol.

El llibre es publicarà també en castellà a Catedral, segell que a partir d’ara publicarà exclusivament en castellà per “clarificar” les característiques de cada segell. D’aquesta manera, el Grup Enciclopèdia Catalana disposa de sis segells: Univers, de narrativa nacional i internacional en català; Catedral, el mateix però en castellà; Enciclopèdia, dedicat al premi Sant Jordi i assaig de temes d’actualitat; Rata, on tenen cabuda en els autors més singulars; Bridge, dedicat al còmic i a l’àlbum il·lustrat; i La Galera, que acull obres de literatura infantil i juvenil.

A més d’aquest primer llibre de contes, durant aquest any es publicaran sis obres més. Tres novel·les d’autors catalans –L’abisme, de Carla Gracia, L’home del barret, de Berta Jardí i La veritable història d’una mentida, de Ramon Erra–, una novel·la d’un autor contemporani internacional –L’insòlit final del senyor Monroe, de Dan Mooney–, i dos clàssics recuperats –El Napoleó de Notting Hill, de G.K Chesterton, i La família Aubrey, de Rebecca West–.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació