Un viatge per Europa amb Josep Pla

Podem reviure els viatges que va fer Josep Pla per Europa a través de l'exposició comissariada per Anna Aguiló i Teresa Lloreton "Les ciutats europees de Josep Pla", que s'instal·la a la Fundació Josep Pla de Palafrugell fins el 18 de maig de 2014.

Josep Pla va agafar l’avió desenes de vegades per viatjar arreu d’Europa. Ara, podem reprendre aquells viatges a través d’una exposició on les taules de cafè i les maletes ens guien pels paisatges i ciutats que l’escriptor empordanès va fer seus. Comissariada per Anna Aguiló i Teresa Lloret, Les ciutats europees de Josep Pla s’estrena a la Fundació Josep Pla per recordar-nos com les va plasmar durant la seva etapa de corresponsal dels diaris catalans La Publicitat i La Veu i del madrileny El Sol.

Sis ciutats.

L’exposició està formada per sis maletes, cadascuna destinada a una de les ciutats que tenien fascinat l’escriptor català: París, Madrid, Roma, Berlín, Londres i Atenes. Aquest sentiment d’atracció s’exemplifica amb París, quan escriu que “és una ciutat que sembla feta expressa per fer-hi la vida literària”. La cultura francesa és, de fet, un dels fonaments més importants del món literari de Pla. De manera semblant, també va deixar-se influir per la vida social i literària londinenca, fet que queda manifest en el conjunt de cites d’obres d’autors britànics que acompanyen la respectiva maleta de l’exposició. Una selecció de comentaris de Josep Pla a les obres de Joseph Conrad, Charles Dickens i Gilbert Keith Chesterton, entre altres, demostra el bagatge cultural i literari que va adquirir. Sota l’orientació dels rius de cada ciutat dibuixats al terra, podem seguir planianament el Tàmesi, “una fletxa que marca la direcció del món”, i arribar al Tíber, on va descobrir la seva italianofília: “Itàlia és el meu país, l’italià és la meva llengua, la pasta el meu menjar i el chianti el meu beure”, escriuria a Josep Maria de Sagarra.

Sis taules de cafè.

Així com associem la vida palafrugellenca de Josep Pla amb el Centre Fraternal, l’exposició destina una taula de cafè a cada una de les ciutats. Al més pur estil d’un reporter del segle XX, Pla trepitjava els bars i cafès de l’època plens de fum de les ciutats que visitava i s’impregnava de la gent i la seva manera de viure. És així com de Madrid ens recomana el Pombo, el cafè dels “últims intel·lectuals”, “silenciós i vuitcentista […] per a prendre-hi xocolata amb melindros i un vas d’aigua a l’espanyola”. Com és sabut, Pla posseïa un inconfusible estil propi que fusionava col·loquialismes amb brillants ironies, adjectivació personal i marcats usos estilístics; a Berlín, exemplificava la inflació del marc alemany de la següent manera: “Una dona depredada, provinent de la guerra de l’est valia cinc-cents milions de marcs —la quarta part d’un dòlar—, a penes una pesseta cinquanta de la nostra moneda”. La darrera maleta sobre una ciutat, però no pas l’última de l’exposició, és la d’Atenes, ciutat on finalment va posar els peus el 1929 i, més tard, el 1956, en un viatge marítim narrat a En mar. Per acabar, trobem annexada una maleta dedicada a l’escriptor realista Stendhal, el “viatger ideal” de Josep Pla. “A Stendhal li interessà sobretot el que passà successivament per davant dels seus ulls, absolutament tot: la gent, la conversació, la manera de viure, la política, els costums, l’arqueologia —i l’art, naturalment”, va redactar Pla, que seguiria en el seu triangle vital de viatjar-aprendre-treballar els principis de l’escriptor francès.

Sis maletes.

L’escriptor de Palafrugell va recórrer des de ben jove moltes ciutats europees, encara que gran part de la seva producció literària se centra en Catalunya i, de manera especial, en el paisatge i la gent de l’Empordanet i de les ciutats de Girona, on va estudiar batxillerat, i Barcelona, ciutat en què va acabar llicenciant-se en dret. Poc després de començar la seva carrera periodística a Las Noticias i La Publicidad, a partir de 1920, el jove Josep Pla va treballar de corresponsal internacional en dos rellevants diaris catalans, La Publicitat —ja en la seva etapa catalanoparlant— i La Veu de Catalunya, així com en el periòdic madrileny El Sol. París, Madrid, Gènova, Berlín, Moscou, Londres o Estocolm són algunes de les ciutats on va ser destinat per emetre les seves cròniques periodístiques eminentment polítiques, tot i que també en va fer de caràcter cultural. Tanmateix, els seus primers llibres publicats són sobretot reculls de cròniques de viatges. Ja a la dècada de 1950 va tornar a volar per Europa i Amèrica, on va escriure noves notes que complementarien les observacions com a corresponsal i que posteriorment es recollirien en les obres completes que estava confeccionant.

Una única manera d’observar. Sis maletes sobre sis ciutats amb sis taules de cafè i una única manera d’observar. L’exposició Les ciutats europees de Josep Pla aterra a la Fundació Josep Pla, a la vila natal de l’escriptor català, després d’haver passat per Brussel·les i el Palau Robert de Barcelona, per quedar-s’hi fins al 18 de maig de 2014.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació