Teresa Rovira. Una bibliotecària de premi

Dimecres 13 de novembre el Servei de Biblioteques de la Generalitat va convocar a la Biblioteca de Catalunya la gran majoria de bibliotecàries del país. I diem bibliotecàries per una pura consolidació de gènere.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Dimecres 13 de novembre el Servei de Biblioteques de la Generalitat va convocar a la Biblioteca de Catalunya la gran majoria de bibliotecàries del país. I diem bibliotecàries per una pura consolidació de gènere. Com l’any passat, la trobada ha estat un revulsiu i una festa, en què es va retre homenatge a Teresa Rovira, un referent hstòric del col·lectiu. Enguany s’ha instituït el premi Teresa Rovira, que distingeix les biblioteques més innovadores. La Jornada va acollir també, en el mateix espai de la Biblioteca de Catalunya, una fira de llibres amb 26 parades d’editorials.

El director general de Patrimoni, Joan Pluma, va dir en obrir l’acte que estan treballant per la unificació de catàlegs i la integració dels serveis de préstec i els usos del carnet bibliotecari en un sol sistema. En aquest afany de modernització, la biblioteca de Girona que s’inaugura l’any 2014 serà un referent a celebrar, va anunciar Pluma.

El lliurament del premi Teresa Rovira va tenir un altre al·licient més enllà de la mostra dels vídeos de les biblioteques candidates. I aquest plus va ser l’emocionant presència de la mateixa Teresa Rovira, un referent de les bibliotecàries d’aquest país, que va poder assistir a l’acte malgrat la seva avançada edat.

Carme Fenoll va presentar el premi Teresa Rovira a la innovació a les biblioteques públiques catalanes. Es tracta d’un guardó convocat pel Departament de Cultura per valorar projectes d’innovació en l’àmbit bibliotecari. “Darrere els divuit projectes presentats hi ha equips implicats, amb ganes de fer coses”, va dir Fenoll.

El jurat, format per Xavier Albertí, Maite Comalat, l’editor Josep Cots, el llibreter Antonio Ramírez, l’escriptor Toni Sala, Begoña Aguilera i Alba Barnosell, va otorgar un segon premi a la Biblioteca de Trinitat Vella-José Barbero. Aquesta biblioteca, fundada tot just fa dos anys, ha sabut implicar els joves del barri, sovint desassistits, a la vida i les activitats de la biblioteca. La seva directora, Emma Armengod, va contractar una educadora, la Laia Boldú, per poder gestionar aquest col·lectiu, que lluny de ser expulsat se l’ha treballat i dinamitzat des de la biblioteca.

El conseller Mascarell va ser l’encarregat de lliurar el primer premi Teresa Rovira a la Biblioteca Central de Castelldefels. Va rebre el premi Marta Granell, directora d’una biblioteca que s’ha convertit en un pulmó cultural educatiu i centre social per excel·lència de Castelldefels.

Tots dos premis han estat sobretot premis a la innovació socialitzadora, a la capacitat de fer convergir persones i activitats en un equipament. Hi havia altres candidatures amb una orientació més TIC, però la força d’aquestes dues propostes més socials han convençut el jurat.

Massatge lector

La concessió del premi va anar precedida per una projecció dels vídeos de totes les biblioteques candidates. Els trobareu enllaçats al final d’aquest article. N’hi havia de molt divertits. No us perdéssiu per res del món el projecte Massatge Lector de la Biblioteca de Tremp.

Teresa Rovira va agrair especialment la institució d’aquest premi que porta el seu nom: “He estat tan feliç fent de bibliotecària que em sembla que no té cap mèrit. A mi els llibres m’han acompanyat sempre i m’han ajudat a superar penes i angúnies, la mort de persones estimades, la guerra i la repressió de la postguerra. Per tant, sóc jo qui ha de donar les gràcies a la biblioteca i als lectors”. Les paraules de Teresa Rovira van rebre una ovació emocionada per part de tot el col·lectiu de bibliotecàries.

“La generació de la Teresa Rovira té una importància enorme per tots nosaltres que hem vingut després”, va dir Ferran Mascarell. “Encara recordo l’expressió d’ella obrint les capses dels papers de Salamanca i com se li il·luminava la cara en rebre els papers del seu pare, Antoni Rovira i Virgili”. Mascarell va tancar la seva intervenció anunciant que des de la Conselleria hi ha la intenció d’instituir el 2015 l’any de les biblioteques per fer una rememoració de tot un segle de vocació bibliotecària a Catalunya.

Aquest segle d’història bibliotecària, que va arrencar amb la xarxa de la Mancomunitat de Catalunya, va tenir el seu moment de teatralització amb una lectura dramatitzada. Quatre actrius, Isabel Rocatti, Mercè Managuerra, Cristina Cevrià i Olga Cercós van llegir fragments de dietaris, blogs o tuits de bibliotecàries des dels anys vint fins avui. Impressionant veure com la llengua de les bibliotecàries mudava obligatòriament del català al castellà i viceversa amb cada canvi de règim. Alguns dels fragments triats eren justament de Teresa Rovira, com aquesta entrada del seu dietari de l’any 71.

Barcelona. Sant Pau. 18 d’agost de 1971

Estic descoratjada. (…) Arribo a casa tan cansada que no tinc ànims de fer res més. He llegit que la Montserrat Prat diu, en aquest mateix Diari, el dia 28 de Febrer del 1969: “He podido ver al Sr. Mateu y le he recordado que trabajaré con gusto pero que no olvide que mi destino es Populares. Me ha dicho que quien suba esta Biblioteca le harán una lápida”. No sé si hauré “alçat” la Biblioteca, però la làpida potser me l’hauran de portar al cementiri.

Aquest espectacle ha girat i encara hauria de girar més per biblioteques, teatres i centres cívics perquè explica de manera molt gràfica la història del país. Teatre documental en el sentit més pur, amb pinzellades d’humor impagables, com la d’aquella usuària que l’any 1929 a Pineda que en veure els calaixets de fitxes bibliogràfiques va preguntar si venien espècies. Li havia semblat que els calaixets guardaven herbes i espècies. De fet, la bibliotecària herbolària, formigueta en el sentit més noble de la paraula, que recull amb afany ordenador, no s’allunya gaire del nou perfil de bibliotecària digital. Eugènia Serra en seria un exemple preclar.

Eugènia Serra presenta el projecte de crowdsourcing Fem memòria

Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, va presentar Fem memòria, un ambiciós projecte de crowdsourcing que es proposa recollir i documentar el patrimoni familiar dels catalans. Aquest projecte de memòria col·lectiva, que es troba en fase de proves, es proposa recuperar testimonis orals i escrits per acabar de dibuixar el patrimoni de Catalunya. Eugènia Serra compta amb la complicitat de les biblioteques, els arxius i el CBUC per vertebrar aquesta recerca, que s’ha d’estendre per tot Catalunya i enfortir els llaços de la comunitat.

Aquesta recerca s’anirà acotant en camps o temes concrets. Arrenca amb una investigació sobre els oficis antics, sota el lema El meu avi era traginer, amb la voluntat de recuperar els oficis antics vinculats a la terra i el mar: carboners, embogadors, espardenyers… etc. Serra va anunciar que es digitalitzaran els documents qe portin els ciutadans. Aquests documents es recolliran en forma de metadades associades als objectes digitals. És un projecte pensat per ser mostrat en línia a Internet.

La jornada es va tancar amb una conferència de Gregorio Luri, que va fer una xerrada plena de breus il·luminacions, una lectura de notes preses durant les llargues hores que ha passat a la Biblioteca de Catalunya. “Les biblioteques haurien d’aspirar a recollir totes les mentides del món”, afirma Luri entre altres coses molt interessants. Podeu llegir la conferència de Luri íntegra publicada a Núvol aquí.

 Vídeos dels candidats al premi Teresa Rovira d’innovació bibliotecària

Vídeo presentació Premi: http://youtu.be/7F5eNXNhGqM

Guanyadors:

• Biblioteca Central de Castelldefels: “Biblioteca & CO: col·labora, coopera i coparticipa”:http://vimeo.com/79305049

• Biblioteca Trinitat Vella-J. Barbero de Barcelona: “La biblioteca i la xarxa jove de Trinitat Vella ”: http://youtu.be/4tUjnuOKvoY

Resta de participants:

• Biblioteca Ramon Berenguer IV d’Almenar: “Projecte municipi Lector ”: http://youtu.be/Nxx2_GO_Hss
• Biblioteca Can Casacuberta de Badalona: “Projecte Geocaching literari pels carrers del Centre de Badalona ”: http://youtu.be/jlGATEW6k4w
• Biblioteca St. Antoni-Joan Oliver de Barcelona: “Letras al Mar. El Mar ens separa però les lletres ens uneixen ”: http://youtu.be/ufK9oTUKLG8
• Biblioteca Comarcal de Blanes: “Promocionem la cultura, fomentem la lectura ”:http://youtu.be/M0QoLKjUobQ
• Biblioteca Marc de Vilalba de Cardedeu: “Els artesans de casa ”: http://youtu.be/JTowesdb8oY
• Biblioteca municipal de Manlleu: “Serpent de Llibres ”: http://youtu.be/y3iIvrDmNHg
• Biblioteca de Montornès. “Projecte Km 0 ”: http://youtu.be/FqQD5qxmvk8
• Biblioteca Infantil i juvenil Can Butjosa de Parets del Vallès: “El voluntariat de la biblioteca ”:http://youtu.be/7W6_wDzV5jU
• Biblioteca Mercè Lleixa de Roquetes: “Ara Llegeixes tu! ”: http://youtu.be/9Am9RMIUH3M
• Biblioteca de Can Llaurador de Teià: “Amics de la Ciència ”: http://youtu.be/iEPBNSpNWWI
• Biblioteca Districte 3 de Terrassa: “Projecte parella TIC ”: http://youtu.be/_cjH2pjTMb0
• Biblioteca Caterina Figueras de Tona: “Projecte Creixem llegint ”: http://youtu.be/kwbjce-kXg8
• Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa: “Projecte vincles intergeneracionals ”:http://youtu.be/bkAc9DKFtaQ
• Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp: “Massatge Lector ”: http://youtu.be/bRNIN68Y5Ko
• Biblioteca Joan Triadú de Vic: “Els tallers de poesia ”: http://youtu.be/3kmTSy5RhLQ
• Biblioteca de Vilanova i la Geltrú: “Més content que un gínjol ”: http://youtu.be/7qc16C447UU

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació