Isaias Fanlo

Isaias Fanlo

Gestor cultural i escriptor. Doctorand per la Universitat de Chicago.

Tots som homòfobs

L’agressió que ha patit el Centre LGTBI de Barcelona, tot just una setmana després de la seva inauguració, no és cap anècdota.

L’agressió que ha patit el Centre LGTBI de Barcelona, tot just una setmana després de la seva inauguració, no és cap anècdota. És, més aviat, un fet simptomàtic en una societat que encara es resisteix a esquinçar els privilegis sobre els quals es fonamenta. I els símptomes s’han de combatre amb tota la contundència necessària abans no acabin d’infectar el sistema.

Aquest atac és una manifestació visible i rotunda de l’homofòbia que encara tenim ben arrelada a la nostra societat. En aquest cas, prové de l’extrema dreta –d’aquí la seva fastigosa contundència–, però l’homofòbia es manifesta cada dia, mitjançant microagressions, de maneres més discretes i subtils. I m’atreviria a dir que tothom n’és responsable.

Tots som, o hem estat, homòfobs. Pensem-hi: en som agressors quan ens incomoda veure dues noies agafades de la mà pel carrer. Quan fem burla d’un noi efeminat, i diem que la ploma no beneficia la imatge del col·lectiu gai. Quan pensem que seria millor que la gent trans no fos tan visible. Quan expliquem un acudit de marietes, o quan ens en riem si algú ens l’explica. Quan fem servir la paraula “bollera” o “marieta” amb intencions pejoratives. Quan ens molesta que algú surti de l’armari i responem que “a mi no m’importa amb qui te’n vagis al llit” (u: sortir de l’armari no és parlar de la vida sexual de ningú; i dos: pel que sembla, als agressors sí que els importa). Quan, des dels mitjans de comunicació o des de les xarxes socials, donem una visibilitat excessiva als partits xenòfobs o que s’alien amb la xenofòbia, amb l’excusa de guanyar uns quants “m’agrada” o de tenir més espectadors, oients o lectors. Granets de sorra en el desert erm de l’homofòbia.

És per això que m’indigno quan Gabriel Rufián, diputat d’ERC, decideix no respondre activament a la burleta homòfoba d’Arcadi Espada, i ho argumenta dient que ha de prevaldre la “llibertat d’expressió” i que “l’homofòbia es combat llegint més a Shangay Lily”. No és llibertat d’expressió, Gabriel. És exercici del privilegi, és reforçar l’argumentari d’un sistema que permet aquestes agressions. L’homofòbia (i el racisme, i el masclisme) es combat des de tots els fronts i ha de sancionar-se en cada cas. Deixar una burla –per lleu que sigui– sense resposta, i més des d’un càrrec públic, legitima atacs més seriosos, com el que ha destrossat la seu del Centre LGTBI de Barcelona, o com la pallissa que va patir un noi gai al metro de Barcelona fa uns dies.

Per descomptat, el Centre no s’atura. Els vidres trencats es canvien, les pintades es netegen. I moltes persones LGTBI i queer continuarem donant la cara, perquè no hi ha marxa enrere en la lluita contra la desigualtat. Al llarg de la història ens han agredit de totes les maneres possibles, ens han injuriat, torturat i assassinat: vull pensar que portem la lluita incrustada en el nostre ADN. Ara, però, també demanem la complicitat de totes aquelles persones que creuen en la democràcia i en el civisme. Perquè d’aquesta agressió, tothom n’és víctima, pertanyi o no al col·lectiu LGTBI. Ens han agredit a tots els qui volem una societat sense masclisme ni racisme ni homofòbia, on tothom tingui els mateixos drets i els mateixos deures, i on tothom pugui decidir el seu futur com a individus i com a societat. No és cap broma, ni cap anècdota, ni cap fet aïllat. I cal actuar amb contundència sempre i en tot cas. De les nostres respostes depèn el futur de la nostra societat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació