Una cohesió social de fireta

L’embat del 155 ens va deixar la setmana passada una notícia igualment escandalosa de la qual gairebé ningú no se’n fa ressò

D’ençà que l’any 2009 es va proclamar la Llei d’Educació de Catalunya (la LEC), els governs i Departaments d’Ensenyament de torn han anat construint, amb la complicitat i la col·laboració d’aquelles que s’autodenominen esquerres republicanes i socialistes, un discurs que promou el principi de llibertat absoluta.

És el discurs de la llibertat de tria d’escola: tots tenim dret a triar l’escola on educar els nostres fills. I el discurs de la llibertat de tria d’escola, fins i tot, si és concertada: tots tenim dret a triar l’escola on educar els nostres fills encara que sigui privada i tenim dret, per tant, a rebre diners públics per dur els nostres fills a l’escola privada-concertada que volem. És també el discurs de l’autonomia de centre liberal: tots els centres públics tenen el dret de funcionar autònomament, definint projectes propis, externalitzant serveis lliurement i buscant-se els recursos que considerin necessaris per funcionar, tot tirant de patrocinis privats com els copagaments (il·legals i desiguals) de les famílies i competint amb els centres públics del voltant per atraure any rere any més preinscripcions.

En educació, la llibertat ha esdevingut un principi absolut inqüestionable que, atesos els resultats electorals dels darrers anys, a tots ens ha semblat bé. I en aquest context, ¿com podem tenir la barra de dir-li a qualsevol mare o pare que la seva llibertat de tria educativa té un límit que és el de la llengua en què educar els seus fills i que no podrà ser el castellà? ¿Com podem justificar que un sentiment tan legítim i de sentit comú com és educar els teus fills en la seva llengua materna resulta que no és ni tan sols un dret?

Igualtat i solidaritat, una lliçó de classe

L’explicació, naturalment, no pot venir d’altre lloc que el de la famosa tríada. I es que la nostra llibertat, lluny de ser absoluta, té dos límits que pel que sembla les dretes i, sorprenentment, aquelles que s’autodenominen esquerres, tan sols recorden a conveniència: la igualtat i la solidaritat.

En educació, aquesta lliçó ens la van donar les classes populars castellanopartants de les ciutats d’extraradi durant la dècada de 1980.  Són aquestes famílies les que van tenir la intel·ligència, el respecte i l’empatia de renunciar a les seves llengües maternes i apostar per una educació en català que assegurés la igualtat d’oportunitats als seus fills i donés l’espai nuclear que es mereixia a la nostra llengua històricament menystinguda i oprimida. D’aquesta manera va néixer la immersió lingüística, amb igualtat i solidaritat. Així de senzill. Una lliçó de les classes populars que eren ben conscients de la importància de crear comunitat i cohesionar una societat fràgil.

L’embat del 155 ataca ara la immersió lingüística i la cohesió social que indubtablement ha construït. Però l’embat del 155 ens va deixar la setmana passada una notícia igualment escandalosa de la qual gairebé ningú no se’n fa ressò: la renovació de 1.956 concerts educatius i la consolidació, per tant, d’una segregació social radical i institucionalitzada.

¿Per què callen les autodenominades esquerres (republicanes i socialistes)? ¿On queden els principis de la igualtat i la solidaritat? ¿Per què hem d’ajudar a la cohesió de la nostra societat renunciant alguns de nosaltres a l’educació dels nostres fills en la seva llengua materna i, en canvi, no cal que ajudem a la cohesió social renunciant als concerts educatius per construir l’escola pública, la de tots (rics, pobres, nens, nenes, autòctons, nouvinguts, amb i sense NEE…), aquella escola pública que ens estan desmantellant a passos de gegant amb una implacable desinversió estructural? ¿Es que hi ha cohesions socials de primera i cohesions socials de segona?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació